Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Ιουλ-2020 14:16

  Πράσινο φως από την Κομισιόν στη χρήση της ρεμδεσιβίρης ως θεραπεία για τον κορονοϊό

  Πράσινο φως από την Κομισιόν στη χρήση της ρεμδεσιβίρης ως θεραπεία για τον κορονοϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα "άδεια κυκλοφορίας υπό αίρεση" στο αντιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρά συμπτώματα covid-19.

  "Δεν θα φεισθούμε καμίας προσπάθειας να αποκτήσουμε αποτελεσματικές θεραπείες ή εμβόλια κατά του κορονοϊού", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

  "Η σημερινή παροχή άδειας κυκλοφορίας στο πρώτο φάρμακο για την αντιμετώπιση της covid-19 είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη μάχη κατά αυτού του ιού", πρόσθεσε.

  "Δίνουμε την άδεια λιγότερο από ένα μήνα μετά την υποβολή της αίτησης, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αντιδρά γρήγορα μόλις διατίθενται νέες θεραπείες", επεσήμανε η Κυριακίδου.

  "Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι βασική προτεραιότητα της Κομισιόν και για τον λόγο αυτό τα στοιχεία για τη ρεμδεσιβίρη εξετάστηκαν σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα", εξήγησε η Ευρωπαία επίτροπος.

  Η άδεια για τη χρήση της ρεμδεσιβίρης δόθηκε μία εβδομάδα μετά τη σχετική σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενώ κανονικά χρειάζονται 67 ημέρες.

  Υπενθυμίζεται ωστόσο πως οι ΗΠΑ έχουν αγοράσει σχεδόν όλες τις διεθνείς προμήθειες  ρεμδεσιβίρης. Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αγόρασαν όλη τη διαθέσιμη ρεμδεσιβίρη για τον Ιούλιο και το 90% των αποθεμάτων για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

  Η ρεμδεσιβίρη, η οποία αναπτύχθηκε για τη θεραπεία του Έμπολα, παράγεται σχεδόν αποκλειστικά από τον αμερικανικό φαρμακευτικό γίγαντα Gilead Sciences - και έχει τιμή 2.340 δολάρια ανά ασθενή στις πιο πλούσιες χώρες.

  Η εταιρεία συμφώνησε να στείλει σχεδόν όλες τις προμήθειες του φαρμάκου στις ΗΠΑ τους επόμενους τρεις μήνες. Αυτό σημαίνει ότι η ρεμδεσιβίρη δεν θα είναι διαθέσιμη για χρήση σε ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη μέχρι τον Οκτώβριο, δήλωσε ο Δρ Andrew Hill, ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

  Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να εξάγει το Avifavir

  Εν τω μεταξύ, η Ρωσία είναι έτοιμη να εξάγει το φάρμακο Avifavir για την καταπολέμηση του κορονοϊού, μετά την απόφαση των αμερικανικών αρχών να αγοράσουν σχεδόν το 100% ρεμδεσιβίρης, όπως ανακοίνωσε το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF).

  ''Το Avifavir είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα κατά του κορονοϊού στον κόσμο και παρουσιάζει τα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με άλλα παρεμφερή, συμπεριλαμβανομένου της δραστικής ουσίας ρεμδεσιβίρης που κατασκευάστηκε από την Gilead Sciences. Δεδομένης της απόφασης των αμερικανικών αρχών να αγοράσουν σχεδόν το 100% της ρεμδεσιβίρης τους επόμενους μήνες και την έλλειψη αποτελεσματικών φαρμάκων στην παγκόσμια αγορά, η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει άλλες χώρες στον αγώνα κατά του κορονοϊού και να ξεκινήσει τις εξαγωγές του Avifavir. Περισσότερες από  50 χώρες έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για το φάρμακο. Το RDIF και η ChemRar σκοπεύουν να επεκτείνουν την παραγωγή της Avifavir και να διευρύνουν την προσφορά του τους επόμενους μήνες ", ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος Kirill Dmitriev. 

  Το RDIF και η ChemRar παρήγαγαν τις πρώτες 100.000 δόσεις του Avifavir τον Ιούνιο, υπερβαίνοντας τα αρχικά προγραμματισμένα επίπεδα παραγωγής των 60.000 δόσεων.

  Τον Ιούνιο, το φάρμακο παραδόθηκε σε 35 περιοχές της Ρωσίας καθώς και στη Λευκορωσία ενώ υπάρχει συμφωνία για εξαγωγή του φαρμάκου και στο Καζακστάν. Αναμένεται να παραχθούν συνολικά πάνω από 100.000 δόσεις του φαρμάκου τον Ιούλιο.

  Στις 29 Μαΐου, το Avifavir έλαβε πιστοποιητικό έγκρισης από το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας και έγινε το πρώτο ρωσικό φάρμακο εγκεκριμένο για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό. Στις 3 Ιουνίου, το Υπουργείο Υγείας συμπεριέλαβε το Avifavir στην τελευταία, έβδομη έκδοση των κατευθυντήριων γραμμών για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του ιού.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ