Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 15-Μαρ-2020 23:09

  Έκτακτη παρέμβαση από την Fed - Κόβει τα επιτόκια στο μηδέν, ξεκινάει εκ νέου πρόγραμμα QE

  Έκτακτη παρέμβαση από την Fed - Κόβει τα επιτόκια στο μηδέν, ξεκινάει εκ νέου πρόγραμμα QE
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε μια νέα κίνηση - έκπληξη προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα μείωσε τα επιτόκια στο μηδέν και ξεκινά ένα τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προστατεύσει την οικονομία από τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό.

  Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το CNBC, "ο κορονοϊός έχει βλάψει την κοινότητα και έχει διαταράξει την οικονομική δραστηριότητα πολλών χωρών συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών". 

  Συγκεκριμένα τα επιτόκια μειώθηκαν από το εύρος 1% - 1,25% σε 0% - 0,25% και ο επικεφαλής Jerome Powell δήλωσε ότι θα παραμείνουν εκεί έως ότου η οικονομία ξεπεράσει τα πρόσφατα γεγονότα και είναι σε καλό δρόμο για να πετύχει τους στόχους της όσον αφορά την απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών. 

  Η Fed μείωσε επίσης το ποσοστό έκτακτης δανειοδότησης στο περιθώριο έκπτωσης για τις τράπεζες κατά 125 μονάδες βάσης σε 0,25% και αύξησε τη διάρκεια των δανείων σε 90 ημέρες.

  Η Fed μείωσε επίσης τους δείκτες απαίτησης ελάχιστων αποθεματικών για χιλιάδες τράπεζες. Επιπλέον η Fed δήλωσε ότι η Τράπεζα του Καναδά, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Federal Reserve και η Ελβετική Εθνική Τράπεζα έλαβαν μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας του δολαρίου σε όλο τον κόσμο μέσω των υφιστάμενων συμφωνιών ανταλλαγής δολαρίων.

  Επίσης η ποσοτική χαλάρωση θα δοθεί με την εξής μορφή: 500 δισ. δολ. για αγορές κρατικών ομολόγων και 200 δισ. δολ. εγγυημένων ενυπόθηκων δανείων. Επίσης η Fed δήλωσε ότι οι αγορές θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα με δόση 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  Υπενθυμίζεται ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve είχε παρέμβει και την Πέμπτη 12 Μαρτίου.

  Συγκεκριμένα διεύρυνε την απόκτηση assets από μέρους της προκειμένου να αντιμετωπίσει τη γενικευμένη αναταραχή στις αγορές που προκαλεί η πανδημία του κοροναϊού, αλλά και χορήγησε ρευστότητα στη διατραπεζική αγορά για την αντιμετώπιση "ασυνήθιστων διαταραχών" στην αγορά των αμερικανικών κρατικών τίτλων.

  Οι κινήσεις της Fed θα εισφέρουν στο σύστημα της διατραπεζικής αγοράς ρευστότητα συνολικού ύψους 1,5 τρισ. δολ.

  "Οι συγκεκριμένες αλλαγές γίνονται προς αντιμετώπιση των απροσδόκητων αναταράξεων στην αγορά ομολόγων, οι οποίες συνδέονται με την επιδημία του κοροναϊού", σημειώνει η Fed της Νέας Υόρκης, σε ανακοίνωσή της, την ώρα που η Wall Street κινείτο για τη χειρότερη ημέρα της από το 1987, με τους βασικούς της δείκτες να καταρρέουν.

  Στο πρώτο μέρος της ανακοίνωσης, η Fed σημειώνει ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών χρεογράφων των ΗΠΑ, συνολικού όγκου 60 δισ. δολ., το οποίο μέχρι τώρα αφορούσε μόνον βραχυπρόθεσμους τίτλους.

  Πλέον, η Fed θα επεκτείνει τις αγορές της "σε ένα μεγάλο εύρος λήξεων" το οποίο θα περιλαμβάνει έντοκα γραμμάτια, ομόλογα, προστατευόμενους από τον πληθωρισμό τίτλους και άλλα χρεόγραφα. Η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει την αγορά χρεογράφων που φέρουν κουπόνι, κάτι που παράγοντες της αγοράς επιζητούσαν από τα τέλη του 2019.

  Οι αγορές αυτές ξεκινούν από σήμερα Πέμπτη και θα συνεχιστούν μέχρι τις 13 Απριλίου.

  Στο δεύτερο μέρος των δράσεών της, η Fed της Νέας Υόρκης θα προσφέρει σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή από 500 δισ. δολ. σε πράξεις διάρκειας τριών μηνών (σύνολο 1 τρισ. δολ), ενώ αύριο θα προσφέρει άλλα 500 δισ. δολ. σε πράξη διάρκειας ενός μήνα. Η Fed θα διεξάγει πράξεις ύψους 500 δισ. δολ. σε εβδομαδιαία βάση τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

  Επιπλέον, η Fed θα συνεχίσει να προσφέρει τουλάχιστον 175 δισ. δολ. στη διατραπεζική αγορά μέσω overnight repos και 45 δισ. δολ. σε πράξεις διάρκειας δύο εβδομάδων. Τα repos είναι βραχυπρόθεσμες πράξεις στις οποίες τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρέχουν υψηλής ποιότητας εγγυήσεις όπως κρατικά ομόλογα για να τα ανταλλάξουν με λειτουργική ρευστότητα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ