Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Μαρ-2020 14:54

  Η δήλωση της Lagarde που εξόργισε επενδυτές και επικεφαλής κρατών

  Η δήλωση της Lagarde που εξόργισε επενδυτές και επικεφαλής κρατών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μία άνευ προηγουμένου αμυντική στάση υιοθέτησε η ΕΚΤ την Παρασκευή μετά την αναστάτωση που προκάλεσε σε επενδυτές και επικεφαλής κρατών η αδέξια, κατά πολλούς, αντίδραση της Christine Lagarde στην εξάπλωση της κρίσης του κορονοϊού.

  Η ΕΚΤ παρέσχε νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας της ευρωζώνης την Πέμπτη, αλλά η Lagarde τρόμαξε τις αγορές δηλώνοντας πως δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να βοηθήσει τις πληγείσες από τον ιό χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις αγορές ομολόγων, όπως η Ιταλία.

  "Δεν είμαστε εδώ, για να συρρικνώσουμε τα spreads, δεν είναι αυτή η λειτουργία ή η αποστολή της ΕΚΤ. Υπάρχουν άλλα εργαλεία για αυτό και άλλοι δρώντες που μπορούν πράγματι να χειριστούν αυτά τα ζητήματα", απάντησε η Lagarde, ερωτηθείσα για τις πιθανές ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων που μπορεί να προκαλέσει η δημοσιονομική επέκταση.

  Σε ραδιοφωνική της παρέμβαση προσπάθησε να ανακαλέσει την άποψή της μετά το ισχυρό sell-off που προκλήθηκε στα ιταλικά κρατικά ομόλογα, ενώ σήμερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, ήρθε με ένα πιο υποστηρικτικό μήνυμα.

  "Δεν θα ανεχθούμε κανέναν κίνδυνο για την ομαλή μετάδοση της νομισματικής μας πολιτικής σε όλες τις δικαιοδοσίες της ευρωζώνης”, αναφέρει ο Lane σε ένα αναπάντεχο blog post σήμερα.

  Αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει. Όπως επισημαίνει το Reuters, οι πρόεδροι της Ιταλίας και της Γαλλίας, φιλο-Ευρωπαίοι και οι δύο, προχώρησαν σε μια σπάνια κίνηση να ασκήσουν κριτική στην ΕΚΤ διότι απέτυχε να δείξει αλληλεγγύη και δεν έκανε αρκετά για να στηρίξει την οικονομία.

  Ένα μέλος της ΕΚΤ δήλωσε πως αυτό ήταν μια υπενθύμιση του background της Λαγκάρντ ως πολιτικού και νομικού, κάτι που αναδείχθηκε από τους επικριτές της όταν επελέγη το περασμένο έτος για τη θέση η οποία συνήθως καταλαμβάνεται από εμπειρογνώμονες της νομισματικής πολιτικής.

  "Ξέραμε ότι αυτό θα συνέβαινε κάποια στιγμή. Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από το να συζητάμε για την κλιματική αλλαγή ή την ισότητα μεταξύ των φύλων. Ακόμη και η παραμικρή ανοησία έχει σημασία εδώ. Έχει σημασία να πεις το σωστό την κατάλληλη στιγμή’, αναφέρει μέλος της ΕΚΤ μιλώντας στο Reuters ανωνύμως.

  Ο διευθυντής του Eurointelligence, Wolfang Munchau, δήλωσε πως "η γκάφα της Λαγκάρντ δεν διορθώνεται εύκολα διότι αποκαλύπτει ότι προσεγγίζει τη θέση της με τη νοοτροπία ενός δικηγόρου”.

  Ορισμένοι πολιτικοί και επενδυτές προχώρησαν και σε συγκρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον προκάτοχο της Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι, του οποίου η φράση "ο,τιδήποτε χρειαστεί” στο peak της κρίσης το 2012, έχει πιστωθεί με τη διάσωση του ευρώ.

  "Μας λείπει ο Μάριο Ντράγκι”, δήλωσε μέσω tweet ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, στέλεχος τώρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ιταλία. "Η Λαγκάρντ αποδείχθηκε ανεπαρκής απέναντι στη σοβαρότητα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που δημιουργείται από τον κορονοϊό”

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ