Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Δεκ-2019 18:33

  Τούρκος αναλυτής: Υπάρχει "μάχη για θαλάσσια σύνορα" - Κρίσιμος παίκτης ο Λίβανος στην Αν. Μεσόγειο

  Τούρκος αναλυτής: Υπάρχει "μάχη για θαλάσσια σύνορα" - Κρίσιμος παίκτης ο Λίβανος στην Αν. Μεσόγειο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τουρκία θα πρέπει να εμποδίσει τον Λίβανο να ευθυγραμμιστεί με την Κυπριακή κυβέρνηση στον αγώνα εξουσίας για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε στην τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak, ο Süha Çubukçuoğlu, αναλυτής περιφερειακών θεμάτων, στο Ναυτιλιακό Φόρουμ του πανεπιστημίου Koç. 

  Η επικύρωση μιας συμφωνίας του 2007 που υπογράφηκε από την Κύπρο για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της (ΑΟΖ) θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους για την Τουρκία και την 'Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)', μια αποσχισθείσα χώρα που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, αναφέρει ο Τούρκος αναλυτής συμπληρώνοντας: 

  "Μια τέτοια εξέλιξη, η οποία θα φέρει την ΤΔΒΚ σε δύσκολη θέση, θα σημαίνει ότι το περιβάλλον της νήσου (Κύπρου) θα περικυκλωθεί από εχθρικές δυνάμεις όχι μόνο από τη δύση και τον νότο, αλλά και από την ανατολή", είπε. 

  Ο αναλυτής είπε ότι οι πρόσφατες εξεγέρσεις στο Λίβανο θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από εξουσίες που αποσκοπούσαν στην εξασφάλιση παραχωρήσεων στα όρια της θάλασσας. "Η Τουρκία πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της και δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψει στον Λίβανο να ενταχθεί στις χώρες από την πλευρά της ελληνικής διοίκησης στη νότια Κύπρο", δήλωσε ο Çubukçuoğlu. 

  Σύμφωνα με τον αναλυτή, η Τουρκία δεν μπορεί να συνάψει ναυτιλιακή συμφωνία με τον Λίβανο παρόμοια με το μνημόνιο συνεννόησης που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης που έχει αναγνωριστεί από το ΟΗΕ, καθώς αυτό θα αγνοήσει την ΑΟΖ της Συρίας. Αξίζει να επισημανθεί ότι για τους Τούρκους, σύμφωνα με αυθαίρετη ερμηνεία, τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο ηπειρωτικά κομμάτια γης έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. 

  "Η Τουρκία πρέπει πρώτα να συμφωνήσει με τη Συρία στα θαλάσσια σύνορα", είπε. Η ιδανική λύση για την Άγκυρα είναι να συμφιλιωθεί με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Δαμασκό και να προωθήσει τη δημιουργία μιας κοινής αγοράς για υδρογονάνθρακες μεταξύ Τουρκίας, Συρίας, Λιβάνου και Κύπρου, δήλωσε ο Çubukçuoğlu. 

  Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί στην ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, η οποία αγνοεί τα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης και καλύπτει τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσει ο EastMed, ένας αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ιταλία.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ