Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Αυγ-2020 13:28

  Χάος στην ανατολική Τουρκία με τον κορονοϊό: Υπερπλήρη νοσοκομεία, αναβολές χειρουργείων και μέτρα μηδέν

  Χάος στην ανατολική Τουρκία με τον κορονοϊό: Υπερπλήρη νοσοκομεία, αναβολές χειρουργείων και μέτρα μηδέν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Δρ Kasım Çelik μίλησε για την πρόσφατη κατάσταση στην ανατολική επαρχία Αγρί της Τουρκίας, στα σύνορα με την Αρμενία και τον αζέρικο θύλακα Ναχιτσεβάν: "Ολόκληρο το Αγρί ενεργεί σαν να μην υπάρχει κορονοϊός. Πολύ λίγοι άνθρωποι φορούν μάσκες, εμπορικά κέντρα και καφετέριες είναι γεμάτα, τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ..."

  Στην πραγματικότητα, πριν από την 1η Ιουνίου, όταν τα μάλλον αυστηρά μέτρα κατά τις COVID-19 ήταν σε ισχύ σε ολόκληρη την Τουρκία, ο αριθμός των νέων περιπτώσεων και θανάτων μειώθηκε. Ωστόσο, με το άνοιγμα πολλών καταστημάτων όπως καφετέριες, εστιατόρια και κουρεία, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αρχίσει να αυξάνεται ξανά.

  Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας εξακολουθεί να είναι πάνω από 1.000. Όμως, ενώ οι επαρχιακές που στην πλειοψηφία τους κατοικούνται από Κούρδους έχουν παρατηρήσει αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων, οι ασθενείς δεν μπορούν να βρουν νοσοκομεία για νοσηλεία. Αυτοί οι ασθενείς που θεωρούνται ότι βρίσκονται σε σχετικά καλύτερη κατάσταση είτε στέλνονται στο σπίτι είτε νοσηλεύονται μόνο μετά την έξοδο άλλων.

  Οι ασθενείς δεν μπορούν να νοσηλευτούν

  Μετά τις επαρχίες Βαν, Έδεσσας (Ούρφα), Μαρντίν, Ντιγιάρμπακιρ και Γκαζιαντέπ, τα νοσοκομεία είναι πλέον γεμάτα στην ανατολική επαρχία Αγρί (Ağrı) της Τουρκίας. Μιλώντας στο bianet για το ζήτημα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Επιμελητηρίου του Αγρί, δρ. Kasım Çelik, δήλωσε ότι υπάρχουν 3.500 περιπτώσεις COVID-19 στην επαρχία.

  Σημειώνοντας ότι τα νοσοκομεία στο Αγρί λειτουργούν με πληρότητα 100%, είπε:

  "Υπάρχουν τρία νοσοκομεία πανδημίας στο Αγρί, το ένα στο κέντρο της πόλης και τα άλλα δύο στο Ντοουμπαγιαζίτ και στην Πάτνος. Και τα τρία αυτά νοσοκομεία είναι εντελώς γεμάτα. Σε συνδυασμό με τις δοκιμές COVID-19 και την ιατρική απεικόνιση, υπάρχουν σχεδόν 3.500 COVID-19 ασθενείς. 251 ασθενείς στο Δημόσιο Νοσοκομείο Αγρί, περίπου 100 σε περιφερειακά νοσοκομεία και οι υπόλοιποι παρακολουθούνται σε απομόνωση και καραντίνα στα σπίτια τους.

  "Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια στα νοσοκομεία, οι ασθενείς που βρίσκονται σε σχετικά καλύτερη κατάσταση στέλνονται στο σπίτι και πρέπει να πηγαίνουν καθημερινά σε ιδιωτικά νοσοκομεία για να παρακολουθούνται. Μερικοί από αυτούς δεν τηρούν τους κανόνες καραντίνας και βγαίνουν έξω, κάτι που αυξάνει την εξάπλωση της νόσου. Δεν μπορούσαμε να βρούμε νοσοκομείο για να νοσηλεύσουμε συνάδελφο, γενικό χειρουργό, που είχε νοσήσει από COVID-19. Η οικογένειά του τον μετέφερε στην Άγκυρα, πάνω από 12 ώρες με το αυτοκίνητο. Δεν μπορούμε να νοσηλεύσουμε ούτε έναν επαγγελματία υγείας, η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή".

  Οι χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονται συνεχώς

  Υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν χειρουργικές επεμβάσεις, ο δρ Çelik είπε, "Λόγω της πανδημίας, οι άνθρωποι δεν μπορούν να έρθουν σε νοσοκομεία για τις ασθένειές τους που χρειάζονται θεραπεία. Υπάρχουν ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, αλλά οι χειρουργικές επεμβάσεις τους αναβάλλονται συνεχώς. Εκτός αυτού, αυτό οδηγεί επίσης σε ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας".

  Εμπορικά κέντρα, καφενεία είναι γεμάτα

  Σύμφωνα με τον δρ. Çelik, οι άνθρωποι συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει κορονοϊός στο Αγρί:

  "Ολόκληρη η πόλη ενεργεί σαν να μην υπάρχει ιός. Ενώ πολύ λίγοι άνθρωποι χρησιμοποιούν μάσκες, οι κανόνες κοινωνικής απόστασης αγνοούνται σε πολυσύχναστα μέρη όπως καφετέριες και εμπορικά κέντρα. Τα εμπορικά κέντρα και τα καφενεία είναι γεμάτα, τα κλιματιστικά είναι ενεργά σε εμπορικά κέντρα. Επιπλέον, η συνοριακή πύλη στο Ντοουμπαγιαζίτ είναι ανοιχτή και υπάρχει σοβαρή εισροή προσφύγων, γεγονός που αυξάνει επίσης τον αριθμό των περιπτώσεων.

  Θα επιδεινωθεί αν δεν ληφθούν μέτρα

  "Υπάρχουν 3.500 ασθενείς τώρα. Είναι πάρα πολύ σε σύγκριση με τον πληθυσμό της πόλης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα είναι σκληροί, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που δεν μπορούμε να περιορίσουμε. Για το λόγο αυτό, πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα σε 31 επαρχίες, όπως συνέβαινε προηγουμένως. Διαφορετικά, η τρέχουσα εικόνα θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο".

  Κανένας προστατευτικός εξοπλισμός στην πρωτοβάθμια φροντίδα

  Κλείνοντας τις παρατηρήσεις του, ο δρ Çelik αναφέρθηκε επίσης στις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στο Αγρί. Σημειώνοντας ότι 121 ιατροί έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, είπε εν συντομία:

  "Το προσωπικό υγείας είναι πολύ κουρασμένο, έχει εξαντληθεί. Πρέπει να γίνει μια ρύθμιση για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Έτσι εξαντλημένοι, δεν μπορούν να βγάλουν και φθινόπωρο και χειμώνα.

  Επιπλέον, στους επαγγελματίες υγείας στα Κέντρα Υγείας δεν παρέχεται προστατευτικός εξοπλισμός, τους ζητείται να τον αγοράσουν οι ίδιοι. Εάν οι εργαζόμενοι στην πρωτοβάθμια φροντίδα δεν προστατεύονται αρκετά, η εξάπλωση της νόσου θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο", είπε. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ