Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Μαρ-2020 14:46

  ΕΚΤ: Ρίχνεται στη μάχη κατά του κοροναϊού με πρόσθετες αγορές ομολόγων €120 δισ. και νέα δάνεια -Δεν πείραξε τα επιτόκια

  ΕΚΤ: Ρίχνεται στη μάχη κατά του κοροναϊού με πρόσθετες αγορές ομολόγων €120 δισ. και νέα δάνεια -Δεν πείραξε τα επιτόκια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:35

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διενεργήσει επιπρόσθετες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (LTROs) στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρωζώνης σε μία πρώτη αντίδραση στην κρίση της πανδημίας του κοροναϊού.

  "Αν και το Δ.Σ. δεν βλέπει ουσιώδη σημάδια πιέσεων στις αγορές χρήματος ή ελλείψεις ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, οι πράξεις αυτές παρέχουν ένα αποτελεσματικό δίχτυ ασφάλειας σε περίπτωση ανάγκης. Θα διενεργούνται μέσω  δημοπρασίας σταθερού επιτοκίου με πλήρη κατανομή, με επιτόκιο ίσο με το μέσο επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων", αναφέρει η ΕΚΤ σε σχετική ανακοίνωση.

  Αγορές €120 δισ.

  Ταυτόχρονα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει έναν "προσωρινό φάκελο" πρόσθετων καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους "διασφαλίζοντας μια ισχυρή συμβολή από τα προγράμματα αγορών του ιδιωτικού τομέα".

  "Σε συνδυασμό με το υφιστάμενο πρόγραμμα για την αγορά στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP), αυτό θα στηρίξει τις ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες για την πραγματική οικονομία σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας.

  Το Δ.Σ. επαναλαμβάνει ταυτόχρονα ότι συνεχίζει να περιμένει οι "εν λόγω αγορές να διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια".

  Αμετάβλητα τα επιτόκια

  Η ΕΚΤ ανακοίνωσε παράλληλα ότι  το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

  "Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού", αναφέρει η τράπεζα σε σχετική ανακοίνωση.

  Πιο ευνοϊκοί όροι στην TLTRO III

  Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι στη νέα σειρά τριμηνιαίων στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) θα εφαρμοστούν σημαντικά πιο ευνοϊκοί όροι για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

  Οι πράξεις που θα διενεργηθούν στο πλαίσιο της  TLTRO III θα στηρίξουν τον τραπεζικό δανεισμό σε αυτούς που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την εξάπλωση του κοροναϊού, ιδιαίτερα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αναφέρει η ΕΚΤ και προσθέτει: Για την εν λόγω περίοδο, το επιτόκιο στις πράξεις αυτές της TLTRO III θα είναι 25 μονάδες βάσης κάτω από το μέσο επιτόκιο που εφαρμόζεται στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.

  Επίσης, για τους αντισυμβαλλόμενους που διατηρούν τα  επίπεδα στην παροχή πιστώσεων, το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο για την περίοδο έως τον Ιούνιο του 2021 και μπορεί να κατέβει μέχρι 25 μονάδες βάσης κάτω από το μέσο επιτόκιο στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων. Επιπλέον η ΕΚΤ αυξάνει το ανώτατο όριο που μπορούν να δανειστούν οι τράπεζες στις πράξεις της TLTRO III.

  Συνεχίζεται η επανεπένδυση των ποσών

  Τέλος, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι η επανεπένδυση των ποσών από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα συνεχιστεί, πλήρως, για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία την οποία θα ξεκινήσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων και σε κάθε περίπτωση  για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

  Σημαντικό σοκ για τις οικονομίες ο κοροναϊός

  "Ο κοροναϊός αποδεικνύεται να είναι ένα σημαντικό σοκ για τις οικονομίες μας. Οι τράπεζες πρέπει να βρίσκονται σε θέση να μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρες δυσκολίες. Τα μέτρα που συμφώνησε σήμερα το συμβούλιο έχουν στόχο να βοηθήσουν τις τράπεζες να υπηρετήσουν την οικονομία και να ανταποκριθούν στις λειτουργικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης στο προσωπικό τους", δήλωσε ο επικεφαλής της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ, Andrea Enria.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ