Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Ιουλ-2020 14:05

  Ιδού ο νέος κινεζικός νόμος για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ - Παραβιάζει την αυτονομία του

  Ιδού ο νέος κινεζικός νόμος για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ - Παραβιάζει την αυτονομία του
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια που επιβλήθηκε από το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ δίνει στο κομμουνιστικό καθεστώς άνευ προηγουμένου δικαστικές εξουσίες επί της πρώην βρετανικής αποικίας.

  Ο νόμος επικυρώθηκε και τέθηκε σε ισχύ χθες και θεωρείται ως κατάφωρη προσβολή των ελευθεριών που απολαμβάνει το Χονγκ Κονγκ ως "Ειδική Διοικητική Περιοχή", που διέπεται από ειδικό καθεστώς μετά την επιστροφή της στην κινεζική κυριαρχία το 1997.

  Η νομοθεσία θεσπίσθηκε από το Πεκίνο σε απάντηση των τεράστιων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που συγκλόνισαν τον περασμένο χρόνο το Χονγκ Κονγκ κατά της αυξανόμενης επιρροής του κινεζικού καθεστώτος επί των υποθέσεων του σημαντικού παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου.

  ...έως ισόβια

  Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια (ή για την κρατική ασφάλεια), αφού ο όρος είναι ταυτόσημος στην κινεζική γλώσσα, τιμωρεί τέσσερα είδη παραβάσεων: αποσχιστική δράση, ανατρεπτική δράση, τρομοκρατία και συνωμοσία με εξωτερικές και ξένες δυνάμεις.

  Οι δράστες σοβαρών παραβάσεων τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης από 10 ετών έως και ισόβια.

  Στο κεφάλαιο της τρομοκρατίας περιλαμβάνονται αδικήματα όπως το σαμποτάζ σε μέσα συγκοινωνίας.

  Ο κινεζικός Τύπος χρησιμοποίησε πέρυσι τον όρο "τρομοκρατία" ή "τρομοκρατικές" για να περιγράψει ενέργειες των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι έθεσαν επανειλημμένως στο στόχαστρο το μετρό του Χονγκ Κονγκ.

  Στην κατηγορία "συνωμοσία με εξωτερικές ή ξένες δυνάμεις" διώκονται πράξεις "υποκίνησης μίσους κατά της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ ή της Κίνας" ή ακόμη "η εκλογική λαθροχειρία ή σαμποτάζ".

  Οποιος οργανώνει ή συμμετέχει σε αποσχιστικές ή ανατρεπτικές ενέργειες δύναται να διωχθεί, είτε έχει προσφύγει είτε όχι στην βία ή στην απειλή χρήσης βίας.

  Οσοι καταδικασθούν, δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι σε εκλογές, ούτε να απασχοληθούν στον δημόσιο τομέα.

  Εισάγεται η αρμοδιότητα των κινεζικών δικαστηρίων

  Το άρθρο 55 του νόμου (που περιλαμβάνει 66) ορίζει ότι υποθέσεις μπορούν να μεταβιβασθούν στην δικαιοσύνη της ηπειρωτικής Κίνας, ανοίγοντας έτσι ένα ρήγμα στην δικαστική ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ.

  Οι υποθέσεις που μπορούν να μεταβιβασθούν στην ηπειρωτική Κίνα είναι όσες αφορούν "ξένη χώρα ή εξωτερικά στοιχεία", πολύ σοβαρή κατάσταση" ή "σοβαρή και άμεση απειλή" για την ασφάλεια του Κράτους.

  Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κίνας θα έχει την αρμοδιότητα να ορίζει το δικαστήριο που θα εκδικάσει τις υποθέσεις εφαρμόζοντας την κινεζική ποινική δικονομία.

  Το κινεζικό δικαστικό σύστημα λάμπει δια της αδιαφάνειάς του - μυστική κράτηση, κακοποίηση.. - και διακρίνεται για ποσοστό καταδικών που φθάνει το 99%!

  Δίκες κεκλεισμένων των θυρών

  Σύμφωνα με το άρθρο 46, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δύναται να ορίζει διεξαγωγή δίκης κεκλεισμένων των θυρών σε υποθέσεις που αφορούν κρατικά μυστικά. Οι υποθέσεις αυτές κρίνονται από τρεις δικαστές και χωρίς ενόρκους.

  Σε μία πρόβλεψη κατάφωρης παραβίασης της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, η εκτελεστική εξουσία του Χονγκ Κονγκ θα ορίζει απευθείας τους δικαστές που θα χειρίζονται υποθέσεις που άπτονται τις εθνικής (κρατικής) ασφάλειας. Αλλωστε, η Κάρι Λαμ, η σημερινή κυβερνήτις του Χονγκ Κονγκ, θεωρείται μαριονέτα του Πεκίνου.

  Γραφείο εθνικής (κρατικής) ασφάλειας

  Το Πεκίνο δύναται να εγκαταστήσει στο Χονγκ Κονγκ "Γραφείο Υπεράσπισης της Εθνικής Ασφάλειας", το οποίο θα εξαρτάται απευθείας από το καθεστώς του Πεκίνου.

  "Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δεν έχει αρμοδιότητα (επί του οργανισμού αυτού) ούτε επί των μελών του προσωπικού του στην άσκηση των καθηκόντων τους", ορίζει το άρθρο 60.

  Το νέο γραφείο θα έχει ως αποστολή "την συγκέντρωση και ανάλυση Πληροφοριών" και την "ενασχόληση" με τις παραβάσεις στον τομέα της εθνικής ασφάλειας.

  Παρακολούθηση ξένων οργανισμών και μέσων ενημέρωσης

  Η κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες θα λαμβάνουν "τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση της πλαισίωσης (...) των ξένων ή εξωτερικών μη κυβερνητικών οργανισμών και των οργάνων ενημέρωσης", ορίζει το άρθρο 54.

  Η ρύθμιση αυτή είναι ανησυχητική για τα μέσα ενημέρωσης, ακόμη και αν το άρθρο 4 "εγγυάται" "την "ελευθερία της έκφρασης", του Τύπου, της δημοσίευσης, του συνεταιρίζεσθαι, της συνάθροισης, της πορείας και της διαδήλωσης".

  Ομως, εγγυήσεις για τις ελευθερίες αυτές παρέχει και το Σύνταγμα της Κίνας, γεγονός που δεν την εμποδίζει να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης για τις ελευθερίες, ανάμεσά τους και η ελευθεροτυπία, σύμφωνα με τις διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ