Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Δεκ-2019 14:18

  H Αργεντινή χρεοκόπησε "πάλι", τραντάζεται... το ΔΝΤ

  H Αργεντινή χρεοκόπησε "πάλι", τραντάζεται... το ΔΝΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Η επισημοποίηση σήμερα της χρεοκοπίας στην Αργεντινή προκαλεί σεισμικές αντιδράσεις ακόμα και στους "ισχυρούς" θεσμούς, όπως το ΔΝΤ ή την PIMCO. Κινήσεις για επανάληψη του "ελληνικού PSI", αλλά και αμφισβήτηση στο διεθνές σύστημα των Cacs (ρήτρες συμφωνίας για "κούρεμα" και επιμήκυνση).

  Με 134 ψήφους υπέρ και 110 κατά στην Βουλή, ο νεο-εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντεζ πήρε την εντολή να προχωρήσει σε αναδιαπραγμάτευση του χρέους της χώρας που ξεπερνά τα 330 δισ. δολ., εκ των οποίων περίπου τα 150 δισ. δολ. βρίσκονται σε ιδιωτικά χαρτοφυλάκια...

  Η απόφαση πάρθηκε μετά από μακρά και περιπετειώδη "συζήτηση" στην Βουλή αφού διαπιστώθηκε ότι η χώρα δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει σήμερα υποχρεώσεις 440 εκατ. δολ., όπως επίσης και άλλο ένα ποσό 1,1 δισ. δολ στα τέλη του έτους. Η "εντολή" για τον Φερνάντεζ είναι να να μετακυλίσει κατ' αρχήν όλες τις πληρωμές χρέους μέχρι και τα μέσα του 2020 για... αργότερα.

  Το σοκ για τις διεθνείς αγορές δεν ήρθε ξαφνικά αφού ήδη από το καλοκαίρι και τις προκριματικές εκλογές είχε φανεί ότι ο τότε πρόεδρος Μάκρι – που είχε χαρακτηρισθεί "φίλος" των αγορών σε σημείο που να εκδώσει με επιτυχία ομόλογο διάρκειας 100 ετών - θα χάσει τις εκλογές.

  Το πρόβλημα όμως αυτή την φορά είναι ...διπλό. Το ένα σκέλος αφορά το πρωτοφανές "άνοιγμα” που ξεπερνάει τα 57 δισ. δολ. που έχει πλέον το ΔΝΤ στην Αργεντινή και το οποίο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί σε καμία περίπτωση.

  Το δεύτερο αφορά την "ισχύ" που έχουν οι ρήτρες με τις οποίες είχαν εκδοθεί θα χρεοκοπημένα ομόλογα και οι οποίες προσδιορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις συμφωνίας των ιδιωτών πιστωτών με τις οποίες μπορεί να γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους.

  Η κατάσταση της Αργεντινής είναι τέτοια που θέτει πλέον σε άμεση αμφισβήτηση τόσο την προτεραιότητα πληρωμής του ΔΝΤ έναντι των ιδιωτών όσο και τους όρους συμφωνίας των ιδιωτών για αποδοχή συμφωνίας επιμήκυνσης ή "κουρέματος”.

  Αργεντινή και ελληνικό PSI

  Παράλληλα όμως και λόγω της εμπειρίας του ελληνικού PSI (2012) και των συνεπειών που είχε η υλοποίησή του σε τραπεζικό σύστημα, ασφαλιστικές εταιρείες και Ταμεία, αναδύονται ξεκάθαρα ερωτηματικά για το πώς θα πρέπει να "δράσει” πλέον τόσο το ΔΝΤ, όσο και οι ιδιώτες πιστωτές μεταξύ των οποίων κολοσσοί όπως η PIMCO.

  Η πρώτη κίνηση έγινε με πρόταση ανταλλαγής τίτλων που λήγουν άμεσα με νέους αυξημένης κατά 2% απόδοσης, αλλά αυτό δεν φαίνεται να έχει καθησυχάσει στο παραμικρό τις αγορές. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα φαίνεται να "κρύβεται” στο Συμβούλιο του ΔΝΤ το οποίο επί Λαγκάρντ έδωσε ενα γιγάντιο για τα δεδομένα του Ταμείου δάνειο 57 δισ. δολ και το οποίο τώρα δεν μπορεί να αποπληρωθεί. Ήδη από το καλοκαίρι και εν όψη του ενδεχόμενου επίσημης χρεοκοπίας οι τριγμοί στο εσωτερικό του ΔΝΤ είχαν... πυκνώσει.

  Η νέα επικεφαλής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, παρ' ότι δεν είχε την ευθύνη αυτής της παρέμβασης, εν τούτοις τώρα πρέπει να διαχειρισθεί ένα πρόβλημα που ξεπερνά κάθε τι προηγούμενο. Και αυτό γιατί σε ένα περιβάλλον αλλεπάλληλων κοινωνικών αναταραχών - στις γειτονικές χώρες της Αργεντινής - είναι αδύνατο να επιχειρηθεί να εφαρμοσθούν "πολιτικές" που έχει εφαρμόσει το ΔΝΤ στο παρελθόν, είτε στην Λ. Αμερική, είτε στην Ευρώπη (Ελλάδα, Πορτογαλία) προκειμένου να διασφαλίσει την αποπληρωμή του δανείου...

  Διαβάστε ακόμη

  Αργεντινή: Η χώρα βρίσκεται "ουσιαστικά σε στάση πληρωμών"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ