Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Αυγ-2020 20:39

  Στο μικροσκόπιο της ΕΕ η εξαγορά της Fitbit από τη Google

  Στο μικροσκόπιο της ΕΕ η εξαγορά της Fitbit από τη Google
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αντιμέτωπη με ενδελεχή έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξαγορά της Fitbit Inc. ύψους 2,1 δισ. δολαρίων βρίσκεται η Google, εν μέσω ανησυχιών για το πώς η πρόσβαση της τελευταίας στα δεδομένα υγείας δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που συγκεντρώνουν οι συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης της Fitbit θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη θέση του τεχνολογικού κολοσσού στο τομέα των διαδικτυακών διαφημίσεων.

  Οι αξιωματούχοι της Ένωσης έχουν ορίσει ως αρχική προθεσμία για να εγκρίνουν ή να ασκήσουν βέτο στη συμφωνία την 9η Δεκεμβρίου.

  Σημειώνεται ότι οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ περνούν όλο πιο συχνά από κόσκινο τις εξαγορές των τεχνολογικών κολοσσών της Silicon Valley, με στόχο να αποτρέψουν τις ήδη ισχυρές εταιρείες να κατακτήσουν καινοτόμες νέες αγορές όπου τα δεδομένα είναι συχνά το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο. 

  Οι υπέρμαχοι της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των καταναλωτών έχουν ζητήσει από την ΕΕ να εξετάσει επίσης πώς το deal θα μπορούσε να επιτρέψει στη Google, θυγατρικής της Alphabet, να επεκταθεί και στον τομέα των υπηρεσιών υγείας.

  "Αυτά τα δεδομένα παρέχουν βασικές πληροφορίες για τη ζωή και την κατάσταση της υγείας των χρηστών αυτών των συσκευών", δήλωσε η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, "Η έρευνά μας στοχεύει να διασφαλίσει ότι ο έλεγχος από την Google στα δεδομένα που συλλέγονται μέσω φορητών συσκευών ως αποτέλεσμα της συναλλαγής δεν οδηγεί σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού".

  Η ΕΕ θα επικεντρωθεί στην αναζήτηση διαδικτυακών διαφημίσεων, όπου αναφέρει ότι η Google κατέχει κυρίαρχη θέση στο μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών αγορών αλλά και στην προβολή διαφημίσεων στο διαδίκτυο όπου αναφέρει ότι η Google κατέχει ισχυρή θέση 20 ευρωπαϊκές χώρες. Θα εξετάσει επίσης τις υπηρεσίες διαφήμισεις, τον τρόπο με τον οποίο η συμφωνία θα επηρεάσει την ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη και εάν η Google θα μπορούσε να δυσκολέψει τους ανταγωνιστές της να κατασκευάσουν συσκευές παρακολούθησης που θα λειτουργούν σωστά με το Android, το λογισμικό της εταιρείας για smartphones.

  Η Google από τη μεριά της μέσω ανάρτησης στο ιστολόγιό της επέμεινε ότι "η συμφωνία αφορά τις συσκευές, όχι τα δεδομένα". "Υπάρχει έντονος ανταγωνισμός όσον αφορά τα έξυπνα ρολόγια και τις συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης, με την Apple, τη Samsung, τη Garmin, τη Fossil, τη Huawei, τη Xiaomi και πολλούς άλλους να προσφέρουν πολλά προϊόντα σε μεγάλο εύρος τιμών. Εμείς, σήμερα, δεν κατασκευάζουμε ούτε πωλούμε τέτοιες φορητές συσκευές".

  Η Google δήλωσε επίσης ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα υγείας του Fitbit για διαφημίσεις Google, ενώ θα δώσει στους χρήστες των προϊόντων της Fitbit την επιλογή να ελέγχουν, να μετακινούν ή να διαγράφουν τα δεδομένα τους. Η εταιρεία τόνισε επίσης ότι θα "υποστηρίζει επίσης ευρεία συνδεσιμότητα και διαλειτουργικότητα" των προϊόντων Google με αυτά άλλων εταιρείων.

  "Ανεπαρκείς" παραχωρήσεις

  Η ΕΕ ανέφερε ότι η Google προσφέρθηκε να αποθηκεύει ορισμένα από τα δεδομένα που θα συλλέγονται μέσω των συσκευών της Fitbit ξεχωριστά από άλλα δεδομένα της Google. Οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν όμως ότι οι παραχωρήσεις αυτές δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανησυχίες της, τονίζοντας ότι δεν αφορούν το σύνολο των δεδομένων της Fitbit που θα μπορούσαν να είναι πολύτιμα για τη διαφήμιση.

  Το ευρύ πεδίο της έρευνας φαίνεται να αποτελεί απάντηση σε επικρίσεις ότι οι αντιμονοπωλιακές αρχές δεν κατάφεραν να περιορίσουν τις προηγούμενες συμφωνίες που επέκτειναν τον έλεγχο της Silicon Valley σε νέους επιχειρηματικούς τομείς.

  Σύμφωνα με το Bloomgerg, η εξαγορά της Fitbit από τη Google τελεί επίσης υπό διερεύνηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ενώ και η Αρχή της Αυστραλίας που είναι αρμόδια για τις συγχωνεύσεις εξέφρασε ανησυχίες τον Ιούνιο σχετικά με την πρόσβαση της Google σε δεδομένα υγείας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ