Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Οκτ-2020 16:56

  Ο Τούρκος υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι δεν δημοσιεύει τα πραγματικά κρούσματα κορονοϊού

  Ο Τούρκος υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι δεν δημοσιεύει τα πραγματικά κρούσματα κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε επίσημη παραδοχή ότι η Τουρκία αποκρύπτει τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού, προχώρησε ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κότζα. Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Υγείας, όχι μόνο το ανακοίνωσε, αλλά υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής απόφασης να σταματήσει να μετρά τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν με το Covid-19 αλλά δεν χρειάστηκαν θεραπεία.

  Ο Μουράτ Εμίρ, βουλευτής από το κεμαλικό, αντιπολιτευόμενο, Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ρώτησε γιατί στατιστικά στοιχεία από κέντρα ελέγχου στην Τουρκία έδειξαν ότι ο αριθμός των λοιμώξεων ήταν 20 φορές υψηλότερος από τον επίσημο αριθμό. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Κότζα απάντησε ότι "το τρέχον στάδιο της πανδημίας δικαιολογεί τη μετατόπιση της έμφασης από τον αριθμό των θετικών κρουσμάτων, σε αυτούς που νοσούν".

  Τον Ιούλιο, και συγκεκριμένα στις 29 Ιουλίου, το Υπουργείο Υγείας άλλαξε τη διατύπωση των στατιστικών του για να αναφέρεται σε νέους "ασθενείς" και όχι σε νέα "κρούσματα", ανέφερε το Reuters, κάτι που φαίνεται και από τις φωτογραφίες στα tweet του Τούρκου υπουργού Υγείας, στις 28 και 29 Ιουλίου. Τη μία μέρα αναγράφεται "vaka sayisi" (αριθμός κρουσμάτων) και την άλλη "hasta sayisi" (αριθμών νοσούντων).

  Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, η Τουρκία αφαιρέθηκε από τη λίστα των χωρών στις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο δεν απαιτεί από τους πολίτες να μπαίνουν καραντίνα μετά την επιστροφή τους.

  Εν τω μεταξύ, οι βαλήδες στις επαρχίες της Σπάρτης (Isparta) και του Βιθυνίου (Bolu) προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των περιπτώσεων Covid-19 αυξάνεται στις πόλεις τους και ενδέχεται να μην υπάρχουν αρκετές νοσοκομειακές κλίνες για να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση.

  Σύμφωνα με τη  Diken, μια εφημερίδα επικριτική προς την τουρκική κυβέρνηση, ο κυβερνήτης της Σπάρτης, Ομέρ Σεϊμένογλου είπε σε συνέντευξη Τύπου με κυβερνήτες της επαρχίας ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν σήμερα στην πόλη ήταν πολύ υψηλότερος από ό,τι ήταν τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

  Ο Κυβερνήτης του Βιθυνίου, Αχμέτ Άμιτ προειδοποίησε ότι "εάν αυτές οι θετικές περιπτώσεις συνεχίσουν να αυξάνονται έτσι, τα κρεβάτια μας μπορεί να μην είναι επαρκή".

  Η Τουρκική Ιατρική Ένωση (TTB) κάλεσε το Υπουργείο Υγείας, εν μέσω της διαδικτυακής καμπάνιας "#πεθαίνουμε", που ξεκίνησαν οι Τούρκοι γιατροί για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, να δημοσιεύσει με διαφάνεια τα πλήρη στοιχεία Covid-19. Σε ένα tweet είπαν "ως TTB, θέλουμε ο Υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κότζα να αποκαλύψει τα δεδομένα με αλήθεια και διαφάνεια, και εάν υπάρχει πίεση στην Επιστημονική Επιτροπή, να αποκαλυφθούν από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Τονίζουμε ότι η κοινωνία αναμένει μία συγγνώμη".

  Το ανεξάρτητο τουρκικό πρακτορείο Τύπου Bianet ανέφερε ότι η TTB εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας στα στοιχεία του υπουργείου Υγείας από την έναρξη της πανδημίας στην Τουρκία και ότι η TBB είχε στείλει στο υπουργείο περισσότερες από 30 επιστολές σχετικά με το πρόβλημα.

  Η TTB είπε ότι η αλλαγή αναφοράς στις στατιστικές ασθενών είχε βλάψει "τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του Υπουργείου και της κοινωνίας" και ότι το υπουργείο πρέπει να χρησιμοποιήσει το σύστημα κωδικοποίησης που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

  Βέβαια, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ο πολιτικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ηγέτης των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να καταργήσει την Τουρκική Ιατρική Ένωση γιατί με το να μην δέχονται τα κυβερνητικά στοιχεία είναι "προδότες".

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ