Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Απρ-2020 09:52

  Το Μεξικό βάζει σε κίνδυνο τη συμφωνία του OPEC+

  Το Μεξικό βάζει σε κίνδυνο τη συμφωνία του OPEC+
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ιστορική συμφωνία του OPEC+ για χαμηλότερη, παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και σταθεροποίηση τιμών, βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς το Μεξικό δεν δίνει τη συγκατάθεσή του στις προτεινόμενες περικοπές, το μεγαλύτερο βάρος των οποίων θα σηκώσουν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία.

  Το αδιέξοδο θέτει υπό αμφισβήτηση τις προσπάθειες να αναζωογονηθεί η αγορά από τη συντριπτική κατάρρευση που προκάλεσε ο κορονοϊός. Η συμφωνία των κρατών μελών της ομάδας OPEC+, η οποία είναι μικροσκοπική σε σχέση με προηγούμενες παρεμβάσεις και ενθαρρύνθηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump, έχει επίσης στόχο να τερματίσει τον πόλεμο τιμών μεταξύ Ριάντ και Μόσχας που συνέβαλε στην κατρακύλα τις τιμής του πετρελαίου στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα σχεδόν 20 ετών.

  Η συμφωνία εξαρτάται από τη συγκατάθεση του Μεξικού, του μόνου συμμετέχοντα που δεν συμφώνησε, ανέφερε ο OPEC σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε έπειτα από 9 ώρες διαπραγματεύσεων μέσω τηλεδιάσκεψης. Η ομάδα δεν έχει σκοπό να συνεδριάσει εκ νέου σήμερα και θα εστιάσει αντ'αυτού στις συζητήσεις των G20 που θα λάβουν χώρα σήμερα, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο. 

  H προκαταρκτική συμφωνία προβλέπει περικοπές περίπου 10 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί της ομάδας, θα μειώσουν έκαστη την παραγωγή κατά 8,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, με όλα τα μέλη να συμφωνούν σε μείωση της παραγωγής τους κατά 23%, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο.

  Η άρνηση της υπουργού Ενέργειας του Μεξικού  Rocio Nahle Garcia να δεχτεί τις προτεινόμενες περικοπές αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της χώρας να παραμένει όσο πιο κοντά γίνεται στα δικά της σχέδια παραγωγής και κατανάλωσης, παρά την κατάρρευση των τιμών. Σε μια ανάρτησή της στο Twitter λίγο μετά τη Σύνοδο, ανέφερε πως η χώρα είναι έτοιμη να μειώσει την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, πολύ λιγότερο σε σχέση με τα 400.000 βαρέλια την ημέρα που προτείνει ο OPEC+.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ