Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Δεκ-2019 16:42

  Ο άνθρωπος που έδωσε το "περιβαλλοντικό ΟΚ" για το Kanal Istanbul έχει καταδικαστεί για δωροδοκία

  Ο άνθρωπος που έδωσε το "περιβαλλοντικό ΟΚ" για το Kanal Istanbul έχει καταδικαστεί για δωροδοκία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο ιδιοκτήτης της τουρκικής εταιρείας που ολοκλήρωσε την έκθεση-εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, του, διάσημου πλέον, Kanal Istanbul, καταδικάστηκε για παρέμβαση στη διαδικασία υποβολής προσφορών και δωροδοκία το 2013, για να αθωωθεί τρία χρόνια αργότερα, ανέφερε η τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Bianet.

  Ο Selahattin Hacıömeroğlu, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Çınar Engineering and Consultancy Inc., έλαβε ποινή φυλάκισης 50 μηνών για τα εγκλήματα το 2013 μετά από έρευνα του Υπουργείου Ενέργειας, ανέφερε το Bianet την Παρασκευή. Το Εφετείο ανέστειλε τις αποφάσεις του δικαστηρίου το 2016.

  Το Kanal Istanbul είναι ένα έργο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βασίζεται στην ιδέα που είχε εξαγγείλει προεκλογικά το 1994 ο Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος όμως δεν το προχώρησε ποτέ. Ο Ερντογάν διέταξε την κατασκευή της υδάτινης οδού 45 χιλιομέτρων για να εκτρέψει τη ναυτιλία από το στενό του Βοσπόρου, το οποίο διέρχεται από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Το έργο έχει προκαλέσει αντιδράσεις από περιβαλλοντολόγους, μηχανικούς και επιστήμονες, καθώς και από τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος δήλωσε αυτό το μήνα ότι αποσύρει την υποστήριξη της πόλης προς το έργο.

  Η Çınar συνέταξε εκθέσεις ΕΠΕ για αρκετές θερμικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα στη Biga, στη βορειοδυτική Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που ανήκει στη δική της, Biga Energy Electricity Production Inc. Η κατασκευή του εργοστασίου άρχισε το 2015, αλλά το υπουργείο δεν δέχτηκε την έκθεση και ο Hacıömeroğlu παρέδωσε την ενεργειακή εταιρεία, σύμφωνα με το Bianet.

  Η Çınar Engineering έχει κερδίσει 42 δημόσιες προσφορές τα τελευταία οκτώ χρόνια, αξίας 24 εκατομμυρίων λιρών (4,03 εκατομμύρια δολάρια) από διάφορες κρατικές επιχειρήσεις, όπως το Υπουργείο Δασών και η Γενική Διεύθυνση Αυτοκινητοδρόμων, λέει το Bianet.

  Η Yüksel Proje ήταν η μόνη εταιρεία που υπέβαλε προσφορά σε διαγωνισμό για την αξιολόγηση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου του καναλιού, η αξία του οποίου ανέρψεται στα 10 δισ. δολάρια. Η Yüksel, η οποία έχει κερδίσει αρκετές μεγάλες κυβερνητικές συμβάσεις, μεταξύ άλλων για υπηρεσίες για τη σήραγγα της Ευρασίας στην Κωνσταντινούπολη και την τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου, έδωσε την έκθεση για την ΕΠΕ στην Çınar Engineering, η οποία προετοίμασε ένα έγγραφο 1.595 σελίδων.

  Τα κριτήρια για το διαγωνισμό περιελάμβαναν την επίδραση του καναλιού στη γεωστρατηγική αξία της Τουρκίας και τον κίνδυνο που συνεπάγεται η μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων στην εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, σύμφωνα με το Bianet.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ