Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Απρ-2020 20:57

  Ακαδημία Επιστημών ΗΠΑ κατά Τραμπ: Ο κορονοϊός δεν φεύγει με τη ζέστη, αυξάνεται εκθετικά

  Ακαδημία Επιστημών ΗΠΑ κατά Τραμπ: Ο κορονοϊός δεν φεύγει με τη ζέστη, αυξάνεται εκθετικά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μία έγκριτη επιστημονική επιτροπή δήλωσε στον Λευκό Οίκο την Τρίτη, ότι δεν φαίνεται ότι ο κορονοϊός θα φύγει όταν ο καιρός ζεσταίνει., όπως είχε ισχυριστεί ο πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας χαρακτηριστικά: "όταν ζεστάνει λίγο ο καιρός, [ο ιός] σαν από θαύμα φεύγει".

  Στην επιστολή τους προς τον Λευκό Οίκο, τα μέλη μιας επιτροπής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών ανέφεραν ότι τα δεδομένα είναι λίγο μπερδεμένα σχετικά με το αν ο κορονοϊός εξαπλώνεται τόσο εύκολα με ζεστό καιρό, όσο και κρύο, αλλά ότι μπορεί να μην έχει σημασία, δεδομένου ότι λίγοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν ανοσία στον κορονοϊό.

  "Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι ο [κορονοϊός] μπορεί να μεταδίδεται λιγότερο αποτελεσματικά σε περιβάλλοντα με υψηλότερη θερμοκρασία και υγρασία- ωστόσο, δεδομένης της έλλειψης ανοσίας παγκοσμίως, αυτή η μείωση της μετάδοσης μπορεί να μην οδηγήσει σε σημαντική μείωση της εξάπλωσης της νόσου χωρίς την ταυτόχρονη υιοθέτηση σημαντικών παρεμβάσεων δημόσιας υγείας", σύμφωνα με την επιστολή.

  Στην επιστολή σημειώνεται, για παράδειγμα, ότι μια μελέτη για την επιδημία στην Κίνα, έδειξε ότι ακόμη και υπό συνθήκες εξαιρετικά υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας, ο ιός εξαπλώθηκε "εκθετικά", με κάθε μολυσμένο άτομο να το διανέμει σε περίπου δύο άλλους ανθρώπους κατά μέσο όρο.

  Ο Δρ. William Schaffner, ειδικός στον τομέα των μολυσματικών ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, ο οποίος δεν είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, δήλωσε: "Παρόλο που μπορούμε να ελπίζουμε ότι ο καιρός θα συμβάλει κάπως στη μείωση της μετάδοσης, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό. Πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε μέτρα κοινωνικής απόστασης και άλλα μέτρα για τη μείωση της μετάδοσης".

  Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι ο κορονοϊός θα υποχωρήσει με τον ζεστό καιρό. 

  "Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι θα φύγει ο ιός τον Απρίλιο με τη ζέστη - καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία. Τυπικά, αυτός ο ιός θα φύγει τον Απρίλιο", δήλωσε στις 10 Φεβρουαρίου.

  Ο Τραμπ επανέλαβε τα λεγόμενά του αργότερα εκείνη την ημέρα σε προεκλογική εκδήλωση στο Νιου Χάμσαϊρ. "Μοιάζει [ότι θα φύγει] τον Απρίλιο, γνωρίζετε ότι, θεωρητικά, όταν ζεσταίνει λίγο ο καιρός ως εκ θαύματος θα φύγει", είπε.

  Το είπε για τρίτη φορά σε μια εμφάνιση του στο Fox News: "Ξέρετε τον Απρίλιο, υποτίθεται ότι, πεθαίνει ο ιός με τον θερμότερο καιρό και αυτή είναι μια όμορφη ημερομηνία για να προσβλέπουμε", είχε πει.

  Ο Schaffner, σύμβουλος των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α., σημείωσε ότι η έκθεση της NAS δίνει "μια πιο συγκρατημένη αξιολόγηση" της κατάστασης από ό,τι έκανε ο Τραμπ.

  "Ο πρόεδρος περπατάει στην ηλιόλουστη πλευρά του δρόμου και αυτό μας οδηγεί στη σκιερή πλευρά του δρόμου", δήλωσε ο Schaffner. "Αυτό μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η άνοιξη πιθανόν να μην αποτελέσει μια ολοκληρωμένη λύση",προσέθεσε.

  Η επιστολή από τους επιστήμονες του NAS σημειώνει ότι μερικές εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει μειωμένη μετάδοση του ιού σε θερμότερες και πιο υγρές συνθήκες, αλλά εξακολουθεί να μην αποτελεί κάτι το σίγουρο.

  Η επιστολή περιγράφει πώς ο Τσάντ Ρόι, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Tulane, υπέβαλε τον ιό σε ζεστές και υγρές θερμοκρασίες στο εργαστήριο και τον μελέτησε για 16 ώρες.

  Ο Ρόι αναφέρει "προς έκπληξη" ότι ο νέος κορονοϊός έζησε περισσότερο από τη γρίπη, την ευλογιά των πιθήκων, τη φυματίωση ή τον κορονοϊό που προκαλεί το SARS, γνωστό ως σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, σύμφωνα με άλλη επιστολή της Μόνιμης Επιτροπής Αναδυόμενων Μολυσματικών Νόσων του NAS.

  Οι επιστήμονες έστειλαν την επιστολή στον Kelvin Droegemeier στο Γραφείο Πολιτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου.

  Η επιστολή επισημαίνει ότι στον πραγματικό κόσμο, ο ιός εξακολουθεί να μεταδίδεται σε χώρες με ζεστό καιρό.

  "Δεδομένου ότι οι χώρες που βρίσκονται σήμερα σε καλοκαιρινά κλίματα, όπως η Αυστραλία και το Ιράν, αντιμετωπίζουν ταχεία εξάπλωση του ιού, δεν πρέπει να υποτεθεί ότι επέρχεται μείωση των περιπτώσεων με αύξηση της υγρασίας και της θερμοκρασίας αλλού", σύμφωνα με την επιστολή.

  Η επιστολή σημειώνει επίσης ότι ενώ η γρίπη είναι συνήθως εποχιακή, αυτό δεν συμβαίνει απαραίτητα όταν υπάρχει ένα νέο στέλεχος της γρίπης και πολύ λίγα άτομα έχουν νοσήσει από αυτό.

  Νέα στελέχη της γρίπης έχουν εμφανιστεί σε ζεστό και κρύο καιρό και στη συνέχεια υπάρχει ένα δεύτερο κύμα περίπου έξι μήνες αργότερα.

  Ο Δρ. Paul Offit, ειδικός στον τομέα των μολυσματικών ασθενειών, επισήμανε ότι ενώ οι κορονοϊοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα είναι εποχικοί, ο νέος αυτός κορονοϊός είναι διαφορετικός, επειδή προέρχεται από ζώα και όχι από ανθρώπους.

  "Δεν είναι σαφές πώς θα δράσει αυτός ο ιός", δήλωσε ο Offit, καθηγητής παιδιατρικής στο Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ