Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Ιουλ-2020 18:37

  Ενρία (ΕΚΤ): Βλέπει δυσκολίες για ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες εάν η κρίση επιδεινωθεί

  Ενρία (ΕΚΤ): Βλέπει δυσκολίες για ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες εάν η κρίση επιδεινωθεί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα μπορούσαν οσονούπω να αντιμετωπίσουν δυσκολίες εάν η τρέχουσα κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού γίνει βαθύτερη και διαβρώσει τα κεφαλαιακά τους αποθέματα, προειδοποιεί ο Αντρέα Ενρία, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC.

  Το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει επιτυχώς τις πτωτικές πιέσεις που πυροδότησε ο κορονοϊός, με τους ακαδημαϊκούς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επισημαίνουν ότι σε αντίθεση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι τράπεζες σήμερα αποτελούν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

  "Ο τραπεζικός κλάδος (της ευρωζώνης) βρίσκεται σε πολύ ισχυρή θέση για να αντέξει το άνευ προηγουμένου σοκ”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ενρία στο CNBC.

  Ωστόσο, προειδοποίησε ότι εάν η κρίση επιδεινωθεί τότε ορισμένες τράπεζες "θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες όσον αφορά την τήρηση των ελάχιστων (κεφαλαιακών) απαιτήσεων”.

  Ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ προέβη στο εν λόγω σχόλιο λίγο αφότου η κεντρική τράπεζα δημοσίευση την αξιολόγησή της για 86 τράπεζες της νομισματικής ένωσης, η οποία έδειξε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα είναι σε θέσει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έχουν ανακύψει λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, εάν η οικονομική κρίση επιμείνει η "εξάντληση” των κεφαλαιακών τους αποθεμάτων θα μπορούσε να είναι "σημαντική”.

  Οι τράπεζες αξιολογήθηκαν στη βάση δύο σεναρίων. Το βασικό σενάριο της κεντρικής τράπεζας προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 8,7% το 2020, ενώ στο δυσμενές σενάριο η πτώση του ΑΕΠ φτάνει το 12,6% το τρέχον έτος. Με βάση το πρώτο σενάριο, ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET 1) -μέτρο φερεγγυότητας των τραπεζών- μειώθηκε κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, στο δυσμενές σενάριο, ο δείκτης υποχώρησε κατά 5,7 ποσοστιαίες μονάδες.

  "Σε αυτό το σενάριο, αρκετές τράπεζες θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να διατηρήσουν τη συμμόρφωσή τους με τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις, αλλά συνολικά το έλλειμμα θα είναι περιορισμένο”, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ