Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 29-Απρ-2020 00:04

    Fitch: Υποβάθμισε την Ιταλία στο 'BBB-', σταθερό το outlook

    Fitch: Υποβάθμισε την Ιταλία στο 'BBB-', σταθερό το outlook
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ 00:45

    Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας στο 'BBB-' από 'BBB' προχώρησε η Fitch Ratings. Το Outlook ειναι σταθερό. 

    Στην ανάλυσή του ο οίκος σημειώνει ότι η υποβάθμιση αντανακλά τον σημαντικό αντίκτυπο που έχει η πανδημία του νέου κορονοϊού στην ιταλική οικονομία και στη δημοσιονομική της θέση.

    Η Fitch εκτιμά ότι η συρρίκνωση του ιταλικού ΑΕΠ θα φτάσει το 8% το 2020, σημειώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος η ύφεση να είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς υποθέτει ότι θα υπάρξει περιορισμός της εξάπλωσης του κορονοϊού το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οδηγώντας σε ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2021. 

    Για το επόμενο έτος η Fitch προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 3,7% αντανακλώντας την ανάκαμψη από το σοκ της πανδημίας φέτος. Η ισχύς της ανάκαμψης στη συνέχεια εμπεριέχει μεγάλες αβεβαιότητες, δεδομένης της υποκείμενης αδυναμίας στην οικονομία, αναφέρει. 

    Ωστόσο, στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας και επανάληψης των μέτρων περιορισμού, το οικονομικό αποτέλεσμα για το 2020 και το 2021 θα είναι ακόμα πιο αδύναμο, προειδοποιεί η Fitch.  

    Ο οίκος εκτιμά παράλληλα ότι το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες αυτό το έτος. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Fitch το χρέος προβλέπεται να αυξηθεί στο 156% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2020. 

    Σε δημοσιονομικό επίπεδο, ο οίκος προβλέπει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα πλησιάσει το 10% του ΑΕΠ το 2020 σε σύγκριση με το καλύτερο των εκτιμήσεων έλλειμμα του 1,6% του ΑΕΠ το 2019.

    Η Fitch σημειώνει επίσης ότι το σταθερό outlook αντανακλά εν μέρει την εκτίμηση της ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα διευκολύνουν την δημοσιονομική αντίδραση της Ιταλίας στην πανδημία του κορονοϊού και θα μετριάσουν τους κινδύνους στην αναχρηματοδότηση, διατηρώντας τα κόστη δανεισμού σε πολύ χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. 

    Τέλος, ο οίκος προειδοποιεί ότι η καθοδική πίεση στην πιστοληπτική αξιολόγηση θα μπορούσε να επανέλθει εάν η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει ένα αξιόπιστο οικονομικό σχέδιο και δημοσιονομική στρατηγική που θα ενισχύουν την εμπιστοσύνη ότι το χρέος θα μπει σε καθοδική τροχιά σε βάθος χρόνους. 

    Διαβάστε ακόμη: 

    * Ιταλικό ΥΠΟΙΚ: "Oι αιτίες" της υποβάθμισης από τον οίκο Fitch είναι "εξωγενείς και προσωρινές"

     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ