Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουν-2020 12:00

  Ευρωζώνη: Μικρότερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν η ύφεση στην ευρωζώνη στο α΄ τρίμηνο

  Ευρωζώνη: Μικρότερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν η ύφεση στην ευρωζώνη στο α΄ τρίμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί στο α΄ τρίμηνο, αν και η πτώση στην παραγωγή παραμένει η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί.

  Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης διαμορφώθηκε 3,6% χαμηλότερα στο α΄ τρίμηνο του 2020 από τους τρεις τελευταίους μήνες του 2019 και 3,1% χαμηλότερα έναντι του α΄ τριμήνου του 2019.

  Η Eurostat αρχικά ανακοίνωσε ότι η οικονομία είχε συρρικνωθεί 3,8% σε τριμηνιαία βάση και 3,2% σε ετήσια βάση.

  Η αναθεωρημένη πτώση παραμένει η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 1995, που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.

  Η μείωση της ζήτησης ήταν διαδεδομένη σε όλες τις βασικές πηγές, με τις κυβερνητικές δαπάνες να μειώνονται μαζί με τις δαπάνες των νοικοκυριών, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

  Η μεγαλύτερη πτώση της παραγωγής καταγράφθηκε στο εμπόριο, στις μεταφορές, στη διαμονή και στα τρόφιμα, με τους κλάδους της τέχνης και της ψυχαγωγίας να υποχωρούν 6,8%.

  Ανά την ευρωζώνη, μόνο η Ιρλανδία εμφάνισε αύξηση του ΑΕΠ στη διάρκεια της περιόδου. Στην ευρύτερη ΕΕ, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σουηδία επίσης εμφάνισαν αύξηση του ΑΕΠ, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ (άνω του 5%).

  Επίσης, η απασχόληση μειώθηκε 0,2% σε τριμηνιαία βάση κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε 0,4%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021