Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Απρ-2020 17:52

  Προσωρινή "ανακωχή" με σημείο αναφοράς το Ταμείο Ανάκαμψης στη Σύνοδο Κορυφής

  Προσωρινή "ανακωχή" με σημείο αναφοράς το Ταμείο Ανάκαμψης στη Σύνοδο Κορυφής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Για άλλη μία φορά ένας συμβιβασμός, με σημείο αναφοράς τη συγκρότηση του περιβόητου Ταμείου Ανάκαμψης της οικονομίας, μετά την εκτόνωση της πανδημίας, πρόκειται να είναι ο κοινός τόπος των προσωρινών επιδιώξεων των 27 ηγετών της Ε.Ε. που θα συναντηθούν αύριο Πέμπτη με τηλεδιάσκεψη. 

  Σύμφωνα με τα όσα επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής από κοινοτικά στελέχη στις Βρυξέλλες, η αυριανή Σύνοδος θα επιβεβαιώσει τις αποφάσεις του Eurogroup της 9ης Απριλίου που αφορούσαν στην ενεργοποίηση δανειακών (με περιορισμένες προϋποθέσεις) γραμμών από τον ESM, τη δημιουργία του SURE (Ταμείο εγγύησης εθνικών Ταμείων επιδομάτων ανεργίας) και του προγράμματος δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 

  Επιπλέον αυτών θα συμφωνηθεί η συγκρότηση ενός Ταμείου Ανάκαμψης των ευρω-οικονομιών, το οποίο θα στηριχθεί στον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. Στο σημείο αυτό τα ερωτηματικά ήταν και παραμένουν πολλά. 

  Οι χώρες του Νότου και ειδικά η Ιταλία ζητούν οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο αυτό να είναι "μη επιστρεπτέες”, η Ισπανία προτείνει τη χρηματοδότησή τους από "αέναα” ομόλογα (ήτοι ομόλογα που αποδίδουν τόκους και όχι κεφάλαιο). Προς το παρόν πληροφορίες προερχόμενες από τους φορείς (Κομισιόν) που έχουν αναλάβει να συντάξουν το σχετικό κείμενο απόφασης αναφέρουν ότι αποκλείεται να συζητηθούν "πράγματα” σαν τα "αέναα” ομόλογα, όπως επίσης αποκλείεται η βοήθεια από το Ταμείο να είναι "δωρεάν”. 

  Αντίθετα κάνουν λόγο για "βοήθεια” η οποία θα παρέχεται εν μέρει ως επιδοτήσεις (όπως το ΕΣΠΑ) και εν μέρει ως δάνεια, χαμηλότοκα και πολύ μακράς διάρκειας…

  Μέσα στο κλίμα αυτό οι πιέσεις εξακολουθούν να αυξάνονται από τις αντίθετες πλευρές προκειμένου να υπάρξουν περαιτέρω παραχωρήσεις. Ως τέτοιες εκλαμβάνονται δηλωμένες προθέσεις της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης - που στηρίζουν την "γραμμή” αυτή - οι οποίες όπως αναφέρεται αρμοδίως διαβεβαιώνουν ότι θα αναλάβουν αυξημένα βάρη στη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού…

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020