Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Νοε-2020 17:03

  Η Τουρκία αποπληρώνει μέρος από το χρέος της Σομαλίας στο ΔΝΤ

  Η Τουρκία αποπληρώνει μέρος από το χρέος της Σομαλίας στο ΔΝΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τουρκία συμβάλλει στην ελάφρυνση του χρέους της Σομαλίας, δεσμεύοντας περίπου 2,4 εκατομμύρια σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDR), ένα αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο του Διεθνούς Νμισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ανακοίνωσε η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, την Πέμπτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

  Η βοήθεια εμπίπτει στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τις Υπερχρεωμένες Φτωχές Χώρες (HIPC), που έχει δημιουργηθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους στις φτωχότερες και πιο χρεωμένες χώρες του κόσμου.

  Ο Αμπντουλκαντίρ Μοχάμεντ Νουρ, υπουργός Δικαιοσύνης της Σομαλίας, είπε στο Twitter: "Η καρδιά μου νιώθει ευγνωμοσύνη για τον @RTErdogan για τη συνεχιζόμενη υποστήριξή του στη Σομαλία, ειδικά στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν την Τουρκία να εκκαθαρίσει τα χρήματα του χρέους της Σομαλίας προς το ΔΝΤ, αφαιρώντας από τα χρήματα που οφείλονται στην Τουρκία από τΟ ΔΝΤ. Η Τουρκία παραμένει ισχυρός σύμμαχος στην πρόοδο της Σομαλίας. "

   

   

  Σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της Τουρκίας, τον Μάρτιο, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκριναν την επιλεξιμότητα της χώρας του Κέρατος της Αφρικής για ελάφρυνση χρέους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας HIPC.

  Το χρέος της Σομαλίας θα μειωθεί από 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2018 σε 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρή παρούσα αξία, ένα σημαντικό βήμα προς τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας, την αυξημένη ανάπτυξη και τη μείωση της φτώχειας.

  Οι σχέσεις Τουρκίας και Σομαλίας έχουν ιστορία που χρονολογείται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τα τελευταία χρόνια έχουν ανανεωθεί, καθώς έμμεσα η πάμφτωχη αφρικανική χώρα που μαστιζόταν από τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατικής al-Shabab, έχει μετατραπεί σε άτυπο προτεκτοράτο της Τουρκίας

  Η τουρκική πρεσβεία στο Μογκαντίσου εγκαινιάστηκε το 1979, έκλεισε το 1991 λόγω εμφυλίου πολέμου και άνοιξε εκ νέου την 1η Νοεμβρίου 2011.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Πώς Τουρκία, Ιράν και Μουσουλμανική Αδελφότητα μετά τη Λιβύη άπλωσαν πλοκάμια και στην Υεμένη

  * Τουρκία - Κατάρ έχουν στρατολογήσει πάνω από 2.000 Σομαλούς μισθοφόρους και τους έστειλαν στη Λιβύη

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων