Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Ιαν-2020 13:33

  Ερντογάν σε ΜΙΤ: Κάντε το καθήκον σας στη Λιβύη - Αγνοείστε τα σύνορα

  Ερντογάν σε ΜΙΤ: Κάντε το καθήκον σας στη Λιβύη - Αγνοείστε τα σύνορα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Να διεξάγει επιχειρήσεις στο εξωτερικό, χωρίς να λογαριάζει σύνορα, προέτρεψε ανοιχτά ο Ταγίπ Ερντογάν την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ. Σύμφωνα με το skai.gr σε ομιλία του χθες Δευτέρα στην Άγκυρα σε εκδήλωση για τις νέες εγκαταστάσεις της ΜΙΤ, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών "κάνει το καθήκον της στη Λιβύη". 

  "Πιστεύω ότι θα συνεχίσετε να προστατεύετε τα συμφέροντα της χώρας μας, χωρίς να σας εμποδίζουν σύνορα, αποστάσεις και εμπόδια" ανέφερε χαρακτηριστικά. 

  "Οι μυστικές υπηρεσίες μας κάνουν αυτό που πρέπει στη Λιβύη… Οι περιφερειακές συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο κατά της χώρας μας και ο ανταγωνισμός δυνάμεων που συνεχίζεται για εμάς έχουν ζωτική σημασία. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν υπάρχει ο ανταγωνισμός τοπικών  και διεθνών δυνάμεων στην περιοχή μας και αλλάζει και μπερδεύεται η εικόνα της περιοχής μας" υποστήριξε ο Ερντογάν. 

  Ο Ερντογάν θέλει να καταργήσει τη Συνθήκη του Μοντρέ

  Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα όσα διεμήνυσε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο CNN, ο Ερντογάν επιθυμεί να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου. 

  Ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε πως σύμφωνα με τα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης από τα Στενά του Βοσπόρου θα περνούν μόνο τα πλοία ξηρού φορτίου ενώ όλα τα υπόλοιπα πλοία, πρόκειται να περνούν από την διώρυγα της Κωνσταντινούπολης όπου εντούτοις εκεί δεν θα ισχύει η συνθήκη του Μοντρέ.

  "Η Συνθήκη του Μοντρέ αφορά και δεσμεύει μόνο τα Στενά. Η Διώρυγα είναι εκτός της Συνθήκης του Μοντρέ. Η Συνθήκη του Μοντρέ μαζί με τα Στενά είναι ιστορία”, είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

  "Σκεφτείτε χρησιμοποιούν τα Στενά και δεν κερδίζετε τίποτα. Όμως με το Καναλ Ιστάνμπουλ (διώρυγα της Κωνσταντινούπολης) θα δημιουργηθούν δικαιώματα, όπως συμβαίνει και στη διώρυγα του Σουέζ. Εμείς θα προχωρήσουμε το σχέδιο αυτό", δήλωσε και συμπλήρωσε: "Η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης θα μειώσει την κίνηση στο Βόσπορο. Από τα Στενά του Βοσπόρου θα περνούν μόνο τα πλοία ξηρού φορτίου. Η Συνθήκη του Μοντρέ αφορά και δεσμεύει μόνο τα Στενά".

  Τι λέει η Συνθήκη του Μοντρέ

  Η Συνθήκη του Μοντρέ ή Συνθήκη για το καθεστώς των Στενών είναι συνθήκη η οποία αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το 1936, παραχωρεί τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία και ρυθμίζει την στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.

  Τα συμβαλλόμενα Μέρη της συνθήκης (Συμβαλλόμενα Μέρη: Κράτη Μαύρης Θάλασσας : Βουλγαρία, Ρουμανία, Σοβιετική Ένωση, Τουρκία, Αυστραλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία, Γιουγκοσλαβία) αναγνωρίζουν και επιβεβαιώνουν την αρχή της ελεύθερης διέλευσης και ναυσιπλοΐας δια θαλάσσης στα Στενά: "εν καιρώ ειρήνης, τα εμπορικά πλοία θα απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα Στενά, με τη μέρα και τη νύχτα, κάτω από οποιαδήποτε σημαία με οποιοδήποτε είδος φορτίου”.

  Η σύμβαση δίνει στην Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης. Επιτρέπει στην Τουρκία την στρατιωτικοποίηση των Στενών.

  Επιτρέπει τη διέλευση πολεμικών πλοίων των παρευξείνιων χωρών με ειδοποίηση μιας εβδομάδας και υπό κάποιους όρους εκτοπίσματος, μεγέθους, οπλισμού. Περιορίζει σημαντικά το πέρασμα των πολεμικών πλοίων που δεν ανήκουν σε κράτη της Μαύρης Θάλασσας (προειδοποίηση διέλευσης, όριο εκτοπίσματος πλοίων, περιορισμός οπλισμού, μη διέλευση αεροπλανοφόρων κλπ).

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Ο άνθρωπος που έδωσε το περιβαλλοντικό ΟΚ για το Kanal Istanbul έχει καταδικαστεί για δωροδοκία

  * Σύγκρουση Ερντογάν - Ιμάμογλου για την κατασκευή διώρυγας στην Κωνσταντινούπολη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ