Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιουλ-2020 12:23

  Μακρόν: Όσοι παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις

  Αυστηρό μήνυμα Μακρόν σε Τουρκία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.21

  Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι, ο Μακρόν δήλωσε πως θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας.

  Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις.

  "Σε αυτό το μέρος της Μεσογείου το οποίο είναι ζωτικής σημασίας και για τις δύο χώρες, τα ζητήματα ενέργειας και ασφάλειας είναι ουσιώδη. Αυτό που διακυβεύεται είναι ένα αγώνας εξουσίας, κυρίως της Τουρκίας και της Ρωσίας, οι οποίες διεκδικούν όλο και περισσότερα πράγματα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία εξακολουθεί να κάνει πολύ λίγα πράγματα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακρόν. 

  "Θα ήταν  ένα σοβαρό λάθος να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο σε χέρια άλλων. Αυτό δεν είναι επιλογή για την Ευρώπη και δεν είναι κάτι που η Γαλλία θα αφήσει να συμβεί" πρόσθεσε.

  Η παρουσία του Αναστασιάδη στο Παρίσι είναι ενδεικτική για την σημασία που έχουν για όλους τους Ευρωπαίους τα σύνορά μας, η κυριαρχία μας και ιδιαιτέρως στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

  Με το ίδιο αυτό θέμα της κυριαρχίας βρισκόμαστε αντιμέτωποι στην Λιβύη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε και εκεί ξένες δυνάμεις, όποιες και αν είναι αυτές, να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων.

  Η επιχείρηση Ειρήνη αποτελεί μία από τις ευρωπαϊκές απαντήσεις σε αυτό, αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί για να κερδίσει σε αξιοπιστία. Κατά δεύτερον, η επιβολή κυρώσεων είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη εκεχειρίας και για την απελευθέρωση μίας δυναμικής για την πολιτική επίλυση της λιβυκής κρίσης.

  Η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει σε βάθος τα θέματα ασφαλείας στην Μεσόγειο , είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας αναγγέλλοντας την οργάνωση στο Παρίσι συνόδου κορυφής των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου (Med 7) στο τέλος του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

  Ευχαριστίες Αναστασιάδη για τις πρωτοβουλίες Μακρόν

  Εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι με πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου, ευχαρίστησε θερμά τον Εμανουέλ Μακρόν του οποίου το ρόλο εξήρε.

  "Είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε τέσσερα βράδια πολύ δύσκολα, αλλά χάρη στην ηγετική πρωτοβουλία που ανέλαβες σε συνεργασία με την καγκελάριο Μέρκελ, έγινε κατορθωτό να ζήσουμε στιγμές επιτυχίας γιατί κατορθώσαμε να φύγουμε σχεδόν όλοι ικανοποιημένοι", είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι ο ρόλος του Εμανουέλ Μακρόν αναδεικνύει τη Γαλλία ως μια χώρα πυλώνα σταθερότητας.

  "Σε ευχαριστώ για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνεις ώστε η Μεσόγειος να μην είναι υπό τον έλεγχο της Τουρκίας ή άλλων δυνάμεων", ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι οι πρωτοβουλίες του Γάλλου Προέδρου αναδεικνύουν ποιος πρέπει να είναι ο ηγετικός ρόλος της Ευρώπης.

  Ν. Αναστασιάδης: Η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πλέον φιλόξενη χώρα για τον γαλλικό στόλο

  "Η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη μεταξύ των χωρών όσον αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνο. Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Βοηθήσαμε στο παρελθόν στην εκκένωση των χημικών από την Συρία, βοηθήσαμε πολλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως του Λιβάνου, και ενδεχομένως να χρειαστεί να ξανασυμβάλλουμε και προς αυτή την κατεύθυνση", δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης κατά την προσέλευσή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων στην Γαλλία.

  Η πολιτική του κατευνασμού έχει αποτύχει - Η Τουρκία να αντιληφθεί πως δεν μπορεί να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη

  Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει ότι ''η Γαλλία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Κύπρου και υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση, για περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση των ήδη εξαίρετων σχέσεών μας.

  H Γαλλία, υπό την ηγετική φυσιογνωμία του φίλου Εμμανουέλ Μακρόν αποτελεί μια αχτίδα ελπίδας για αποτροπή των όσων ανησυχητικών λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου, λόγω μιας σειράς έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, η σταθερότητα στην περιοχή απειλείται.

  Ενημέρωσα λεπτομερώς τον Πρόεδρο Μακρόν τόσον όσον αφορά το Κυπριακό όσο και για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και τις απειλές εποικισμού της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Μεγάλο μέρος της συζήτησης μας με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν αναλώθηκε στην αποσταθεροποιητική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και τον ρόλο που η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των κρατών - μελών της και την σταθερότητα στην περιοχή. Η πολιτική του κατευνασμού έχει αποτύχει. Οφείλουμε να μετουσιώσουμε τις δηλώσεις αλληλεγγύης σε πράξεις μέσω της υιοθέτησης μιας αποφασιστικής στάσης η οποία θα οδηγήσει την Τουρκία στο να αντιληφθεί πως δεν μπορεί να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη, μονομερώς και ανεξέλεγκτα''.

  Καταλήγοντας, ο Κύπριος ΠτΔ εκφράζει τη βαθύτατη εκτίμηση του λαού της Κύπρου για την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη της Γαλλίας σε σχέση με τις παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας και την ευγνωμοσύνη για τη διαχρονικά υποστηρικτική θέση της Γαλλίας, για την επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης''.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ