Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Οκτ-2020 11:37

  ΕΕ: Η Κομισιόν αρχίζει άντληση πόρων από τις αγορές με 10ετές και 20ετές ομόλογο - Τα €150 δισ. έφτασαν οι προσφορές

  ΕΕ: Η Κομισιόν αρχίζει άντληση πόρων από τις αγορές με 10ετές και 20ετές ομόλογο - Τα €150 δισ. έφτασαν οι προσφορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.06

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχεται αυτή την εβδομάδα τη διαδικασία άντλησης πόρων από τις κεφαλαιαγορές μέσω της έκδοσης 10ετούς και 20ετούς ομολόγου, ξεκινώντας τον "μαραθώνιο" δανεισμού εν όψει Ταμείου Ανάκαμψης, ο οποίος θα καταστήσει την Ένωση σημαντικό αυτόνομο παίκτη στις αγορές ομολόγων.

  Οι αρχικές προσφορές των επενδυτών φθάνουν τα 150 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έγγραφο του οποίου έλαβε γνώση το πρακτορείο Reuters.

  Το 10ετές ομόλογο, το οποίο τιμολογείται 3 μονάδες βάσεις πάνω από το επίπεδο του mid-swap, έλαβε προσφορές 95 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το έγγραφο. Για το 20ετές ομόλογο, το οποίο τιμολογείται 14 μονάδες πάνω από τα mid-swaps, έχουν υπάρξει προσφορές 55 δισ. ευρώ.

  Πρόκειται για την πρώτη έξοδο της Κομισιόν ως εκπροσώπου των 27 χωρών - μελών στις αγορές για το πρόγραμμα SURE, πρόγραμμα χορήγησης έως 100 δισ. ευρώ σε δάνεια στα κράτη - μέλη προκειμένου να στηρίξουν την απασχόληση εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού. Η τιμολόγηση των ομολόγων αναμένεται να γίνει εντός της Τρίτης, σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση της έκδοσης, και θα αποτελέσει τροχιοδεικτική βολή για το κόστος δανεισμού της ΕΕ, η οποία αναμένεται να δανειστεί "ιλιγγιώδη" ποσά μέσα στο 2021.

  Τόσο όσον αφορά το SURE, όσο και το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, οι Βρυξέλλες αναμένεται να εκδώσουν χρέος συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ μόνον το 2021, ευρισκόμενη πίσω μόνον από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ένωσης, δηλαδή την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

  H EE διαθέτει ενεργές εκδόσεις ομολόγων συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είχαν χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση δανείων προς την Ιρλανδία και την Πορτογαλία την περίοδο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

  Ομόλογο το οποίο ωριμάζει τον Απρίλιο του 2031 αλλάζει χέρια με αρνητικά απόδοση -0,24%, γεγονός που υποδηλώνει ότι ναι μεν η ΕΕ δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία ή την Ισπανία, ωστόσο πληρώνει premium σε σχέση με το 10ετές γερμανικό ομόλογο, με απόδοση -0,61% ή το γαλλικό 10ετές, με απόδοση -0,33%.

  Ήδη η ΕΕ έχει εγκρίνει δάνεια ύψους 87,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος SURE, με την Ιταλία και την Ισπανία να επωφελούνται κατά το μεγαλύτερο μέρος από αυτά, με εισροές 27,4 δισ. ευρώ και 21,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

  Τη διαχείριση της εξόδου της Κομισιόν στις αγορές έχουν αναλάβει οι Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank, Nomura και UniCredit.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ