Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Μαρ-2020 22:46

  Έξι ευρωπαϊκές χώρες συγκρότησαν τη δύναμη "Τακούμπα" για να στηρίξουν τον αγώνα κατά των τζιχαντιστών στο Σάχελ

  Έξι ευρωπαϊκές χώρες συγκρότησαν τη δύναμη "Τακούμπα" για να στηρίξουν τον αγώνα κατά των τζιχαντιστών στο Σάχελ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Γαλλία και πολλές ευρωπαϊκές συμμαχικές χώρες ανακοίνωσαν απόψε την επίσημη συγκρότηση της ειδικής δύναμης "Τακούμπα" και θα στηρίζει τους στρατιώτες του Μαλί και του Νίγηρα στη μάχη τους εναντίον των τζιχαντιστών του Σάχελ.

  "Δεδομένου ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στο Μαλί και ευρύτερα στο Σάχελ, παραμένει ανησυχητική", η Γερμανία, το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Τσεχία, η Βρετανία και η Σουηδία "στηρίζουν πολιτικά τη δημιουργία μιας ειδικής δύναμης" που θα παρέχει βοήθεια στις μαλινέζικες ένοπλες δυνάμεις στον αγώνα τους κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων.

  Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη υπουργών Άμυνας και εκπροσώπων των προαναφερόμενων χωρών. Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Μαλί και του Νίγηρα.

  Να σημειωθεί πάντως ότι μόνο έξι από τις έντεκα ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεσμευτεί ότι θα συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις: η Γαλλία, το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία. Η Σουηδία περιμένει την έγκριση από το κοινοβούλιό της, ενώ η Νορβηγία δεν θα στείλει στρατιώτες σε αυτό το στάδιο γιατί δεν υπάρχει επαρκής πολιτική στήριξη εντός της χώρας στο σχέδιο αυτό. Την ίδια απόφαση έλαβε και η Γερμανία.

  Η αερομεταφερόμενη δύναμη ταχείας αντίδρασης Τακούμπα θα αριθμεί μερικές εκατοντάδες άνδρες και θα ξεκινήσει τις επιχειρήσεις της, υπό γαλλική διοίκηση, στην περιφέρεια του Λιπτάκο, στα σύνορα του Νίγηρα με το Μαλί, όπου έχουν τις βάσεις τους διάφορες τζιχαντιστικές ομάδες, όπως το Ισλαμικό Κράτος της Μεγάλης Σαχάρας (EIGS).

  "Με την Τακούμπα, οι Ευρωπαίοι δείχνουν τη δυνατότητα που έχουν να κινητοποιούνται όλοι μαζί για την ασφάλειά τους", δήλωσε η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί σε ανάρτησή της στο Twitter.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ