Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιουν-2020 15:49

  Φον ντε Λάιεν: Παραμένουν οι διαφορετικές απόψεις αλλά μπορεί να υπάρξει συμφωνία

  Φον ντε Λάιεν: Παραμένουν οι διαφορετικές απόψεις αλλά μπορεί να υπάρξει συμφωνία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:48

  Όλοι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα ότι η σοβαρότητα της κρίσης του κορονοϊού απαιτεί μια φιλόδοξη και κοινή απάντηση, που θα συνδυάζει την αλληλεγγύη, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ε.Ε.

  Η επικεφαλής της Κομισιόν σημείωσε ότι πολλοί ηγέτες επισήμαναν πως θα πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί μια συμφωνία σύντομα στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει πριν την διακοπή για τις καλοκαιρινές διακοπές.

  Ανέφερε ακόμα ότι εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το συνολικό μέγεθος του πακέτου για την ανάκαμψη της Ευρώπης, την ισορροπία μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων, την κλείδα κατανομής και άλλες παραμέτρους.  

  Ειδικότερα, διευκρίνισε ότι στις συζητήσεις με τους ηγέτες υπήρξε ισχυρή απαίτηση από κάποιες χώρες τα κεφάλαια του προγράμματος να μην κατευθύνονται αποκλειστικά στην αντιμετώπιση στοιχείων της κρίσης, όπως για παράδειγμα μέσω της ενίσχυσης του κλάδου της υγείας, αλλά επίσης για να αντιμετωπιστούν συνολικά, μέσω επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, τα βαθύτερα αίτια της έλλειψης ανθεκτικότητας [στις οικονομίες] σε κάποια κράτη μέλη που γνώρισαν τον βαρύτερο αντίκτυπο από την κρίση.

  Η πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε πάντως την πεποίθησή της ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες "για όσο συνεχίζουμε να βλέπουμε την ευρύτερη εικόνα."

  "Χρειαζόμαστε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν"

  "Περνάμε σε νέα φάση: αυτή της διαπραγμάτευσης" δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

  Ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι "δεσμεύεται να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις" ενώ ανέφερε ότι η επόμενη Σύνοδος με φυσική παρουσία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου.

  Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μισέλ, υπάρχει ανάγκη για συμπαγείς προτάσεις πριν από την επόμενη Σύνοδο των 27.

  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ακόμα ότι "θα αντιμετωπίσουμε με δημιουργικότητα και καινοτομία όλα τα δύσκολα θέματα για να φτάσουμε σε μια κοινή απόφαση. Θα είναι δύσκολο, δεν το υποτιμώ, αλλά υπάρχει η πολιτική βούληση για να γίνει αυτό.

  Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η επικεφαλής της Κομισιόν, ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις συνομιλίες που είχαν την περασμένη εβδομάδα με τον Βρετανό πρωθυπουργό σχετικά με το Brexit. Όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ υπάρχει η δέσμευση για συμφωνία (για το Brexit), αλλά "όχι με κάθε κόστος".

  Μακρόν: Να βρεθεί συμφωνία γρήγορα 

  Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί μια γρήγορη συμφωνία για το προτεινόμενο ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ τον Ιούλιο προκειμένου να διατηρηθεί η σημερινή δυναμική, δήλωσε σήμερα Γάλλος αξιωματούχος.

  Η αποτυχία να υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης θα στείλει το λάθος μήνυμα, δήλωσε ο Μακρόν, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

  Στην ίδια τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι από τα 750 δισεκ. ευρώ, η διατήρηση των 500 δισεκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις είναι η βασική προτεραιότητα της Γαλλίας, συμβαδίζοντας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνκελα Μέρκελ.

  Μέρκελ: Πριν τη θερινή ανάπαυλα οι αποφάσεις

  Την ελπίδα ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με τον όγκο και την κατανομή του "ταμείου ανασυγκρότησης" για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού θα ληφθούν ήδη πριν από τη θερινή ανάπαυλα εξέφρασε πριν από λίγο η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά την τηλεδιάσκεψη των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Η κυρία Μέρκελ ζήτησε ακόμη σπουδή και σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των δανείων της ΕΕ.

  Επί της βασικής αρχιτεκτονικής του σχεδίου λέμε "ναι", αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια ανοιχτά ζητήματα, δήλωσε η Καγκελάριος. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη τεθεί συγκεκριμένα ζητήματα πιστώσεων και επιδοτήσεων, αν και, όπως ανέφερε, κάποια κράτη - μέλη θεωρούν το ύψος της χρηματοδοτικής βοήθειας πολύ υψηλό. Μελλοντικά θα βρεθεί βάση συνεννόησης, πρόσθεσε η ίδια.

  Η κυρία Μέρκελ σημείωσε ακόμη ότι βρίσκει πολύ μεγάλη την διάρκεια του προγράμματος βοήθειας και τόνισε την ανάγκη να ποσοτικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό το κόστος της πανδημίας, ακόμη και αν κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. "Είμαστε της άποψης ότι η αποπληρωμή των δανείων θα πρέπει να ξεκινήσει ήδη από αυτή την δημοσιονομική περίοδο και όχι από την επόμενη", είπε χαρακτηριστικά.

  Κατά την σημερινή "εποικοδομητική" συζήτηση, η κυρία Μέρκελ έθεσε ακόμη την γερμανική πρόταση και για το μεσοπρόθεσμο χρηματοδοτικό πλαίσιο. Το θέμα των "διορθώσεων" (rebate) θα διαδραματίσει, όπως είπε, σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, ενώ θα πρέπει να συζητηθεί και το δίκαιο του ανταγωνισμού. Το κεντρικό ζήτημα, δήλωσε, είναι εάν επιτρέπεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να φτιάχνει "παγκόσμιους πρωταθλητές". "Επαρκούν η γραφειοκρατία μας και το σύστημα στήριξης ώστε να αντιδράσουμε όπως πρέπει στην τρέχουσα κατάσταση;", διερωτήθηκε η Άνγκελα Μέρκελ και κατέληξε ότι πρέπει σύντομα να υπάρξει συμφωνία για όλα τα θέματα.

  Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σημεία στην ατζέντα της σημερινής Συνόδου, η Καγκελάριος αναφέρθηκε στην απόφαση για νέα εξάμηνη παράταση της ισχύος των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, λόγω της Ουκρανίας, ενώ πρόσθεσε ότι η χαλάρωση των κυρώσεων έχει συνδεθεί με την πρόοδο στην "Διαδικασία του Μινσκ", η οποία, όπως είπε, δεν είναι επαρκής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ