Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Οκτ-2020 13:22

  Eurostat: Σε ύψη-ρεκόρ τα ελλείμματα το β' τρίμηνο σε Ευρωζώνη και Ε.Ε.

  Eurostat: Σε ύψη-ρεκόρ τα ελλείμματα το β' τρίμηνο σε Ευρωζώνη και Ε.Ε.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εκτινάχθηκαν σε ύψη ρεκόρ το β' τρίμηνο του 2020 τα ελλείμματα των ευρωπαϊκών κρατών καθώς οι κυβερνήσεις αύξησαν τις δαπάνες τους για να στηρίξουν τα συστήματα υγείας και κοινωνικής προστασίας, ενώ τα έσοδα κατέρρευσαν εν μέσω των εκτεταμένων lockdowns λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

  Ειδικότερα, το εποχιακά προσαρμοσμένο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 11,6% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το β' τρίμηνο από έλλειμμα 2,5% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.  

  Στην Ε.Ε. το έλλειμμα σκαρφάλωσε στο 11,4% του ΑΕΠ το β'  τρίμηνο από έλλειμμα 2,6% το α' τρίμηνο.

  Πρόκειται για το υψηλότερο έλλειμμα που έχει ποτέ καταγραφεί, τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ε.Ε. ενώ η τριμηνιαία μεταβολή είναι επίσης η μεγαλύτερη στην ιστορία της έρευνας, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2020 όλα τα κράτη μέλη κατέγραψαν έλλειμμα.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, τα συνολικά έσοδα σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση στην Ευρωζώνη υποχώρησαν κατά περίπου 132 δισ. ευρώ. σε σύγκριση με το α'  τρίμηνο του 2020. Την ίδια στιγμή, οι συνολικές κυβερνητικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά περίπου 95 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ