Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιουν-2020 20:00

  Τι ετοιμάζει παρασκηνιακά το Βερολίνο - Τι "κρύβει" η σημερινή "διαφωνία" στη Σύνοδο Κορυφής

  Τι ετοιμάζει παρασκηνιακά το Βερολίνο - Τι "κρύβει" η σημερινή "διαφωνία" στη Σύνοδο Κορυφής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Κανείς δεν περίμενε τίποτα περισσότερο από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής όσον αφορά το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., παρά "ευχές" και προτροπή για μία εκκίνηση συμφωνίας τον Ιούλιο, υπό την ευρωπαϊκή προεδρία της Γερμανίας. Και αυτό βέβαια έγινε. Στη σημερινή συνάντηση οι επίσημες δηλώσεις δεν μετακίνησαν στο παραμικρό τους διαφωνούντες από τις θέσεις τους και ειδικά τους τέσσερις "αρνητές" του Ταμείου (Αυστρία, Φινλανδία, Ολλανδία, Δανία), έτσι όπως το προωθούν αφενός η Κομισιόν και αφετέρου ο γαλλογερμανικός άξονας.

  Ούτε όμως και τους υποστηρικτές του, ειδικά τη Γαλλία και τη Γερμανία που συνεχίζουν την προώθηση του σχεδίου με μία βεβαιότητα για την τελική επίτευξη συμφωνίας μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2020, υπό το πλαίσιο πρωτοβουλίας που έχει ήδη αναλάβει η κα Μέρκελ πριν ακόμα καθίσει… στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου την 1η Ιουλίου. 

  Η βεβαιότητα με την οποία ετοιμάζεται το Βερολίνο να προωθήσει την συμφωνία βασίζεται κατά πρώτο λόγο στις αντιδράσεις που θα προκληθούν από τα εφιαλτικά οικονομικά στοιχεία που θα παρουσιάσει η Eurostat για το β’ τρίμηνο της Ευρωζώνης και την ασφυκτική πίεση λόγω της κατάστασης αυτής που ασκεί η ΕΚΤ. 

  Και κατά δεύτερο λόγο στην "προίκα" με την οποία υπολογίζει το Βερολίνο να κατευνάσει τις αντιρρήσεις των "αρνητών". 

  Με τη διαφορά ότι η "προίκα" αυτή δεν είναι παραχώρηση, αλλά "θέση" και του Βερολίνου, ανεξάρτητα από το αν η Μέρκελ θέλει να το παρουσιάσει σαν παραχώρηση για την επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ των απαιτήσεων των "αρνητών" και της θέσης των Νοτίων. 

  Το "στοιχείο" αυτό δεν είναι άλλο από το "δημοσιονομικό πλαίσιο" με το οποίο η Γερμανία μαζί με τη Γαλλία και τη συμφωνία της Κομισιόν, θέλουν να συνοδεύεται η παραχώρηση των επιδοτήσεων από τον -μεγαλύτερο πλέον- προϋπολογισμό της Ε.Ε., ο οποίος θα περιλαμβάνει και το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ και θα ξεπερνά συνολικά τα 2 τρισ. ευρώ.

  Το "δημοσιονομικό πλαίσιο", μακράν από το να μπορεί να χαρακτηρισθεί ως "μνημόνιο", θα εισάγει ένα ενιαίο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης (πειθαρχίας) στη βάση του οποίου θα παραχωρούνται στις χώρες μέλη οι πόροι τόσο του προϋπολογισμού όσο και του Ταμείου Ανάκαμψης στο σκέλος των επιδοτήσεων. 

  Το Βερολίνο -και σ’ αυτό δεν διαφωνεί το Παρίσι- έχει τη θέση ότι πράγματι χρειάζεται να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της Ε.Ε., αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με περισσότερο "συντονισμό" δημοσιονομικών πολιτικών και αυτό καλείται να αποτυπωθεί στο ενιαίο δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο "συντάσσει" η Κομισιόν με την προσοχή στραμμένη στο να μη μπορεί να χαρακτηρισθεί "μνημονιακό". Αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να αντικαταστήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο πολύ δύσκολα λόγω της ύφεσης τη διετία 2020-2021 θα μπορεί να επανέλθει σε εφαρμογή, ανεξάρτητα από τα όσα λέγονται και γράφονται για εφαρμογή του το 2021.

  Με την προϋπόθεση αυτή, η χρηματοδότηση του αυξημένου Προϋπολογισμού (η Γερμανία έχει αποφασίσει να συμβάλει με αύξηση της ετήσιας συμβολής της κατά 12 δισ. ευρώ), θα χρηματοδοτηθεί με την αύξηση της συμμετοχής των "πλουσίων", αλλά κατά βάση με ένα φόρο για τις εκπομπές διοξειδίου και τον φόρο παροχής υπηρεσιών στο διαδίκτυο. 

  Ο συνολικός επταετής προϋπολογισμός της Ε.Ε. θα αποτελέσει τον εγγυητή των εκδόσεων χρέους (ομολόγων) της Κομισιόν, με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί άμεσα τόσο το επιδοματικό όσο και το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για μία σαφή αμοιβαιοποίηση χρέους η οποία όμως θα έχει αυστηρά τα όρια του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. 

  Προς το παρόν βέβαια δεν υφίσταται ούτε κατ’ αρχήν συμφωνία για το συνολικό ποσό χρηματοδότησης των 750 δισ. ευρώ, ούτε πολύ περισσότερο για την κατανομή του σε 500 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 250 δισ. ευρώ δάνεια. 

  Παρ’ όλα αυτά τόσο το Βερολίνο οσο και το Παρίσι επιμένουν στην κατανομή αυτή, αν και παράγοντες στις Βρυξέλλες αναφέρουν ως περισσότερο ρεαλιστική την εκδοχή 400 και 350 δισ. ευρώ αντίστοιχα, εφόσον βέβαια η κα Μέρκελ πετύχει τη συμφωνία στο "περιεχόμενο" του δημοσιονομικού πλαισίου που θα συνοδεύει τον προϋπολογισμό. 

  Όλα αυτά στην καλύτερη περίπτωση αναμένεται να μπουν σε κίνηση στη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Ιουλίου και να ωριμάσουν από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο. Αλλωστε η Κα Μέρκελ επιβεβαίωσε σήμερα ότι δεν θεωρεί πιθανό να υπάρξουν εκταμιεύσεις του Ταμείου πριν από το 2021… Μέχρι τότε η επάρκεια ρευστότητας στην Ε.Ε. θα εξαρτάται αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ