Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Μαϊ-2020 16:29

  Ντομπρόβσκις: Χαιρετίζουμε τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία, στην πρόταση της Κομισιόν η αναλογία δανείων - επιχορηγήσεων

  Ντομπρόβσκις: Χαιρετίζουμε τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία, στην πρόταση της Κομισιόν η αναλογία δανείων - επιχορηγήσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την γαλλογερμανική πρόταση την οποία παρουσίασαν τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για ζητήματα Οικονομίας, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN). 

  Ο κ. Ντομπρόβσκις έκανε λόγο για την ανάγκη ενός "ισχυρού και εμπροσθοβαρούς εργαλείου για την ανάκαμψη" σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ σημείωσε ότι το θετικό στοιχείο της γαλλογερμανικής πρότασης είναι ότι θέτει ένα πανευρωπαϊκό , διακρατικό πλαίσιο στο επίκεντρο της προσπάθειας για την έξοδο της οικονομίας της Ε.Ε. από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

  Όσον αφορά τις διαφωνίες που έχουν προκύψει για το ζήτημα του μείγματος δανείων και επιχορηγήσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν περιορίστηκε να σημειώσει ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα παρουσιαστεί στις 27 Μαΐου, θα περιγράφει την αναλογία μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων και δανείων στο πλαίσιο του Ταμείου.

  "Δεν χρειάζόμαστε μόνον επιπλέον χρήματα για επενδύσεις, αλλά και μεταρρυθμίσεις που να έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος. Είναι σημαντικό η δημοσιονομική και νομισματική τόνωση που είναι απόλυτα αναγκαία αυτή τη στιγμή να είναι συντονισμένη με τους στρατηγικούς στόχους μας για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση", ανέφερε ο Β. Ντομπρόβσκις.

  "Είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος θα καταλήξουμε σε έναν αποδεκτό από όλους συμβιβασμό", κατέληξε.

  Ο Ζντράβκο Μάριτς, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών της Κροατίας, που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο, από την πλευρά του, ανέφερε ότι "βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για το πανευρωπαϊκό σχήμα εγγυήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ)".

  "Στόχος μας είναι η συμφωνία επί των λεπτομερειών της διάρθρωσης και λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης να επιτευχθεί εντός του δεύτερου 15ημέρου του Ιουνίου", σημείωσε.

  Στην συνεδρίαση των 27 ΥΠΟΙΚ συζητήθηκε εκτενώς και το ζήτημα της μάχης ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες και στη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ