Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Απρ-2020 19:17

  Ο Ζοζέπ Μπορέλ βλέπει την ΕΕ σε "υπαρξιακή κρίση" λόγω του κορονοϊού

  Ο Ζοζέπ Μπορέλ βλέπει την ΕΕ σε "υπαρξιακή κρίση" λόγω του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Η κρίση του κορονοϊού κρύβει μεγάλους κινδύνους για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μια υπαρξιακή κρίση. Αυτή η κρίση θα αποφασίσει πόσο χρήσιμη πιστεύουν πως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση οι πολίτες της. Επομένως, δεν πρέπει να επιχειρηματολογούμε μόνο με αριθμούς, αλλά θα πρέπει να μιλήσουμε στις  καρδιές των ανθρώπων. Αν οι πολίτες πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τους βοηθά, κάτι κάνουμε λάθος", είπε  ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ,  Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Die Zeit" (η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη αύριο Πέμπτη).

  Ο Μπορέλ έδωσε παραδείγματα βοήθειας της Ε.Ε.: "Η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία  έστειλαν πολύ περισσότερες μάσκες στην Ιταλία από την Κίνα και τη Ρωσία. Οι υπάλληλοί της εργάστηκαν μέρα και νύχτα ώστε μαζί με τις χώρες -μέλη για να φέρουν πίσω 420.000 παραθεριστές της Ε.Ε. που βρίσκονταν στο εξωτερικό. Οι πτήσεις χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από την ΕΕ. Αλλά πόσοι άνθρωποι το ξέρουν αυτό;", αναρωτήθηκε.

  Τέλος είπε πως πιστεύει, αναμένει και ελπίζει "ότι αυτή η κρίση θα οδηγήσει σε μια νέα ώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης". Έφερε δε ως παράδειγμα την πολιτική για την υγεία, η οποία έως τώρα βρίσκεται σχεδόν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών της ΕΕ. "Αλλά τα θέματα υγείας, όπως γνωρίζουμε τώρα - δεν είναι κάτι που μπορούμε να  τα αντιμετωπίσουμε μόνο εντός των εθνικών συνόρων", όπως επισήμανε.

  Πηγή: Die Zeit, dpa

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ