Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Απρ-2020 20:37

  Ανεπίσημη τηλεδιάσκεψη του OPEC+ με θέμα τη δραματική εικόνα της αγοράς πετρελαίου

  Ανεπίσημη τηλεδιάσκεψη του OPEC+ με θέμα τη δραματική εικόνα της αγοράς πετρελαίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι υπουργοί πετρελαίου των χωρών του OPEC+ πραγματοποίησαν μια μη προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη την Τρίτη για να συζητήσουν την κατάρρευση των τιμών του αργού, αν και η κοινή τους δήλωση στο τέλος άφησε να εννοηθεί ότι δεν συμφώνησαν σε νέα μέτρα πολιτικής.

  Ανήσυχοι από την ασταμάτητη κατρακύλα των τιμών, παρά την ανακοίνωσή τους για περικοπή-ρεκόρ της παραγωγής νωρίτερα αυτό το μήνα, αρκετοί παραγωγοί πραγματοποίησαν άτυπες συνομιλίες "για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την τρέχουσα δραματική κατάσταση της αγοράς πετρελαίου", ανέφερε στο Twitter ο OPEC. Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για περικοπές και συμφώνησαν να πραγματοποιούν τακτικές τηλεδιασκέψεις.

  Οι τιμές αργού συνέχισαν να υποχωρούν παρά το γεγονός ότι τα 23 κράτη της ομάδας OPEC+ δεσμεύτηκαν να μειώσουν την παγκόσμια παραγωγή κατά 10%, με το αμερικανικό συμβόλαιο του Μαΐου να κλείνει κάτω από το μηδέν στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα για πρώτη φορά στην ιστορία. Η στοχευμένη μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τη χαμένη ζήτηση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού που ανάγκασε τις χώρες να κατεβάσουν ρολά. 

  "Εξακολουθούμε να βλέπουμε μεγάλη αναταραχή στις αγορές πετρελαίου σε αυτόν τον Μαύρο Απρίλη για τη βιομηχανία", ανέφερε ο Fatih Birol, executive director της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας με ανάρτηση στο Twitter. "Η περικοπή της παραγωγής από τον OPEC+ είναι μια αρχή, αλλά ανεπαρκής για την άμεση επαναφορά της ισορροπίας στην αγορά εξαιτίας του βαθμού συρρίκνωσης της ζήτησης".

  Η Σαουδική Αραβία, το μεγαλύτερο κράτος μέλος του OPEC, επανέλαβε σε ανακοίνωσή της την Τρίτη ότι είναι έτοιμη για περαιτέρω μέτρα με την υπόλοιπη ομάδα και τους συμμάχους της για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην αγορά.

  Ο Οργανισμός μάλιστα έλαβε και μια πρόταση από την Αλγερία, να ξεκινήσουν οι περικοπές αμέσως αντί για την 1η Μαΐου που έχει προγραμματιστεί. Η πρόταση δεν έχει μέχρι στιγμής γίνει δεκτή από μεγαλύτερα κράτη μέλη.

  Η δήλωση δεν διευκρίνιζε ποιες χώρες παραγωγοί συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ