Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Οκτ-2020 15:32

  Λαγκάρντ: Η οικονομία χάνει την ορμή της- εξετάζουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία

  Λαγκάρντ: Η οικονομία χάνει την ορμή της- εξετάζουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:40

  Η οικονομία της Ευρωζώνης χάνει την ορμή της με ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο μετά την άνιση και ανολοκλήρωτη ανάκαμψη του καλοκαιριού λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας, προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

  Η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε στις δηλώσεις της το κεντρικό μήνυμα της τράπεζας από την ανακοίνωση που έδωσε λίγο νωρίτερα στη δημοσιότητα: ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αξιολογεί "προσεκτικά τις εισερχόμενες πληροφορίες", ενώ τον Δεκέμβριο όταν θα έχει στη διάθεση της τις τελευταίες μακροοικονομικές προβολές θα προχωρήσει σε "διεξοδική επαναξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών και του ισοζυγίου των κινδύνων".

  "Με βάση αυτή την επικαιροποιημένη αξιολόγηση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αναπροσαρμόσει καταλλήλως τα μέσα που διαθέτει", ανέφερε.

  Η πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε λόγο για "σημαντική αποδυνάμωση" της οικονομικής δραστηριότητας το δ'  τρίμηνο, ενώ προειδοποίησε ότι οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές έχουν "ξεκάθαρα επιδεινωθεί".

  "Ο Νοέμβριος αναμένεται να είναι πολύ αρνητικός. Ουσιαστικά, όλα τα στοιχεία και δείκτες από το Σεπτέμβριο ξεκίνησαν να δείχνουν επιβράδυνση της ορμής", ανέφερε. 

  Αυτό έρχεται σε συνέχεια της μερικής ανάκαμψης το γ' τρίμηνο, με την Ευρωζώνη να έχει ανακτήσει περίπου το μισό από τη χαμένη παραγωγή.

  "Εξετάζουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία"

  Η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι το Δ.Σ. της τράπεζας ομόφωνα συμφώνησε στην ανάγκη της επαναξιολόγησης των προοπτικών λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας.

  "Συμφωνήσαμε να αναλάβουμε δράση και να αναπροσαρμόσουμε τα εργαλεία μας στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής", ανέφερε. "Η εργασία στην ΕΚΤ έχει ήδη ξεκινήσει για την επαναξιολόγηση και αυτό αφορά το σύνολο των εργαλείων που έχει στη διάθεση της η κεντρική τράπεζα".

  "Μην υποθέσετε ότι θα είναι μόνο ένα εργαλείο, θα τα κοιτάξουμε όλα", τόνισε.

  Για το διάστημα μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου η Λαγκάρντ τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν θα μείνει άπραγη. "Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία και ιδιαίτερα το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω της πανδημίας (PEPP) για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση – το έχουμε κάνει στο παρελθόν, αντιδράσαμε αποτελεσματικά στο πρώτο κύμα της πανδημίας και θα το κάνουμε ξανά και στο δεύτερο κύμα".

  Στο επίκεντρο της προσοχής μας οι τράπεζες

  Η Λαγκάρντ ανέφερε ακόμα ότι η ΕΚΤ και το Ευρωσύστημα θα συνεχίσουν να παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς η πανδημία επιδεινώνεται και πάλι.

  "Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο δανεισμός και οι χρηματοδοτικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές και ότι το σύστημα διαθέτει επαρκή ρευστότητα ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις", ανέφερε.

  Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να προσφέρει άφθονη ρευστότητα μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης. "Ιδιαίτερα, η τρίτη σειρά των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) παραμένει μία ελκυστική πηγή χρηματοδότησης για τις τράπεζες, στηρίζοντας τον δανεισμό των τραπεζών στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά". 

  Εξέφρασε τέλος την αλληλεγγύη του Δ.Σ. της ΕΚΤ στη Γαλλία και τον γαλλικό λαό στη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων σε μεγάλες γαλλικές πόλεις, καταδικάζοντας "κάθε μορφή βίας".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ