Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Σεπ-2020 21:00

  Fed: Τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν κοντά στο μηδέν και το 2023

  Fed: Τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν κοντά στο μηδέν και το 2023
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve δεν έχουν σχέδια να αυξήσουν τα επιτόκια νωρίτερα από το 2023 και δήλωσαν ότι δεσμεύονται να παράσχουν μεγαλύτερη στήριξη σε μια οικονομία που αντιμετωπίζει μια άνιση ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού.

  Στις νέες προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα, και οι 17 αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν τη διατήρηση των επιτοκίων κοντά στο μηδέν τουλάχιστον για το επόμενο έτος, ενώ 13 εξ αυτών προέβλεψαν ότι τα επιτόκια θα μείνουν εκεί και το 2023.

  Δύο συνθήκες ως προϋπόθεση

  Η Fed επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν "έως ότου οι συνθήκες στην αγορά εργασίας φτάσουν σε επίπεδα που ευθυγραμμίζονται με την αντίληψη της επιτροπής χάραξης πολιτικής για την πλήρη απασχόληση και ο πληθωρισμός επιταχυνθεί στο 2% και βρεθεί σε τροχιά να υπερβεί ελαφρώς το επίπεδο αυτό για κάποιο χρονιοκό διάστημα".

  Η διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής που ολοκληρώθηκε σήμερα είναι η πρώτη από τον περασμένο μήνα που οι αξιωματούχοι της Fed ανακοίνωσαν ένα νέο πλαίσιο που εγκαταλείπει τη μακροχρόνια στρατηγική της κεντρικής τράπεζας να ανεβάζει προληπτικά τα επιτόκια για να αποσοβεί τον υψηλότερο πληθωρισμό.

  Ο Greg McBride, επικεφαλής αναλυτής της Bankrate.com, σχολίασε ότι η "γλώσσα" αυτή σημαίνει πως οι επενδυτές πρέπει "να συνηθίσουν τα χαμηλά επιτόκια διότι ήρθαν για να μείνουν".

  Η ανακοίνωση της Fed αντικατοπτρίζει την απόφασή της τον Αύγουστο να υιοθετήσει νέα στρατηγική να πετύχει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό σταδιακά και όχι σε ετήσια βάση. Έτσι, αν ο πληθωρισμός υπο-αποδώσει, όπως έκανε εδώ και πολλά χρόνια, η Fed θα ανεχτεί υψηλότερο πληθωρισμό για κάποιο διάστημα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ