Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Δεκ-2019 20:16

  Έκθεση "φωτιά" για την Τουρκία: Χωρίς έλεγχο το ξέπλυμα χρήματος και η χρηματοδότηση τρομοκρατών

  Έκθεση "φωτιά" για την Τουρκία: Χωρίς έλεγχο το ξέπλυμα χρήματος και η χρηματοδότηση τρομοκρατών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τουρκικές αρχές πρέπει να αντιμετωπίσουν ελλείψεις στην αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ή θα προστεθούν σε μια "γκρίζα λίστα" χωρών με ανεπαρκείς οικονομικούς ελέγχους, σύμφωνα με παγκόσμιο φορέα, για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

  Σε έκθεση που εκδόθηκε τη Δευτέρα, η Financial Action Task Force (FATF), με έδρα το Παρίσι, επεσήμανε τα κενά στις προσπάθειες της Τουρκίας να "αποτρέψει" τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής.

  Από τους 11 τομείς που αξιολογήθηκαν, η Τουρκία θεωρήθηκε ότι απαιτεί μείζονες ή θεμελιώδεις βελτιώσεις σε εννέα. Τα ευρήματα της έκθεσης σημαίνουν ότι η Άγκυρα θα τεθεί υπό παρατήρηση για ένα έτος και θα μπορούσε να προστεθεί στη "γκρίζα λίστα" αν δεν βελτιωθεί.

  Το παρατηρητήριο δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να προβεί σε "θεμελιώδεις βελτιώσεις σε μέτρα παγώματος κεφαλαίων που συνδέονται με τρομοκρατία, ή τρομοκρατικές οργανώσεις και χρηματοδότες αυτής".

  Η Τουρκία έχει χαμηλό ποσοστό καταδικών για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, ανέφερε η έκθεση, επισημαίνοντας τα στοιχεία που αποκάλυψαν ότι περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι διώχθηκαν το 2017, αλλά μόνο 115 καταδικάστηκαν.

  Η Άγκυρα θα πρέπει επίσης να βελτιώσει τις προσπάθειές της για την πρόληψη "της συγκέντρωσης, διακίνησης και χρήσης κεφαλαίων για όπλα μαζικής καταστροφή", ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι η Τουρκία ακολουθούσε πολύ αργά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

  Η Τουρκία λέει ότι τηρεί όλους τους διεθνείς νόμους και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

  Η έκθεση καλεί επίσης την Τουρκία να ενισχύσει τη χρήση της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης σε περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και να αναπτύξει μια εθνική στρατηγική για τη διερεύνηση και δίωξη διαφόρων τύπων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων