Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Ιουλ-2020 17:04

  Γερμανικό "άδειασμα": Ο Μάας αρνήθηκε να άρει προς το παρόν την απαγόρευση ταξιδιών στην Τουρκία

  Γερμανικό "άδειασμα": Ο Μάας αρνήθηκε να άρει προς το παρόν την απαγόρευση ταξιδιών στην Τουρκία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Γερμανία θα πρέπει να επανεξετάσει την ταξιδιωτική της προειδοποίηση κατά της Τουρκίας, "βάσει αντικειμενικών κριτηρίων", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μία προσπάθεια και να καλοπιάσει τη Γερμανία, αλλά και να επισημάνει το χτεσινό του σχόλιο, πως η απόφαση για συνέχιση του ταξιδιωτικού αποκλεισμού προς την Τουρκία, κρύβει "αντι-τουρκικές" πολιτικές και δεν έχει να κάνει με τον κορονοϊό.

  "Η Γερμανία πρέπει να επανεξετάσει την προειδοποίηση. Αφού αξιολογήσει την κατάσταση βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, η Τουρκία θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις ασφαλείς χώρες. Οι Γερμανοί φίλοι μας θέλουν επίσης να έρθουν για διακοπές στην Τουρκία", είπε ο Τσαβούσογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας, μετά τη συνάντησή τους, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet.

  "Είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε τους καλεσμένους μας από τη Γερμανία και άλλες χώρες", είπε, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της μόλυνσης από το COVID-19.

  Κορυφαίοι διπλωμάτες της Τουρκίας και της Γερμανίας συναντήθηκαν στο Βερολίνο για να συζητήσουν τον τουρισμό και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που θεσπίστηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού. Ο Υπουργός Τουρισμού, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, πραγματοποίησε επίσης συνομιλίες με τον Γερμανό ομόλογό του.   

  Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι όλες οι διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων όλων των εγκαταστάσεων, των αεροδρομίων και των μεταφορών, έχουν πιστοποιηθεί από γερμανικές εταιρείες και ότι θα εποπτεύονται από αυτές. Μια από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο για το θέμα της υγείας είναι η Γερμανία, μια άλλη είναι η Τουρκία, είπε ο υπουργός.

  Η Τουρκία ξεκίνησε πτήσεις προς οκτώ πόλεις από τις 11 Ιουνίου και οι τουρίστες άρχισαν σιγά σιγά να ταξιδέψουν στη χώρα, είπε, ενώ κάλεσε παράλληλα τον Μαας να ταξιδέψει για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την υγειονομική κατάσταση.

  Παρ' όλα αυτά η Γερμανία δεν πτοήθηκε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, με τον Χάικο Μαας να του αρνείται, λέγοντας ότι "η Γερμανία θα συνεχίσει να εξετάζει τις ταξιδιωτικές οδηγίες της για την Τουρκία", πετώντας ξανά πίσω το "καρφί" των "αντι-τουρκικών πολιτικών" σημειώνοντας ότι "τυχόν αποφάσεις που συντονίστηκαν με την ΕΕ, βασίζονταν σε αξιόπιστα δεδομένα για λοιμώξεις και την κατάσταση υγείας".

  Σύμφωνα με το Reuters, ο Μάας υπενθύμισε ότι οι αναθεωρήσεις της κατάστασης γίνονταν κάθε δύο εβδομάδες και είπε ότι "θα ακολουθήσουν περαιτέρω βήματα".

  Σημείωσε ότι οι οικογενειακές επισκέψεις εξαιρέθηκαν από την προειδοποίηση ταξιδιού.

  "Πρόκειται για το πώς εγγυόμαστε τον ασφαλή τουρισμό στην κρίση του κορονοϊούς", δήλωσε ο Μάας, καλωσορίζοντας τις τελευταίες πληροφορίες για την κατάσταση που του έδωσε ο Τούρκος ομόλογός του, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν θα μπορούσε να προδικάσει μελλοντικές αποφάσεις.

  Οι τουρκικές γεωτρήσεις προϋπόθεση για εμβάθυνση των ευρω-τουρκικών σχέσεων

  Τη διευθέτηση του ζητήματος των τουρκικών γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης έθεσε ως προϋπόθεση για την εμβάθυνση του διαλόγου Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

  "Είναι σημαντικό για μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση και ως Προεδρία, να βγάλουμε από τη μέση τα εμπόδια, διότι όσο μας απασχολούν ζητήματα όπως οι γεωτρήσεις στην Μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου ή ενδεχομένως στην Κρήτη, χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος θα δείχνουν στο πλαίσιο της ΕΕ μικρή διάθεση για εμβάθυνση του διαλόγου", τόνισε ο κ. Μάας και προσέθεσε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου συζητήθηκε το πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και η απαραίτητη βάση προκειμένου να οργανωθεί βαθύτερος διάλογος με την ΕΕ.

  Ο κ. Τσαβούσογλου από την πλευρά του παραδέχθηκε ότι "υπάρχουν κάποια προβληματικά πεδία", όπως η Ανατολική Μεσόγειος, η Κύπρος και το Αιγαίο, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία έχει προσπαθήσει να μεσολαβήσει. "Ο Πρόεδρός μας μίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη, γεγονός το οποίο, όπως είπε, σημαίνει ότι η Ελλάδα εμπλέκεται σε διάλογο", προσέθεσε ο Τούρκος υπουργός και συνέχισε: "Θέλουμε στο εξής να προχωρήσουμε όλες οι πλευρές με περιεκτικό διάλογο, με σεβασμό και προς το συμφέρον όλων, θέλουμε ο καθένας να βρει το δίκιο του. Δεν απορρίπτουμε τις αξιώσεις του καθενός, αλλά είναι σημαντικό να καλλιεργήσουμε τον διάλογο για αυτό και να τον προχωρήσουμε περαιτέρω", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

  Ο Τσαβούσογλου απαίτησε από το Παρίσι να ζητήσει συγγνώμη

  Έναν "εποικοδομητικό, ανοιχτό και με διαφάνεια" διάλογο μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας ζήτησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, αναφερόμενος στο επεισόδιο μεταξύ Γαλλικού και Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα ανοιχτά της Λιβύης. "Συγγνώμη χωρίς όρους και προϋποθέσεις" απαίτησε από το Παρίσι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

  "Είναι σημαντικό οι σχέσεις Γαλλίας - Τουρκίας να είναι εποικοδομητικές, διότι σε πολλά θέματα - όπως στην Λιβύη ή στην Συρία - υπάρχει το ερώτημα του πώς προχωρούμε στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία", δήλωσε ο κ. Μάας στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον τούρκο ομόλογο του και εξέφρασε την ελπίδα ένας τέτοιος διάλογος να καταστεί εφικτός το προσεχές διάστημα. "Είναι καλό όταν μπορούν να φύγουν από τη μέση τα προβλήματα", είπε χαρακτηριστικά.

  Ο κ. Τσαβούσογλου από την πλευρά του επέμεινε ότι η Γαλλία "δεν λέει την αλήθεια" στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. για το επεισόδιο, ενώ αρνήθηκε ότι το τουρκικό πολεμικό πλοίο "κλείδωσε" την γαλλική φρεγάτα στο ραντάρ του. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι το ΝΑΤΟ διαθέτει όλα τα στοιχεία και σημείωσε ότι η γαλλική πλευρά "ενδεχομένως παραπλανήθηκε ή είχε λάθος πληροφορίες". "Όταν η Γαλλία δίνει λανθασμένα στοιχεία και εργάζεται εναντίον της Τουρκίας, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Περιμένουμε η Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη, άνευ όρων και προϋποθέσεων. Ίσως να παραπλανήθηκε ή μην έλαβε σωστές πληροφορίες και για αυτό να παρουσιάζει λανθασμένους ισχυρισμούς", πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών και διαβεβαίωσε ότι η 'Αγκυρα είναι πολύ προσηλωμένη στην προσπάθεια να έρθει στο φως η αλήθεια. "Το ΝΑΤΟ ανησυχεί και για αυτό είναι η Γαλλία η αιτία, όχι η Τουρκία", πρόσθεσε, δήλωσε ωστόσο πεπεισμένος ότι "πρέπει να συνεργαστούμε και ότι πρέπει να συμμετάσχει και η Γαλλία".

  Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Λιβύη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπερασπίστηκε και πάλι την σχέση της 'Αγκυρας με την κυβέρνηση Σάρατζ, δικαιολογώντας μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι θέτει όρους προκειμένου να συναινέσει σε κατάπαυση του πυρός. "Θέλουμε ασφαλώς να συνεργαστούμε σε αυτό και με την Γερμανία και με την Γαλλία", πρόσθεσε, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εμπάργκο όπλων και την μη τήρησή του από την πλευρά της Τουρκίας, ο κ. Τσαβούσογλου απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως και περιορίστηκε να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι, όπως είπε, η Τουρκία διατηρεί σχέσεις με την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, ενώ "από το Αμπού Ντάμπι έρχονται όπλα" και "η Γαλλία στέλνει όπλα στην μη νόμιμη κυβέρνηση Χάφταρ". "Είναι όμως οι δικές μας σχέσεις με την νόμιμη κυβέρνηση που τονίζονται, ενώ για τους άλλους δεν γίνεται καμία συζήτηση", είπε με έμφαση ο τούρκος αξιωματούχος.

  Ο κ. Μάας πάντως, αν και απέφυγε να σχολιάσει ευθέως τις εξελίξεις, δήλωσε ότι ζήτησε από την Τουρκία να ασκήσει την επιρροή της προκειμένου η κυβέρνηση Σαράτζ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι το ίδιο θα ζητήσει και από άλλες χώρες οι οποίες διαθέτουν επιρροή στην άλλη πλευρά. "Αν δεν συμβεί αυτό, η κατάσταση θα περιπλακεί περισσότερο", προειδοποίησε και εξήγησε ότι το προσεχές διάστημα η επιχείρηση "IRINI" θα αναβαθμιστεί περαιτέρω και, με πλοία, δορυφόρους και ραντάρ, "θα έχουμε μια καλή εικόνα του του τι συμβαίνει εκεί και δεν θα μπορούμε να δεχόμαστε διαρκώς την διαπραγμάτευση μιας εκεχειρίας χωρίς τις αντιμαχόμενες πλευρές και την διεξαγωγή αυτού του πολέμου από το εξωτερικό". Ο κ. Μάας εξέφρασε ακόμη την "εξαιρετική ευγνωμοσύνη" του προς την Γαλλία για την στήριξή της στην αποστολή.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ