Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Ιουν-2020 16:50

  Τουρκικές εταιρείες φυσικού αερίου χρωστούν 2 δισ. δολάρια στην Gazprom

  Τουρκικές εταιρείες φυσικού αερίου χρωστούν 2 δισ. δολάρια στην Gazprom
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επτά τουρκικές εταιρείες έχουν μεγάλο χρέος έναντι του ρωσικού κρατικού ενεργειακού γίγαντα Gazprom, μια εξέλιξη που θα μπορούσε εύκολα να εξαρτήσει την Άγκυρα από το Κρεμλίνο, ανέφερε η Wall Street Journal τη Δευτέρα.

  Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τουρκικές εταιρείες ενέργειας συγκέντρωσαν χρέος σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την αποτυχία να εκπληρώσουν συμφωνίες με την εταιρεία.

  Το εν λόγω χρέος προέρχεται από την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου το 2019, βάσει ξεχωριστών μακροπρόθεσμων συμβάσεων με την Gazprom, μεταξύ 250 και 300 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

  Οι τουρκικές εταιρείες δεσμεύτηκαν να αγοράσουν 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία πέρυσι, αλλά το ρωσικό αέριο έγινε ακριβότερο για την τουρκική αγορά, όπου οι τιμές λιανικής κυμάνθηκαν μεταξύ 220 και 280 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες μπόρεσαν να παραδώσουν 1,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, λιγότερο από το 15% του συμφωνημένου όγκου, σύμφωνα με τα στοιχεία που κυκλοφόρησε η Τουρκική Ρυθμιστική Αρχή Αγοράς Ενέργειας.

  Πηγές που γνωρίζουν το θέμα ανέφεραν ότι οι τουρκικές εταιρείες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Gazprom για να βρουν λύση.

  Το χρέος, αν και οφείλεται από ιδιωτικούς φορείς, αναμένεται να γίνει εθνικό ζήτημα στην Τουρκία, ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές κρατικές τράπεζες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν 600 εκατομμύρια δολάρια.

  Το ζήτημα του χρέους θα μπορούσε να ενισχύσει τις οικονομικές ανησυχίες της Τουρκίας που διακινδυνεύουν ήδη τεταμένους δεσμούς μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας. Και οι δύο πλευρές τείνουν να διευρύνουν το διμερές εμπόριο τα τελευταία χρόνια παρά το γεγονός ότι έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αντίθετες πλευρές, σε δύο πολέμους, στη Συρία και τη Λιβύη.

  Ούτε η τουρκική κυβέρνηση, ούτε η Gazprom, ούτε η τουρκική τραπεζική αρχή σχολίασαν το θέμα.

  "Η Gazprom ζητά να πληρωθεί", είπε αξιωματούχος μιας από τις τουρκικές εταιρείες. "Αλλά το χρέος είναι τεράστιο".

  Σύμφωνα με τις συμβάσεις, οι υποχρεώσεις πληρωμής ισχύουν για το 80% των 8,7 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων μη συλλεγόμενων όγκων, ανέφεραν οι πηγές, εκτιμώντας ότι η αξία του χρέους του 2019 κυμαίνεται μεταξύ 1,74 δισεκατομμυρίων και 2,09 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  "Οι εταιρείες βρέθηκαν σε δύσκολη θέση", δήλωσε ο Arif Akturk, Τούρκος σύμβουλος ενέργειας.

  "Όμως ο κίνδυνος είναι επίσης στους ώμους της Gazprom, επειδή εάν δεν κάνουν οικονομικές παραχωρήσεις, ενδέχεται να χάσουν σημαντικό μερίδιο αγοράς στην Τουρκία".

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ