Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Μαϊ-2020 20:29

  Τραμπ για Κίνα: Ούτε "100 Εμπορικές Συμφωνίες" δεν αντισταθμίζουν τη ζημιά από τον κορονοϊό

  Τραμπ για Κίνα: Ούτε "100 Εμπορικές Συμφωνίες" δεν αντισταθμίζουν τη ζημιά από τον κορονοϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συνέχεια στον λεκτικό πόλεμο με την Κίνα όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού δίνει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι τα οφέλη από την εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που υπογράφηκε τον Ιανουάριο, ωχριούν μπροστά στη ζημιά που έχει προκαλέσει αυτό που ο ένοικος του Λευκού Οίκου χαρακτηρίζει "μάστιγα από την Κίνα”.

  Παρότι δεν είναι σαφές ποια ήταν η αφορμή που ώθησε τον Τραμπ να δηλώσει ότι "η διαπραγμάτευση με την Κίνα κοστίζει ακριβά”, το σχόλιό θεωρείται ένα ακόμη από τα πολλά σημάδια των τελευταίων ημερών ότι ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην Κίνα, συνδέοντας ανοιχτά πλέον το θέμα της πανδημίας με τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

  "Όπως έχω πει εδώ και καιρό, η διαπραγμάτευση με την Κίνα κοστίζει ακριβά. Μόλις πετύχαμε μια σπουδαία εμπορική συμφωνία και ενώ το μελάνι δεν έχει στεγνώσει ακόμα, ο κόσμος χτυπήθηκε από τη μάστιγα που ήρθε από την Κίνα. Ούτε 100 εμπορικές συμφωνίες δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τη ζημιά - και όλες αυτές τις αθώες ζωές που χάθηκαν", έγραψε στο Twitter ο Τραμπ, την Τετάρτη.

  Ο ένοικος του Λευκού Οίκου εξάλλου έχει επιρρίψει επανειλημμένως ευθύνες στην Κίνα για τον κορονοϊό, επιδιώκοντας να καταστήσει τη χώρα νομικά υπεύθυνη για την πανδημία που έχει πλήξει τον πλανήτη, παρότι οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει διάταξη στο διεθνές δίκαιο που να επιτρέπει να θεωρεί υπεύθυνη μια συγκεκριμένη χώρα για κάποια πανδημία.

  Αν και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου με αφορμή τον κορονοϊό σίγουρα δεν βοηθά στην βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, δεν είναι σαφές εάν οι τελευταίες αυτές εξελίξεις θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο σε αυτήν καθαυτή την εμπορική συμφωνία, καθώς η "πρώτη φάση” που υπογράφηκε τον Ιανουάριο φαίνεται να προχωρά κανονικά.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ