Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Ιαν-2020 09:33

  Τουρκία: Στο 11,84% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

  Τουρκία: Στο 11,84% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας σκαρφάλωσε και πάλι πάνω από το 10% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

  Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 11,84% τον Δεκέμβριο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, από 10,56% το Νοέμβριο. Ο ετήσιος πληθωρισμός είχε υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο του 10% το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

  Σε μηνιαία βάση ο δείκτης αυξήθηκε 0,74% τον Δεκέμβριο μετά από αύξηση 0,38% το Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

  Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 11,56%.

  Την ίδια στιγμή, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 7,36% τον Δεκέμβριο μετά από 4,26% το Νοέμβριο. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης αυξήθηκε 0,69%, ενώ το Νοέμβριο είχε υποχωρήσει 0,08%.

  Η τουρκική λίρα υποχωρεί 0,2% έναντι του δολαρίο, στο 5,96 μετά τα στοιχεία.

  Υπό πίεση η κεντρική τράπεζα

  Η ισχυρότερη των εκτιμήσεων άνοδος του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο σημαίνει ότι η απόφαση νομισματικής πολιτικής αυτού του μήνα θα είναι δύσκολο να προβλεφθεί, σύμφωνα με την Capital Economics.

  "Προς το παρόν, πιστεύουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα υποχωρήσει στην πίεση του προέδρου Ερντογάν και θα μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης. Ωστόσο, με τη λίρα να βρίσκεται υπό πίεση, θεωρούμε με ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια αργότερα φέτος", αναφέρει η Capital Economics όπως μεταδίδει η WSJ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ