Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Ιουλ-2020 16:41

  Αγιά Σοφιά: Η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ - Πώς αιτιολογείται η μετατροπή σε τζαμί

  Αγιά Σοφιά: Η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ - Πώς αιτιολογείται η μετατροπή σε τζαμί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, ανακοίνωσε σήμερα την πολυαναμενόμενη απόφαση, για την Αγία Σοφία, γνωστοποιώντας ότι ακυρώνει το διάταγμα του 1934, με υπογραφή Μουσταφά Κεμάλ, το οποίο μετέτρεπε τον ναό σε μουσείο.

  Αμέσως ο Τούρκος πρόεδρος, ανακοίνωσε ότι θα απευθύνει διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό στις 20:53.

  Πώς εξηγεί το ΣτΕ την απόφασή του: 

  Όπως αναγράφετε σε μία από τις σελίδες της απόφασης του ανωτάτου τουρκικού δικαστηρίου το ίδρυμα Fatih Sultan Mehmet είναι αυτό που έχει δηλωθεί ως ιδιοκτήτης του μουσειακού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. 

  "Προστατεύεται από την έννομη τάξη μας, έχει παραχωρηθεί στο κοινό για τη συνεχή χρήση της Αγίας Σοφίας με βάση τη βούληση του ιδρύματος. Φέρει τα χαρακτηριστικά της ακίνητης ιδιοκτησίας, είναι εγγεγραμμένο στο κτηματολόγιο ως τζαμί και η φύση και ο σκοπός αυτής της ακίνητης περιουσίας όπως αναφέρεται στην ιδρυτική πράξη δεν μπορεί να αλλάξει", σημειώνει το δικαστήριο.

  Όπως συμπληρώνει "είναι επίσης δεσμευτικό για το κράτος που έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τη βούληση του ιδρύματος, όπως επίσης και την υποχρέωση να μην παρεμβαίνει με τρόπο που να εξαλείφει τη βούληση του ιδρύματος. Κατά συνέπεια, σε αυτήν την περίπτωση, συνάγεται ότι δεν είναι νομικά δυνατό να χρησιμοποιηθεί για οποιονδήποτε άλλο σκοπό εκτός από τζαμί. Κατά συνέπεια η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που τη μετέτρεψε σε μουσείο δεν ήταν σύννομη", αναφέρουν οι Τούρκοι. 

  Δείτε την απόφαση: 

  Απόφαση 2

  Απόφαση 3

   

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ