Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Αυγ-2020 17:54

  Το κόμπλεξ της Τουρκίας με τη "Συνθήκη των Σεβρών"

  Το κόμπλεξ της Τουρκίας με τη "Συνθήκη των Σεβρών"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κληρονομιά που άφησε η συνθήκη που επέβαλαν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, πριν από έναν αιώνα, βοήθησε στη διαμόρφωση της πρόσφατα ενδυναμωμένης εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας στην περιοχή, ανέφερε η Washington Post σε ανάλυση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, επικαλούμενη περιφερειακούς εμπειρογνώμονες.

  Η Συνθήκη των Σεβρών, που υπογράφηκε στις 10 Αυγούστου 1920, σχεδιάστηκε για την εκκαθάριση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ουσιαστικά κατήργησε την τουρκική κυριαρχία. Ωστόσο, οι εθνικιστές με επικεφαλής τον μετέπειτα ιδρυτή της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ, απέρριψαν τη συνθήκη και, αφού κέρδισαν πίσω τις περιοχές της Μικράς Ασίας, μετά και το ολοκληρωτικό κάψιμο της Σμύρνης, ανάγκασαν τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να συμφωνήσουν με νέους όρους με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, η οποία ορίζει τώρα τα σύγχρονα σύνορα της Τουρκίας.

  Ωστόσο, η ανάμνηση των αποικιακών δυτικών συστημάτων που στόχευαν να στερήσουν την Τουρκία από την κυριαρχία -και ο ένοπλος αγώνας που απαιτείται για να αποτρέψει κάτι τέτοιο- εξακολουθεί να παρακωλύει τον τουρκικό πολιτικό τρόπο σκέψης και αντίληψης, ανέφερε η Washington Post.

  "Οι Σέβρες έχουν ξεχαστεί σε μεγάλο βαθμό στη Δύση, αλλά έχουν έναν ισχυρό αντίκτυπο στην Τουρκία, όπου βοήθησαν να τροφοδοτηθεί μια μορφή εθνικιστικής παράνοιας που ορισμένοι μελετητές ονόμασαν "Σύνδρομο Σεβρών", δήλωσε η Washington Post, επικαλούμενη τον Νίκολας Ντάνφορθ, ιστορικό με αντικείμενο την Τουρκία του 20ου αιώνα.

  Το Σύνδρομο των Σεβρών είναι η πεποίθηση στην Τουρκία ότι οι εξωτερικές δυνάμεις συνωμοτούν για να καταστρέψουν το τουρκικό κράτος και, όπως λέει ο Ντάνφορθ, παραμένει σημαντικός καθοριστικός παράγοντας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

  "Οι Σέβρες σίγουρα παίζουν ρόλο στην ευαισθησία της Τουρκίας έναντι του κουρδικού αυτονομισμού, καθώς και στην πεποίθηση ότι η γενοκτονία των Αρμενίων -που ευρέως χρησιμοποιούσαν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες για να δικαιολογήσουν τα σχέδιά τους για τη Μικρά Ασία το 1920- ήταν πάντα αντι-τουρκική συνωμοσία και όχι θέμα ιστορικής αλήθειας", είπε.

  Η Τουρκία διαδραμάτισε ολοένα και πιο ενεργό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, συνήθως με αποτέλεσμα συγκρούσεις συμφερόντων και επακόλουθη εχθρότητα με άλλες χώρες της περιοχής, με αποκορύφωμα την εισβολή και κατάληψη μεγάλου μέρους της Κύπρου.

  Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν παράσχει ουσιαστική στρατιωτική υποστήριξη στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA) σε μια σύγκρουση ενάντια στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο και πολλές άλλες χώρες.

  "Σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη, η GNA υπέγραψε συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Άγκυρα το Νοέμβριο με σκοπό να νομιμοποιήσει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για άφθονα υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας την οργή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας και άλλων εθνών που συνεργάζονται για τον αγωγό East Med", γράφει ο Ντάνφορθ.

  Η Τουρκία επιδιώκει επίσης αυτά που προβλέπονται από το δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας", το οποίο ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ευρεία χωρικά ύδατα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο - με αποτέλεσμα μια σειρά παραβιάσεων, ως προς τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Ελλάδας.

  "Βασικός μοχλός που κινεί τη συμπεριφορά της Τουρκίας είναι ότι, με εξαίρεση την κυβέρνηση της Τρίπολης που ελέγχει το ήμισυ της Λιβύης, η Άγκυρα -που συμμετέχει επίσης στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ- ουσιαστικά δεν έχει συμμάχους στην περιοχή", δήλωσε ο Yaroslav Trofimov, της Wall Street Journal.

  Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επίσης συνδέσει την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας με τη συνθήκη του 1920 κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό της GNA, Φαγέζ αλ-Σάρατζ σε ένα πρώην οθωμανικό παλάτι στην Κωνσταντινούπολη. "Χάρη σε αυτήν τη στρατιωτική και ενεργειακή συνεργασία, ανατρέψαμε τη Συνθήκη των Σεβρών", ανέφερε ο Ερντογάν μετά από μία από τις συνεδρίες που οδήγησαν στην παράνομη θαλάσσια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ