Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 31-Ιουλ-2020 12:00

  Ευρωζώνη: Κατά 12,1% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το β' τρίμηνο - η μεγαλύτερη βουτιά στην ιστορία

  Ευρωζώνη: Κατά 12,1% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το β' τρίμηνο - η μεγαλύτερη βουτιά στην ιστορία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με ρυθμό που ξεπέρασε κάθε προηγούμενη μέτρηση υποχώρησε το β' τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

  Ειδικότερα, το β' τρίμηνο, με τα μέτρα περιορισμού για την ανάσχεση του κορονοϊού σε πλήρη ισχύ στα περισσότερα κράτη μέλη, το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ υποχώρησε κατά 12,1% στην Ευρωζώνη και κατά 11,9% στην Ε.Ε. σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

  Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί από την έναρξη της έρευνας το 1995.

  Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 3,6% στην Ευρωζώνη και κατά 3,2% στην Ε.Ε.

  Σε σύγκριση με το β'  τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε 15,0%  και της Ε.Ε. 14,4%, μετά από πτώση 3,1% και 2,5% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

  Σημειώνεται ότι αυτή είναι η προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat. Η επόμενη εκτίμηση για το β'  τρίμηνο του 2020 θα ανακοινωθεί στις 14 Αυγούστου.

  Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το β'  τρίμηνο, η Ισπανία (-18,5%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και ακολούθησαν Πορτογαλία (-14,1%) και Γαλλία (-13,8%). Η μικρότερη μείωση καταγράφηκε στη Λιθουανία (-5.1%).
   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ