Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Σεπ-2020 08:38

  Μηνύματα εθνικής αυτοπεποίθησης από τον Κ. Μητσοτάκη

  Μηνύματα εθνικής αυτοπεποίθησης από τον Κ. Μητσοτάκη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Μήνυμα εθνικής αυτοπεποίθησης. Εθνικής αυτοπεποίθησης σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα, στον ορίζοντα της χώρας. Από την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και την ανάταξη της οικονομίας, προκειμένου αυτή να βαδίσει στα…μονοπάτια της ανάπτυξης, μέχρι τα ελληνοτουρκικά. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα του Σαββάτου και το μεσημέρι της Κυριακής, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, αποτύπωσε τη στρατηγική του για τους επόμενους μήνες, οι οποίοι έχουν στο…διάβα τους πολλά ορόσημα, Συμπληγάδες, αλλά και ευκαιρίες, η ορθή διαχείριση των οποίων, μπορεί να γίνει το μέσο για τη μετάβαση της χώρας στην…επόμενη σελίδα της. Μέτρα στήριξης για όσους έχουν πληγεί από την κρίση, τα οποία θα εμπλουτίζονται διαρκώς, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο. Βέλη στη φαρέτρα, τα οποία ανανεώνονται και εμπλουτίζονται διαρκώς. Μεταρρυθμιστικό τέμπο, το οποίο συνεχίζεται στον ίδιο ρυθμό. Αποτυπώματα στα εθνικά ζητήματα, τα οποία ισχυροποιούν συμμαχίες και θέσεις, μέσω μίας πολιτικής που καθιστά τη χώρα ισχυρό παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

  Η απόφαση της Τουρκίας να μην ανανεώσει τη Navtex του Ορούτς Ρέις βρήκε τον πρωθυπουργό στο βήμα της ομιλίας του στο πλαίσιο του "Thessaloniki Forum". Ο ίδιος, όπως έπραξε όλο αυτό το διάστημα, έστειλε μηνύματα ηχηρά. Χωρίς να ανεβάσει τους τόνους, κατά την πάγια τακτική του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι αυτό ήταν το πρώτο βήμα της αποκλιμάκωσης. Ωστόσο, πρέπει να υπάρξουν ακόμα πολλά βήματα, προκειμένου να υπάρξει επιστροφή στις διερευνητικές επαφές. "Έχω πει ότι ο επίλογος των προκλήσεων θα πρέπει να είναι ο πρόλογος των συζητήσεων. Εμείς ουδέποτε κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, αλλά σε κλίμα ειρηνικό χωρίς προκλήσεις και κυρίως χωρίς μονομερείς ενέργειες. Δυστυχώς, τον τελευταίο μήνα δεν μπόρεσε να καλλιεργηθεί αυτό το κλίμα.  Όχι με δική μας υπαιτιότητα. Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι η χθεσινή κίνηση είναι ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Προφανώς και πρέπει να υπάρχει συνέχεια. Η αποκλιμάκωση δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός, αλλά πρέπει να σας πω ότι εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να ξεκινήσει  -και γιατί όχι σύντομα- ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Είναι κάτι το οποίο έχουμε πει πολλές φορές. Έχουμε πει ότι προφανώς για να συμβεί αυτό δεν μπορεί να υπάρχει η ένταση η οποία υπήρχε τις τελευταίες εβδομάδες. Εφόσον δούμε σημάδια έμπρακτης αποκλιμάκωσης η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι για τη μία, μείζονα διαφορά την οποία έχει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο", τόνισε ο πρωθυπουργός.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε σημείο προς σημείο τη διπλωματική αντεπίθεση που εξαπέλυσε η Αθήνα τις τελευταίες 30 ημέρες, προκειμένου να επικοινωνήσει σε διεθνές επίπεδο τις θέσεις της, διευρύνοντας, ταυτόχρονα, τον κύκλο των συμμαχιών της. Το βλέμμα στρέφεται στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου. Στη συνάντηση που θα έχει αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. "Λίστα κυρώσεων υπάρχει και θα υπάρχει πάντα ως μία επιλογή. Έχω πει πολλές φορές ότι επιθυμία μας δεν είναι να επιβληθούν οι κυρώσεις, διότι αν φτάσουμε στο σημείο να επιβάλουμε κυρώσεις τότε δεν θα έχουμε πετύχει την απαραίτητη αποκλιμάκωση. Αλλά θα το κάνουμε ως Ευρώπη, εφόσον δούμε ότι η άλλη πλευρά δεν επιστρέφει στο δρόμο της λογικής. Άρα, η απειλή των κυρώσεων είναι πάρα πολύ σημαντική, και οι κυρώσεις εξακολουθούν να είναι - και θα είναι, θα παραμείνουν μέχρι και τις 24-25 Σεπτεμβρίου αλλά και στη συνέχεια- στο τραπέζι ως μία επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης", σημείωσε. "Η επιβολή κυρώσεων από την Ευρώπη σηματοδοτεί ότι το πρόβλημα αυτό αφορά συνολικά την Ευρώπη. Θα το ξαναπώ: Δεν είναι απλά μία ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα ή προς την Κύπρο. Διότι έχουμε αφήσει έξω από τη συζήτηση μας την Κύπρο αλλά στην Κύπρο υπάρχει κατάφωρη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία. Άρα, το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά και την Κύπρο. Άρα, αυτό το πλαίσιο υπάρχει και θα εξακολουθεί να υπάρχει για τον απλούστατο λόγο ότι, όπως επιβεβαιώθηκε και στην Κορσική, η Ανατολική Μεσόγειος και η Μεσόγειος συνολικά, είναι μία θάλασσα ζωτικών συμφερόντων για την Ευρώπη συνολικά", πρόσθεσε.

  Το ενδεχόμενο μίας συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ερντογάν υπάρχει στον ορίζοντα; Τα πάντα είναι ανοιχτά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, επεσήμανε πως είναι πάντα καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται από το να μη μιλάει και να μην συναντιέται. Βέβαια, ένα τέτοιο ενδεχόμενο μοιάζει και είναι ακόμα μακρινό. "Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο πρόεδρο και βεβαίως και δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση, ούτε θα έπρεπε να αποτελεί -το έχω πει πολλές φορές- ένα γεγονός τόσο μοναδικό που να χρήζει έκτακτων δελτίων ένα τηλεφώνημα ή και μία συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. Δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι συναντήσεις που καλό είναι να είναι καλά προετοιμασμένες", ανέφερε. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Τον Οκτώβριο ν/σ για μεγαλύτερη εργασιακή ευελιξία και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο

  * Τι απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης στο Capital.gr: Δεν θα γίνει καμία έξωση - Ανοιχτή η επέκταση του προγράμματος "Γέφυρα"

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ