Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Φεβ-2020 11:27

  Σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ με κατηγορούμενο... φιλο-ερντογανικό επιχειρηματία

  Σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ με κατηγορούμενο... φιλο-ερντογανικό επιχειρηματία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην τέταρτη εβδομάδα της μπήκε αισίως, η πολύκροτη δίκη των αδελφών Κίνγκστον, στην πρωτεύουσα της Γιούτα, Σολτ Λέικ Σίτι, στην οποία βέβαια εμπλέκεται και ο Τούρκος επιχειρηματίας Σεζγκίν Μπαράν Κορκμάζ, ο οποίος είναι γνωστός για την σχέση του με την κυβέρνηση Ερντογάν.

  Η υπόθεση αφορά κατηγορίες για κομπίνα με επιστροφές φόρων, ύψους 470 εκατομμυρίων δολαρίων, από τη Washakie Renewable Energy (WRE), με έδρα τη Γιούτα, 140 εκατομμύρια εκ των οποίων φέρονται να έχουν αποσταλεί στην Τουρκία.

  Ο Τζέικομπ και ο Αϊζάια Κίνγκστον, επίσης γνωστοί ως "Μορμόνοι αδελφοί του εγκλήματος", και ο ομιλών τουρκικά, με αρμενική καταγωγή Λεβόν (Ασλάν) Ντερμέν, κατηγορήθηκαν το 2018, αλλά και τα δύο αδέλφια καθώς και τα άλλα μέλη της οικογένειας Κίνγστον, άλλαξαν στρατόπεδο, αφήνοντας τον Ντερμέν ως τον μόνο κατηγορούμενο στην υπόθεση, σε μία κίνηση που θυμίζει κατά πολύ το σκάνδαλο με το παράνομο εμπόριο χρυσού και την παράκαμψη των κυρώσεων των ΗΠΑ προς το Ιράν με πρωταγωνιστή τον Τουρκο-ιρανό επιχειρηματία, Ρεζά Ζαράμπ. 

  Η μαρτυρία του Τζέικομπ, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της WRE, ο οποίος είναι πλέον κρατικός μάρτυρας στην υπόθεση, κράτησε μια εβδομάδα. Σύμφωνα με τις δικαστικές διαδικασίες ο Τζέικομπ έδωσε λεπτομερέστερη περιγραφή των εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που στάλθηκαν, με την πάροδο των ετών, στον Τούρκο επιχειρηματία Σεζγκίν Μπαράν Κορκμάζ και στην εταιρεία του, SBK Holding, στην Τουρκία. 

  Ο Κορκμάζ είναι γνωστός ερντογανικός επιχειρηματίας, ο οποίος έχει κάνει όνομα στους επιχειρηματικούς κύκλους τα τελευταία χρόνια, επενδύοντας σε φαρμακευτικούς και χρηματοοικονομικούς τομείς. Ο επιχειρηματίας πραγματοποίησε σημαντικές ομιλίες στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανο-Τουρκικού Συμβουλίου (ATC) και του Τουρκικού-Αμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου (TAIK) στο ξενοδοχείο Trump International στην Ουάσινγκτον το 2017. Οι άλλες εταιρείες του Κορκμάζ, όπως οι Komak, Blane, Setap και Isanne SARL με έδρα το Λουξεμβούργο, συμμετείχαν στη λήψη χρημάτων από ύποπτες συναλλαγές, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

  Ο Τζέικομπ Κίνγκστον προέβαλε το επιχείρημα στο δικαστήριο, ότι ήταν η καθοδήγηση του Ντερμέν που του επέτρεψε να συμμετάσχει σε τόσο μεγάλο αριθμό απατών, εξασφαλίζοντας συνολικά μισό δισεκατομμύριο δολάρια. 

  Η WRE του Κίνγκστον ήταν το αρχηγείο των απατών. Ισχυριζόμενος ότι ο τομέας εργασιών του είναι να μετατρέπει τη λάσπη και τα απόβλητα σε βιοκαύσιμα, δημιούργησε τα απαραίτητα έγγραφα για να υποβάλει αίτηση στην Internal Revenue Services (IRS), για επιστροφή φόρου (κίνητρο), που ανερχόταν σε 1 δολάριο ανά γαλόνι. Στη συνέχεια, από τα χρήματα που αποκόμισαν από αυτό, έστειλαν πάνω από 140 εκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία, εξαφανίζοντας τα ίχνη των χρημάτων μέσω ενός ασφαλούς καταφυγίου. Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου των ΗΠΑ δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν καμία συνεργασία από την τουρκική πλευρά.  

  Σε κατάθεσή του στις 10 Φεβρουαρίου, ο Τζέικομπ δήλωσε ότι ταξίδεψε στην Τουρκία με τον Λεβόν και τον Κορκμάζ, τον Σεπτέμβριο του 2013, όπου αποφάσισαν να αγοράσουν μια αποθήκη στην Κωνσταντινούπολη και να την μετατρέψουν, όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Νέιτ Καρλάιλ που παρακολουθεί την υπόθεση από το Δικαστήριο του Σολτ Λέικ Σίτι. Η επένδυση που ξεκίνησε το 2013 συνεχίστηκε έως ότου απαγγέλθηκαν κατηγορίες στα αδέλφια Κίνγκστον, το 2018.

  Ένα e-mail από τον Ουμούτ Ουιγκούν, που ήταν ο μεταφραστής μεταξύ Κορκμάζ και Κίνγκστον και αργότερα έγινε εταίρος σε ορισμένες από τις επενδύσεις, έλεγε ότι ο Κορκμάζ είχε επενδύσει τα χρήματα των Κίνγκστον και του Λεβόν Ντερμέν σε εταιρεία ακινήτων και τεχνολογίας και σε μία τράπεζα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Τουρκία. Ο Κίνγκστον δήλωσε επίσης ότι ποτέ δεν πήρε πίσω κάποια από τις εν λόγω επενδύσεις του στην Τουρκία.

  Σύμφωνα με εισαγγελείς, κατά την τρίτη εβδομάδα της δίκης, ο Κίνγκστον δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να πάρει πίσω δεκάδες εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων που είχε στείλει στην Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις που είχε απευθύνει στον Κορκμάζ και στον Ντερμέν.

  Σύμφωνα με τις έρευνες και τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκέντρωσε η Αμερικανική Εφορία (IRS), ο Ντερμέν κατάφερε να διαχειριστεί σημαντικό μέρος της ροής χρημάτων και ήταν υπεύθυνος για το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της Τουρκίας μαζί με τον Κορκμάζ, παρόλο που η έδρα της κομπίνας ήταν η εταιρεία WRE, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο Τζέικομπ.

  Σύμφωνα με όσα δήλωσε, στις 11 Φεβρουαρίου, ο Κίνγκστον, τον Απρίλιο του 2014 ζήτησε από τον αδελφό του και επίσης πρώην κατηγορούμενο που έγινε μάρτυρας, Αϊζάια Κίνγκστον, να του αποστείλει μια λίστα με όλες τις πληρωμές που είχαν καταβάλει στην Τουρκία. Ο Αϊζάια του έστειλε κατάλογο πληρωμών από το 2013 και το 2014, συνολικού ύψους 43.538.700 δολαρίων. Οι πληρωμές μεταβιβάστηκαν στην εταιρεία SBK και την εταιρεία του Κορκμάζ, Κομάκ, εκτός από την πληρωμή 10 εκατομμυρίων δολαρίων στον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του Τζέικομπ στην Τουρκία. 

  Ο Κίνγκστον ισχυρίζεται ότι δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την επένδυση που έκανε στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι ήταν ο ιδιοκτήτης σύμφωνα με τα έγγραφα. Για παράδειγμα, ο Κίνγκστον είπε ότι έστειλε χρήματα σε μια εταιρεία τεχνολογίας στην Τουρκία με οδηγίες του Ντερμέν. "Μου είπαν ότι ήμουν ο ιδιοκτήτης και το πρόσωπο αυτής της εταιρείας. Ονομάστηκε "Υπηρεσία Τεχνολογίας", του είπε ο Ντερμέν. Στις 9 Μαΐου 2014, ο Κίνγκστον είπε ότι έστειλε 2 εκατομμύρια δολάρια στην ίδια εταιρεία τεχνολογίας στην Τουρκία.

  Ο Κίνγκστον ζήτησε επίσης από τους Κορκμάζ και Ουιγκούν να επιστρέψουν τα χρήματα, αλλά αρνήθηκαν. Αυτό συνεχίστηκε για περίπου έξι μήνες σύμφωνα με τον Κίνγκστον. Ακόμη και για τα τούρκικα περιουσιακά στοιχεία στο όνομα του Κίνγκστον, όλοι αρνήθηκαν να του δώσουν τα χρήματα που αφορούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. 

  Σύμφωνα με ένα άλλο μέρος της μαρτυρίας, μερικά από τα χρήματα που έστειλε ο Κίνγκστον στην Τουρκία επιστράφηκαν στον Ντερμέν χωρίς να το γνωρίζουν και έχασε σχεδόν 50 εκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία. 

  Υπάρχει φωτογραφία του Κίνγκστον, του Κορκμάζ και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που τραβήχτηκε στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο του 2017, στο περιθώριο των συνόδων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο Κίνγκστον, για πρώτη φορά, δήλωσε ότι ο Ντερμέν ήταν επίσης σε συνάντηση με τον Ερντογάν και είχε και χειραψία με τον πρόεδρο, μία είδηση που μέχρι τώρα είχε αποσιωπηθεί στην υπόθεση.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Ο Ερντογάν ανταμείβει τους πιστούς: Η "χρυσή" ιστορία του CEO του Χρηματιστηρίου της Κων/πολης

  * Οι Trump Towers Istanbul, ο Ερντογάν και στο βάθος... Halkbank και Ρεζά Ζαράμπ

  * Τα #29Leaks φέρνουν ξανά στο φως την "κομπίνα" με το εμπόριο χρυσού από την Τουρκία στο Ιράν

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ