Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Δεκ-2019 23:26

  ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την νέα εμπορική συμφωνία με Καναδά - Μεξικό (USMCA)

  ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την νέα εμπορική συμφωνία με Καναδά - Μεξικό (USMCA)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.40

  Στην έγκριση της νέας εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Καναδάς - Μεξικού (USMCA), που αντικαθιστά τη NAFTA του 1994, προχώρησε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με τεράστια πλειοψηφία 385 έναντι 41 βουλευτών.

  Η συμφωνία παίρνει τώρα τον δρόμο για το έτερο σώμα του αμερικανικού Κογκρέσου, τη Γερουσία. Η ψήφισή της έρχεται μετά από έναν και πλέον χρόνο από την υπογραφή της, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα, που ελέγχει τη Βουλή, έκφραζε σειρά επιφυλάξεων για το περιεχόμενό της.

  Οι 38 εκ των 41 βουλευτών που την καταψήφισαν ανήκουν στους Δημοκρατικούς.

  Οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές επαίνεσαν το περιεχόμενο της συμφωνίας που πέτυχε με τις δύο χώρες ο επίσης Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ, επέκριναν ωστόσο τις παραχωρήσεις της κυβέρνησής του στους Δημοκρατικούς σε ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τα οποία περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

  Οι Δημοκρατικοί, από την πλευρά τους, επαίνεσαν τις πρόνοιες της συμφωνίας για επιβολή αυστηρότερων όρων για τα εργασιακά δικαιώματα, σημειώνοντας ότι έτσι αποτρέπεται η μετακίνηση επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ στο Μεξικό, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους άσκησαν κριτική ότι "δεν προχωρά αρκετά" στον συγκεκριμένο τομέα.

  Η USMCA σκληραίνει τους όρους για την προέλευση των εξαρτημάτων αυτοκινήτων και απαιτεί μεγαλύτερο μέρος των οχημάτων να παράγεται από εργαζόμενους που λαμβάνουν τουλάχιστον 16 δολάρια την ώρα ως αμοιβή. Ανοίγει επίσης περαιτέρω την αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων του Καναδά για τους Αμερικανούς αγρότες και επικαιροποιεί τους όρους του διαδικτυακού εμπορίου.

  Καναδάς και Μεξικό είναι οι μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές για τις ΗΠΑ.

  Η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις εγκριθεί από τα νομοθετικά σώματα και των τριών χωρών. Η Γερουσία του Μεξικού ήδη έχει προχωρήσει στην επικύρωσή της.

  Διαβάστε ακόμα: ΗΠΑ-Μνούτσιν: Η συμφωνία USMCA θα προσθέσει 0,5% στην αύξηση του ΑΕΠ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ