Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Σεπ-2020 12:12

  Μακρόν: Η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον εταίρο μας στην Ανατολική Μεσόγειο

  Μακρόν: Η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον εταίρο μας στην Ανατολική Μεσόγειο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.50

  Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι επτά χώρες που θα συμμετάσχουν σήμερα στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7) θα πιέσουν ώστε να υιοθετηθεί κοινή ευρωπαϊκή θέση απέναντι στην Τουρκία.

  Σημειώνεται πως η συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα ξεκινήσει με 20' καθυστέρηση, στις 17.20. 

  Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρη και να έχει μια πιο ενιαία θέση απέναντι στην Τουρκία, σχολίασε ο Μακρόν, τονίζοντας ότι η ΕΕ επιθυμεί να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης, όμως η Άγκυρα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε κάποιες περιοχές.

  Παράλληλα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Κορσική ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, οικοδεσπότης της MED7, επεσήμανε ότι η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται για την ανάληψη συντονισμένης δράσης προκειμένου να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε το ΚΥΤ στη Μόρια.

  "Η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον εταίρο μας στην Ανατολική Μεσόγειο", εκτίμησε ο Εμ. Μακρόν, εκφράζοντας παράλληλα τη βαθιά του ελπίδα να υπάρξει εκ νέου ένας εποικοδομητικός διάλογος με την Άγκυρα. 

  Χαρακτήρισε δε "απαράδεκτες" τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Τουρκία του Τ. Ερντογάν με την λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγέζ Αλ Σάρατζ, καθώς σε αυτές "υπάρχει ξεκάθαρη άρνηση νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας".

  Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτες τις πρακτικές τουρκικών γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  "Υποχρεούμαστε ως Ευρωπαίοι να είμαστε εξαιρετικά ξεκάθαροι και σταθεροί στη θέση μας έναντι της κυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν, που συμπεριφέρεται σε ορισμένα ζητήματα με απαράδεκτο τρόπο", πρόσθεσε.

  "Ελπίζω οι συνομιλίες μας σήμερα το απόγευμα θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε προς μία κοινή θέση και η βαθιά μου επιθυμία είναι να επανεμπλακούμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία", κατέληξε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

  "Εργαζόμαστε με τη Γερμανία για να δεχθούμε πρόσφυγες από τη Μόρια"

  Η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται πάνω σε μια κοινή πρόταση για να δεχθούν πρόσφυγες, κυρίως ανήλικους, που έχουν μείνει άστεγοι μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ της Μόριας, δήλωσε εξάλλου.

  "Μια πρώτη συντονισμένη απάντηση" με τη Γερμανία αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ώρες σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, σχολίασε ο κ. Μακρόν.

  Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους επεσήμανε ότι ο ίδιος και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επιθυμούν "να υποβάλλουμε μια πρόταση (...) και να προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται να δεχθούν πρόσφυγες, κυρίως ανήλικους, που βρίσκονται σε αυτούς τους καταυλισμούς”.

  "Οι φρικτές εικόνες, η φρικτή πραγματικότητα” σημαίνει ότι "πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και παράλληλα να σταθούμε στο ύψος των ευρωπαϊκών αξιών”, τόνισε ο Εμ. Μακρόν.

  Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της Γαλλίας ανέφερε:

  Σχετικά με την πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο

  "Επικοινωνήσαμε χθες με την Καγκελάριο Merkel και τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, τον οποίο θα συναντήσω εξάλλου πριν τη σύνοδο Med7. Η Γαλλία και η Γερμανία, μαζί με όσες ευρωπαϊκές χώρες το επιθυμούν και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα δώσουν για άλλη μια φορά το παρών της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Η πραγματικότητα είναι τραγική, με πυρκαγιές να ξεσπούν τη στιγμή που παιδιά, γυναίκες και άνδρες βρίσκονται στους καταυλισμούς αυτούς, σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα, αλλά και να σταθούμε στο ύψος των ευρωπαϊκών αξιών. Ετοιμάζουμε λοιπόν μια συντονισμένη πρόταση, με τη Γερμανία και προσπαθώντας να κινητοποιήσουμε το μέγιστο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να υποδεχτούμε κάποιους πρόσφυγες, ειδικότερα ανηλίκους, βάσει και των αιτημάτων της ελληνικής κυβέρνησης. Τις επόμενες ώρες η Ελλάδα θα διευκρινίσει τις ανάγκες της και θα ακολουθήσει μια πρώτη, συντονισμένη, αλληλέγγυα γαλλο-γερμανική απάντηση.

  Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο:

  "Είναι προφανές ότι σήμερα η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος στην περιοχή. Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά ένας σύμμαχος που ακολούθησε απαράδεκτες πρακτικές στις λιβυκές ακτές κατά της φρεγάτας Courbet, που συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία υπέγραψε απαράδεκτες συμφωνίες με τη λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, παραβλέποντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Εξίσου απαράδεκτες είναι οι πρακτικές γεωτρήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ συνεχίζει να πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις, με τρόπο που δεν αρμόζει σε ένα μεγάλο Κράτος. Ο τουρκικός λαός αξίζει κάτι καλύτερο. Όταν μιλώ για μια Pax Mediterranea, αυτή προϋποθέτει την εύρεση ενός modus vivendi με την Τουρκία. Αλλά οφείλουμε, ως Ευρωπαίοι, να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι, όχι με την Τουρκία ως έθνος και ως λαό, αλλά με την κυβέρνηση του προέδρου Erdogan που συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο. Ανέφερα μάλιστα μόνο μερικά παραδείγματα, δεν μίλησα για τις μονομερείς ενέργειες και τις προκλήσεις που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι κατά της Ελλάδας.

  Οι κόκκινες γραμμές μας είναι ξεκάθαρες: Σεβασμός στην κυριαρχία κάθε Κράτους μέλους, σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, καταδίκη κάθε μονομερούς ενέργειας. Επιθυμία μας είναι να αποφύγουμε κάθε κλιμάκωση. Η αποκλιμάκωση όμως δεν σημαίνει ούτε παθητικότητα, ούτε αποδοχή. Στόχος είναι η ομόνοια. Είναι ευθύνη της Τουρκίας να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της.

  Αυτό που επιθυμώ σήμερα το απόγευμα είναι εμείς, τα επτά ευρωπαϊκά κράτη, να εκφράσουμε με ισχύ τις κόκκινες γραμμές μας, αλλά και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Τουρκία, σε ρεαλιστική βάση. Με άλλα λόγια, τι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε και τι ζητούμε σε αντάλλαγμα, αλλά με αδιαπραγμάτευτους όρους για τους οποίους θα είμαστε ανυποχώρητοι, αυτούς που προανέφερα. Επιθυμώ επίσης να έχουμε την ίδια σαφήνεια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει μια πιο ενωμένη και ξεκάθαρη φωνή.

  Η Γαλλία έχει μια σταθερή θέση τους τελευταίους μήνες. Όχι μια θέση κλιμάκωσης, το αναφέρω διότι πολλοί θέλησαν να μας εντάξουν στην ίδια κατηγορία με την Τουρκία. Η Γαλλία ουδέποτε προέβη σε μονομερείς ενέργειες στα χωρικά ύδατα ή στην ΑΟΖ οιουδήποτε Κράτους. Απλά εκφράσαμε τη στήριξή μας στα Κράτη μέλη της ΕΕ σε απάντηση στις μονομερείς προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Απλώς είπαμε πως υπάρχουν κόκκινες γραμμές.

  Αυτή είναι η θέλησή μου. Ελπίζω πως στις συζητήσεις του απογεύματος θα προχωρήσουμε ομόφωνα με μια κοινή θέση."

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αλαζονικές οι δηλώσεις Μακρόν

  * Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν στην Κορσική - Η ατζέντα των συζητήσεων

  * Σφοδρή επίθεση Τσελίκ σε Μακρόν: Η Τουρκία θα σας δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ