Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Ιαν-2020 12:51

  Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του EWG

  Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του EWG
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την παραίτηση του επικεφαλής του Eurogroup Working Group (EWG) γνωστοποίησε πριν από λίγο ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

  "Ο Χανς Φάιλμπριφ  με ενημέρωσε σήμερα για την απόφαση του να αποχωρήσει από την θέση του προέδρου του EWG", αναφέρει ο Σεντένο και προσθέτει: "Ξεκινήσαμε την διαδικασία για την αντικατάσταση του προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια στην εντατική δουλειά που χρειάζεται για να πετύχουμε την φιλόδοξη ατζέντα μας για το πρώτο μισό του 2020".

  Σύμφωνα με ολλανδικά μέσα, ο Χανς Φάιλμπριφ παραιτήθηκε καθώς αναλαμβάνει υφυπουργός της ολλανδικής κυβέρνησης, αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική.

  "Ο Χανς έπαιξε κεντρικό ρόλο στην προώθηση της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις συζητήσεις στο Eurogroup τα τελευταία δύο χρόνια. Του εύχομαι ό,τι καλύτερο στα μελλοντικά του σχέδια", αναφέρει ο Σεντένο.

   

   

  Σημειώνεται ότι η γραμματεία του EWG δρομολόγησε ήδη την διαδικασία για την επιλογή υποψηφίων, ανακοινώνοντας την σχετική πρόσκληση. Το EWG θα ενημερωθεί για τον κατάλογο των υποψηφίων στη διάρκεια της συνεδρίασης του στις 6 Φεβρουαρίου.

  Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί από τα μέλη του EWG σε επόμενη συνεδρίαση και στη συνέχεια θα διοριστεί από το Eurogroup.

  Στις 6/2 το αίτημα για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο

  Η θέση του επικεφαλής του EWG έχει ειδική σημασία για την Αθήνα εν όψει και της διαπραγμάτευσης για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Και τούτο καθώς είναι το όργανο που προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του Eurogroup. Αποτελεί επίσης ένα από τα όργανα του ESM.

  Σε αυτό μετέχουν οι εκπρόσωποι των θεσμών αλλά και των ΥΠΟΙΚ των κρατών μελών. Από ελληνικής πλευράς εκπρόσωπος είναι ο Μιχάλης Αργυρού, επικεφαλής του ΣΟΕ.

  Η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Πέμπτη 6/2 και θα συζητηθεί η αποστολή στην Αθήνα για την 5η αξιολόγηση περιλαμβανομένων και των τριών αιτημάτων του ΥΠΟΙΚ για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Πλέον, όπως ανακοινώθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ θα συζητηθούν οι προτάσεις για το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει την εν λόγω θέση.

  Σημειώνεται ότι ο κ. Χανς Φάιλμπριφ είχε αντικαταστήσει τον Τόμάς Βίζερ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ