Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Μαρ-2020 18:29

  Ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία για τον κοροναϊό

  Ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία για τον κοροναϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:30

  "Πανδημία" χαρακτήρισε τον κοροναϊό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

  Ο Οργανισμός δηλώνει βαθιά ανήσυχος τόσο για το βαθμό εξάπλωσης και δριμύτητας του ιού όσο και για το βαθμό αδράνειας.

  Δείτε LIVE χάρτη με τα κρούσματα σε όλο τον πλανήτη

  "Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο αριθμός των κρουσμάτων του Covid-19 εκτός Κίνας έχει 13πλασιαστεί και ο αριθμός των χωρών που έχουν πληγεί έχει τριπλασιαστεί", σημειώνει ο ΠΟΥ, αιτιολογώντας την απόφασή του. Ο Οργανισμός αναμένει ότι τις ημέρες και εβδομάδες που ακολουθούν ο αριθμός των θανάτων και ο αριθμός των χωρών στις οποίες εξαπλώνεται θα αυξηθούν. Για αυτό το λόγο αξιολόγησε ότι πλέον ο ιός μπορεί να χαρακτηριστεί ως "πανδημία".

  Ο ΠΟΥ επισημαίνει, ωστόσο, ότι η "πανδημία" είναι ένας όρος που δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί με αφέλεια ή ελαφρότητα, διότι εάν χρησιμοποιηθεί λάθος μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητο φόβο ή την εντύπωση ότι η μάχη τελείωσε και έτσι να οδηγήσει σε αχρείαστη ταλαιπωρία και θανάτους.

  Η περιγραφή της κατάστασης ως πανδημικής" δεν αλλάζει την αξιολόγηση του ΠΟΥ για την απειλή που θέτει ο συγκεκριμένος κοροναϊός. "Δεν αλλάζει τον τρόπο που κινούμαστε, ούτε αυτά που καλούνται να κάνουν οι χώρες", διευκρινίζει ο Οργανισμός.

  Η πρώτη πανδημία που μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο

  "Δεν έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν πανδημία που πυροδοτείται από κοροναϊό. Και ταυτόχρονα δεν έχουμε δει ποτέ πριν πανδημία που να μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο". 

  Ο ΠΟΥ τονίζει πως καλεί καθημερινά τις χώρες να λάβουν έκτακτα και επιθετικά μέτρα: "Κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου δυνατά και καθαρά".

  O Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom επανέλαβε ότι η καταμέτρηση των κρουσμάτων του κοροναϊού και των πληγεισών χωρών δεν λέει "όλη την ιστορία". "Από τα 118.000 κρούσματα που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως σε 114 χώρες, περισσότερα από το 90% αυτών αφορούν μόλις 4 χώρες, ενώ δύο εξ αυτών, η Κίνα και η Νότια Κορέα, έχουν επιβραδύνει σημαντικά το ρυθμό εξάπλωσης", εξήγησε ο Δρ Tedros. "81 χώρες δεν έχουν αναφέρει κανένα κρούσμα, ενώ 57 έχουν εμφανίσει λιγότερα από 10".

  "Δεν μπορούμε να το πούμε περισσότερο δυνατά, καθαρά ή συχνά: όλες οι χώρες μπορούν ακόμη να αλλάξουν την πορεία αυτής της πανδημίας", δήλωσε ο Δρ Tedros. "Όταν οι χώρες ανιχνεύουν, θεραπεύουν, απομονώνουν, ιχνηλατούν και κινητοποιούν το λαό τους, αυτές που έχουν λίγα κρούσματα, μπορούν να τα αποτρέψουν από το να εξαπλωθούν και να μεταδοθούν στην κοινότητα. Αλλά ακόμη και οι χώρες με μεγάλη μετάδοση στην κοινότητα μπορούν να αντιστρέψουν την πορεία του".

  Αδράνεια των χωρών

  Η πρόκληση για πολλές χώρες που βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες με μεγάλη εξάπλωση του κοροναϊού δεν είναι εάν μπορούν να λάβουν μέτρα, αλλά εάν θα το κάνουν, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, σημειώνοντας ότι κάποιες χώρες στερούνται θέλησης, κάποιες άλλες στερούνται πόρων και ορισμένες στερούνται δυνατότητας να αντιμετωπίσουν τον κοροναϊό.

  "Είμαστε ευτυχείς για τα μέτρα που λαμβάνονται στο Ιράν, την Ιταλία και τη Νότια Κορέα για την επιβράδυνση του ιού και τον έλεγχο της επιδημίας τους. Ξέρουμε ότι τα μέτρα αυτά έχουν βαρύ αντίκτυπο στις κοινωνίες και τις οικονομίες".

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ