Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Φεβ-2020 22:23

  Ισλαμιστές εναντίον Κεμάλ: Ο Ερντογάν σχεδιάζει να "ελέγξει" τη μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας

  Ισλαμιστές εναντίον Κεμάλ: Ο Ερντογάν σχεδιάζει να "ελέγξει" τη μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ενέκρινε σχέδια, ώστε το Υπουργείο Οικονομικών να λάβει μερίδιο 28% στην İşbank, τον μεγαλύτερο δανειστή της χώρας. Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση της Τουρκίας και η αυξανόμενη αντίδραση του κοινού στην αύξηση των Τούρκων, που σκοτώνονται στη Συρία ώθησαν τον Ερντογάν σε μία απελπισμένη προσπάθεια να αλλάξει τον κλίμα της ειδησεογραφίας με ένα τολμηρό σχέδιο εξαγοράς - μια προσπάθεια που θα μπορούσε να επιδεινώσει την πολιτική και οικονομική κρίση της χώρας.

  Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, ο Ερντογάν έκανε δύο αποτυχημένες προσπάθειες να αναλάβει την İşbank. Τον Σεπτέμβριο του 2018,  ζήτησε  έρευνα για το καθεστώς τεσσάρων μελών του διοικητικού συμβουλίου της İşbank που διορίστηκαν από το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τω κεμαλιστών. Ένα μήνα αργότερα, ο Ερντογάν "πέταξε" την ιδέα της μεταφοράς μετοχών της İşbank στο Υπουργείο Οικονομικών - μια απειλή που επαναλήφθηκε τον Φεβρουάριο του 2019. Μετά από δύο απειλές, οι μετοχές του δανειστή είχαν απώλειες 6%. Χθες, μετά την είδηση ​​των τελευταίων προσπαθειών του Ερντογάν, οι μετοχές της İşbank υποχώρησαν σχεδόν κατά 3%.

  Τα κίνητρα του Τούρκου προέδρου για τη στόχευση της İşbank και, κατ' επέκταση, των κοσμικών δυνάμεων της Τουρκίας είναι εξίσου ιδεολογικά όσο και οικονομικά. Ο Μουσταφά Κεμάλ, ο ιδρυτής της Τουρκίας και του CHP,  ίδρυσε  την εν λόγω τράπεζα το 1924. Το 1938, κληροδότησε τις μετοχές του στο κόμμα και παραχώρησε τα μερίσματα στην Τουρκική Γλωσσική Εταιρεία και την Τουρκική Ιστορική Εταιρεία, στο επίκεντρο του έργου οικοδόμησης λαϊκού δημοκρατικού έθνους. Πολύ πριν από την άνοδο του Ερντογάν, δύο βραχύβιες προσπάθειες για την ανάληψη της τράπεζας, πρώτα από μια κυβέρνηση που είχε ως κεφαλή τους αντιπάλους του CHP, το 1953 και, στη συνέχεια, από μια στρατιωτική χούντα το 1981, απέτυχαν, καθώς τα δικαστήρια ανέτρεψαν τελικά αυτές τις συντεταγμένες προσπάθειες απαλλοτρίωσης.

  Η αμφισβήτηση της İşbank και του CHP είναι μέρος των "Τούρκων ισλαμιστών" και, επομένως, του δια βίου αγώνα του Ερντογάν, να υπονομεύσει την κληρονομιά του ιδρυτού και πατέρα της Τουρκίας και των κοσμικών θεσμών και μεταρρυθμίσεων. Ως εκ τούτου, ένας κορυφαίος αρθρογράφος για τη ριζοσπαστική ισλαμιστική ημερήσια εφημερίδα της Τουρκίας, "Yeni Akit", έσπευσε να εγκρίνει τα σχέδια του Ερντογάν την Πέμπτη, προτείνοντας τη μεταφορά των μετοχών της İşbank στην Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας.

  Η παράδοση της καλής διακυβέρνησης και των ισχυρών οικονομικών επιδόσεων της İşbank αποτελεί μια ενοχλητική πρόκληση για την ισλαμική κυβέρνηση της Τουρκίας, καθώς προκαλεί τη ντροπή προς τις ασθμαίνουσες δημόσιες τράπεζες της Τουρκίας, οι οποίες χωλαίνουν κάτω από την λανθασμένη διαχείριση του Ερντογάν και του γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος υπηρετεί ως υπουργός οικονομικών, από τον Ιούλιο του 2018. Υπό αυτούς, όπως προειδοποιεί ένας από τους κορυφαίους Τούρκους οικονομολόγους, το ασφάλιστρο κινδύνου της χώρας ήταν "το υψηλότερο από τις αναδυόμενες οικονομίες", καθώς η Τουρκία παραμένει "η πιο επικίνδυνη χώρα ανάμεσα στις αναδυόμενες οικονομίες".

  Αυτή η κακή διαχείριση κατευθύνει επίσης τους ξένους επενδυτές. Η UniCredit, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, με βάση τα περιουσιακά στοιχεία, ξεκίνησε την πώληση, νωρίτερα αυτό το μήνα, του ποσοστού που κατέχει στην τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας, την Yapi Kredi, που αριθμεί σε 12%. Εν τω μεταξύ, η έβδομη μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου, η HSBC, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Τουρκία "εν μέσω ανησυχιών για την αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος και τις οικονομικές προοπτικές".

  Με τις απειλές του εναντίον της İşbank, ο Ερντογάν μπορεί να επιτύχει να χειριστεί τον τουρκικό κύκλο ειδήσεων για μερικές ακόμη ημέρες, αποκτώντας έτσι κάποια ανακούφιση από τις ενοχλητικές αναφορές σχετικά με τις βαθύτερες κρίσεις στην οικονομία και στη Συρία. Ωστόσο, τόσο ο Ερντογάν όσο και η Τουρκία, πιθανώς να ήταν σε καλύτερη μοίρα αν ο Τούρκος πρόεδρος, κατάφερνε να κρατήσει τα χέρια του μακριά από τον μεγαλύτερο δανειστή της χώρας και αν άρχιζε να αντιμετωπίζει τις συνέπειες από την κακή οικονομική και εξωτερική πολιτική του ίδιου και του γαμπρού του.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Οι τράπεζες της Τουρκίας στα χέρια ενός: Ο Ερντογάν "έφαγε" και τη Vakıfbank

  * Ισλαμικές τράπεζες και ομόλογα sukuk: Ο Ερντογάν ωθεί την Τουρκία στην αγκαλιά των Αράβων για να σωθεί

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ