Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Οκτ-2020 23:30

  Fitch: Σε "ΒΒΒ-" επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, με σταθερές προοπτικές

  Fitch Ratings Ελλάδα αξιολόγηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:59

  Σε "ΒΒΒ-" επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου η Fitch Ratings, διατηρώντας παράλληλα τις προοπτικές σταθερές.

  Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η αξιολόγηση της Κύπρου εξισορροπεί τη θεσμική ισχύ που αντικατοπτρίζεται στους δείκτες διακυβέρνησης και κατά κεφαλήν ΑΕΠ, και στο ιστορικό ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης και υγιούς δημοσιονομικής πολιτικής προ του σοκ του προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, με τις αδυναμίες του προϋπολογισμού, την περαιτέρω αύξηση του υψηλού δημόσιου χρέους και τα υψηλά αν και μειούμενα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) του τραπεζικού τομέα. 

  Ο οίκος σημειώνει ότι η πανδημία οδήγησε σε βαθιά ύφεση την κυπριακή οικονομία το 2020, όπως και άλλες χώρες με παρόμοια αξιολόγηση, επισημαίνοντας ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 11,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, μετά την πτώση κατά 2,1% το πρώτο τρίμηνο. Τονίζει ότι ο τουρισμός της χώρας επλήγει σφόδρα, με τις αφίξεις από το εξωτερικό να καταγράφουν πτώση άνω του 80% στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, ωστόσο προσθέτει ότι ο εσωτερικός τουρισμός εμφανίστηκε πιο ανθεκτικός λόγω του χαμηλού αριθμού των κρουσμάτων και περιορισμένων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

  Η Fitch προβλέπει ότι το 2020 το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 6%, αλλά αναμένει ανάπτυξη 4% το 2021 και 2,7% το 2022. Η εκτίμησή της υποδηλώνει ότι το επίπεδο του ΑΕΠ θα είναι 2% χαμηλότερο το 2021 από το επίπεδο όπου βρισκόταν πριν από την κρίση.

  Επίσης, σημειώνει ότι η χώρα πριν την πανδημία κατέγραφε ισχυρή ανάπτυξη, η οποία για την πενταετία έως το 2019 ήταν της τάξης του 4,4%, ενώ διατηρεί την εκτίμησή της για δυνητική ανάπτυξη 2% βραχυπρόθεσμα, παρά την πανδημία.

  Ο οίκος σημειώνει, ωστόσο, ότι η πανδημία εκτροχίασε την βελτιούμενη εικόνα της αγοράς εργασίας, καθώς η ανεργία αυξήθηκε από 6,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2019 στο 6,8% το δεύτερο τρίμηνο φέτος, αλλά θεωρεί ότι η επιδείνωση είναι συγκριτικά ήπια.

  Εκτιμά ότι η δημοσιονομική "απάντηση” στην πανδημία και η μείωση των δημοσίων εσόδων λόγω της οικονομικής ύφεσης, θα οδηγήσει σε δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 5% του ΑΕΠ το 2020, ωστόσο προβλέπει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί κάτω από το 2% του ΑΕΠ το 2021 λόγω της οικονομικής ανάκαμψης και της λήξης των προσωρινών μέτρων στήριξης της οικονομίας ελέω πανδημίας.

  Σημειώνει επίσης ότι παρότι οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες δεν θα ισχύσουν ούτε το 2021, το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Κύπρου εκτιμάται ότι θα παραμείνει κάτω από το όριο του 3% του Συμφώνου Σταθερότητας.

  Ο οίκος προβλέπει ότι ο λόγος του ακαθάριστου δημόσιου χρέους (GGGD) προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 113% του ΑΕΠ το 2020, σε σύγκριση με το 95% το 2019 και 109% του ΑΕΠ το 2014.

  Όσον αφορά τις τράπεζες, η Fitch σημειώνει ότι ο μεγάλος τραπεζικός τομέας παραμένει αδυναμία, κυρίως λόγω της χαμηλής ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, ιδίως των πολύ υψηλών δεικτών NPEs που εξακολουθούν να επηρεάζουν το κεφάλαιο και την κερδοφορία.

  Σημειώνει ότι ο συνολικός ισολογισμός του τραπεζικού τομέα ήταν 58 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2020, πρακτικά αμετάβλητος από το τέλος του 2018 καθώς η τάση απομόχλευσης στα πρώτα χρόνια της ανάκαμψης έχει σταματήσει. Ταυτόχρονα, τα NPEs ήταν 5,7 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2020, καθώς μειώθηκε κατά 2,3 δισ. ευρώ λόγω κυρίως των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων και των διαγραφών από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες.

  Προσθέτει όμως ότι οι δείκτες παραμένουν μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, στο 20% των συνολικών δανείων και στο 28% του ΑΕΠ.

  Εκτιμά δε ότι τα NPEs είναι πιθανό να αυξηθούν λόγω του σοκ από τον COVID-19, σημειώνοντας ότι περίπου το ήμισυ των εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο είναι σε μορατόριουμ έως το τέλος Δεκεμβρίου.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020