Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Ιουν-2020 12:28

  ΕΚΤ: Αύξηση του έκτακτου προγράμματος κατά €500 δισ. "βλέπουν" οι αναλυτές

  ΕΚΤ: Αύξηση του έκτακτου προγράμματος κατά €500 δισ. "βλέπουν" οι αναλυτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την επέκταση του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP) το οποίο διαθέτει συνολική χρηματοδότηση ύψους 750 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών.

  Με τον υφιστάμενο ρυθμό των περίπου 30 δισ. ευρώ την εβδομάδα το πρόγραμμα αναμένεται να ξεμείνει από κεφάλαια περίπου τον Οκτώβριο, αναφέρει ο Marchel Alexandrovich, οικονομολόγος της Jefferies.

  "Αν και δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για να ανακοινωθεί η περαιτέρω αύξηση της ποσοτικής χαλάρωσης για λίγους μήνες ακόμα, δεν υπάρχει όμως και κάποιος λόγος να καθυστερήσει [η ΕΚΤ] το αναπόφευκτο", σχολιάζει.

  Ο ίδιος εκτιμά ότι η ενίσχυση του PEPP  κατά 500 δισ. ευρώ "θα επιβεβαιώσει την δέσμευση της ΕΚΤ να συνεχίσει να παρεμβαίνει στις αγορές μέχρι και το επόμενο έτος", προσθέτει.

  Αύξηση του προγράμματος κατά 500 δισ. ευρώ βλέπει και αναλυτής της Berenberg Economics.

  "Βλέπουμε πιθανότητα 60% η ΕΚΤ να αυξήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων σήμερα, πιθανότατα κατά 500 δισ. ευρώ", αναφέρει ο Florian Hense της Berenberg Economics, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

  Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters κάνουν λόγο για αύξηση του προγράμματος κατά 375 δισ. ευρώ, καθώς βλέπουν την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 7,5% αυτό το έτος.  

  Η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να ξεκινήσει τις αγορές εταιρικών ομολόγων που πρόσφατα έχασαν την επενδυτική βαθμίδα, αν και η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις.

  Αμετάβλητα τα επιτόκια

  Η ΕΚΤ αναμένεται πάντως να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

  Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Απριλίου η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την περαιτέρω χαλάρωση των όρων των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης και τη διενέργεια μιας νέας δέσμης μη στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης λόγω της πανδημίας (PELTRO) με σκοπό τη στήριξη των συνθηκών ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ