Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Φεβ-2020 17:37

  Οι Οίκοι αξιολόγησης "ζητούν" παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών για τον κοροναϊό

  Οι Οίκοι αξιολόγησης "ζητούν" παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών για τον κοροναϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη  

  Οι συνέπειες της εξάπλωσης του κοροναϊού, παρότι αυτός έχει – μέχρι στιγμής – χαρακτηριστικά επικινδυνότητας υγείας πολύ μικρότερα εκείνων του Sars, αξιολογείται ως πολύ πιο επικίνδυνος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τους Οίκους αξιολόγησης. 

  Βασικό στοιχείο αυτής της διαφοράς είναι ότι η κινεζική οικονομία "βαραίνει” πλέον (το 2019) πολύ περισσότερο στον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας απ’  ότι η κινέζικη οικονομία το 2003 (επιδημία Sars). 

  Η επίδραση αυτή σύμφωνα με τον Οίκο αξιολόγησης Scope είναι 33% στον συνολικό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ το αντίστοιχο "βάρος” της αμερικάνικης οικονομίας είναι 19% στην τρέχουσα συγκυρία και υπό την παρούσα σύνθεση του διεθνούς εμπορίου και των συναλλαγών. 

  Ανάλογης κατεύθυνσης είναι και η εκτίμηση της DBRS η οποία "υιοθετεί” την άποψη ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να παρέμβουν για να στηρίξουν τη χρηματοδότηση των οικονομιών και ειδικά η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας με νέο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων. Να σημειωθεί εδώ ότι ήδη στην Κίνα, πέραν της απομόνωσης περιοχών όπως της Ουχάν, έχει διαταχθεί το προσωρινό κλείσιμο μεγάλων βιομηχανικών μονάδων που αφορούν σημαντικές περιοχές της οικονομίας της χώρας. 

  Σύμφωνα με τον Οίκο αξιολόγησης  DBRS, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας είναι πολύ πιθανό πλέον να υποχρεωθεί να επεκτείνει τα προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης πολύ πέρα από τα όρια της απόφασης στα τέλη του 2019 να αυξήσει έμμεσα την χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος της Κίνας με κάτι περισσότερο από 400 δισ. δολ. ήτοι περίπου όσα "ξοδεύει” και η Fed μετά την κρίση του περασμένου Σεπτέμβρη. 

  Για τον Οίκο Fitch οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές σε πολλούς τομείς της οικονομίας, αλλά θα είναι περισσότερο σοβαρές στους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών στην Κίνα αλλά και διεθνώς. 

  Για τη Moody's οι εκτιμήσεις πέραν των άλλων επισημαίνουν την ήδη αυξημένη τάση πτωχεύσεων οι οποίες αναμένεται να επιδεινωθούν από την εξάπλωση του κοροναϊού. 

  Στο πλαίσιο αυτών των εκτιμήσεων "προβλέπεται” ότι τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ θα προχωρήσουν άμεσα σε νέες παρεμβάσεις τόσο στα επιτόκια (Fed) όσο και στο QE (ΕΚΤ). 

  Και αυτό γιατί διαπιστώνεται, ότι η υπόθεση του κοροναϊού έρχεται να επιδεινώσει μία ήδη άσχημη τάση στην κινεζική οικονομία, της οποίας οι συνέπειες αφορούν τη διεθνή οικονομική δραστηριότητα. Ήδη η κινέζικη οικονομία είχε αρχίσει να επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξής της το 2019 (επίσημος ρυθμός ανάπτυξης 6,1%, αλλά η εγκυρότητα των στοιχείων που τον συνθέτουν αμφισβητείται σοβαρά).

  Οικονομολόγοι που εκφράζουν την "κρατική” άποψη στο Πεκίνο έχουν τα τελευταία 24ωρα προχωρήσει – σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters – στην εκτίμηση ότι αν δεν γίνει δυνατό να ελεγχθεί άμεσα η εξάπλωση του κοροναϊού, είναι πολύ πιθανή η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας και κάτω από το 5% το 2020...

  Σε κάθε περίπτωση πάντως από την πλευρά των Οίκων αξιολόγησης η εκτίμηση που φαίνεται να γενικεύεται είναι ότι η εξάπλωση του κοροναϊού έρχεται να επιδεινώσει πέραν των συνθηκών που αφορούν την υγεία και τις διεθνείς συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, καθώς πολλαπλασιάζει αρνητικά τις ήδη αρνητικές επιπτώσεις από την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας. Και στο πλαίσιο αυτό "συνιστούν” την άμεση παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με την λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοαϊού.  
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ