Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Μαρ-2020 14:09

  Φον ντερ Λάιεν: Θα ενεργοποιηθεί η μέγιστη ευελιξία στη μάχη κατά της πανδημίας –Σε ύφεση η Ευρώπη

  Φον ντερ Λάιεν: Θα ενεργοποιηθεί η μέγιστη ευελιξία στη μάχη κατά της πανδημίας –Σε ύφεση η Ευρώπη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:12

  Πλήρη επιβεβαίωση του Capital.gr αποτελούν οι σημερινές ανακοινώσεις της Κομισιόν που θα τεθούν επί τάπητος στο Eurogroup της Δευτέρας. Παρουσιάστηκε ένα αναλυτικό σχέδιο κλιμάκωσης  της ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης με ύστατο εργαλείο αυτό της "αναστολής" του Συμφώνου μέσω ενεργοποίησης ειδικής ρήτρας  για "General escape clause".

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσφέρει στα κράτη-μέλη τη μέγιστη ευελιξία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας την πεποίθηση της ότι η Ευρώπη θα αντέξει και θα ξεπεράσει την κρίση. Εκπρόσωποι της Κομισιόν μάλιστα σε ειδική παρουσίαση που ακολούθησε εκτίμησαν πως φέτος η ΕΕ εισέρχεται πιθανότατα σε ύφεση, ενδεχομένως σημαντική.

  Μάλιστα ανέφερε πως υπάρχει και ένα επιπλέον "ύστατο" όπως επισημάνθηκε όπλο αν οι τρισμοί αποδειχθούν πολύ μεγάλοι: της ενεργοποίησης ειδικής ρήτρας του Συμφώνου Σταθερότητας που ουσιαστικά "αναστέλλει" τους κανόνες προσαρμογής που το διέπουν.

  Η επικεφαλής της Κομισιόν προειδοποίησε ότι το σοκ της πανδημίας στην οικονομία θα είναι μεγάλο. "Θα πρέπει να λάβουμε αποφασιστική δράση, το σοκ μπορεί να αποδειχθεί προσωρινό αλλά θα πρέπει να συνεργαστούμε στενά για να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να νιώθουν άνετα να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα". 

  "Εμεις, σε ευρωπαικο επιπεδο παρέχουμε τη μέγιστη ευελιξία", ανέφερε η φον ντερ Λάιεν. "Ευελιξία στις κρατικές ενισχύσεις και ευελιξία στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης".

  Όπως εξήγησε, η μεγαλύτερη ευελιξία επιτρέπει στις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δαπάνες στον κλάδο της υγείας και σε μέτρα ανακούφισης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που επηρεάζονται άμεσα από την κρίση, όπως ο κλάδος των αερομεταφορών, το λιανικό εμπόριο και ο τουρισμός.  

  Προανήγγειλε ταυτόχρονα σειρά πρωτοβουλιών για την Ιταλία που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης. "Ο μεγάλος αντίκτυπος της κρίσης στην ιταλική οικονομία θα οδηγήσει την Επιτροπή να δρομολογήσει ένα ευρύ φάσμα μέτρων κρατικής ενίσχυσης για να διορθώσει την κατάσταση", ανέφερε. 

  Η Κομισιόν υιοθέτησε επίσης προτάσεις για την παροχή ρευστότητας στην οικονομία και ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία αντιμετώπισης της πανδημίας συνολικού ύψους 37 δισ. ευρώ. για την στήριξη του κλάδου της υγείας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας.

  "Παράλληλα ο κοινοτικός προϋπολογισμός θα έχει πρωτοβουλίες για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, συμπληρώνοντας έτσι τα μέτρα που υλοποιούνται σε εθνικό επίπεδο", σημείωσε.

  "Αυτό είναι ένα σημαντικό πακέτο. Αλλά γνωρίζουμε ότι η κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα και παραμένουμε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα. Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να στηρίξουμε τους Ευρωπαίους πολίτες και την οικονομία", τόνισε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ