Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Δεκ-2019 18:52

  Offshore και ξέπλυμα χρήματος: Μετά τα Panama Papers και Malta Papers ήρθαν τα #29Leaks

  Offshore και ξέπλυμα χρήματος: Μετά τα Panama Papers και Malta Papers ήρθαν τα #29Leaks
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κατακραυγή που προκλήθηκε από τα Panama Papers και στη συνέχεια τα Malta Papers πρόκειται να έχει συνέχεια με μία νέα αποκάλυψη που αυτή τη φορά ονομάζεται #29Leaks.

  Το όνομα του έργου έρχεται από τη διεύθυνση του παρόχου υπεράκτιων υπηρεσιών "Formations House", που βρίσκεται στο νούμερο 29 της Harley Street, μια πολυτελή περιοχή κατοικιών στο κεντρικό Λονδίνο.

  Τα στοιχεία προέρχονται από παραβίαση του Formations House. Η ομάδα Distributed Denial of Secrets απέσπασε τα αρχεία και προσέφερε στους ερευνητές δημοσιογράφους την ευκαιρία να κάνουν τη δουλειά τους.

  Το ερευνητικό site News Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) δημιούργησε μια μηχανή αναζήτησης που επιτρέπει σε διάφορους δημοσιογραφικούς οργανισμούς να δουν τα δεδομένα.

  Οι συμμετέχοντες στο #29Leaks μοιράστηκαν πληροφορίες, αλλά εργάζονταν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα, σχηματίζοντας μικρές ομάδες, συνεργατικές, με βάση το ενδιαφέρον σε επίπεδο ιστοριών.

  Οι δημοσιεύσεις ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα της 4ης Δεκεμβρίου 2019.

  Τι περιλαμβάνει η διαρροή

  Τα δεδομένα που έχουν όγκο 131 gigabyte ή αριθμούν ένα εκατομμύριο αρχεία, προέρχονται από μια μεγαλύτερη παραβίαση στο Formations House περίπου 450 gigabyte δεδομένων. Η ομάδα Distributed Denial of Secrets, ή DDoS, τα απέκτησε και παρόλο που σχεδίαζε να τα δημοσιοποιήσει, έδωσε την ευκαιρία στους ερευνητές δημοσιογράφους να προσπαθήσουν να τα οργανώσουν.

  Το ερευνητικό site News Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) δημιούργησε μια μηχανή αναζήτησης που επιτρέπει στο Miami Herald, στο McClatchy Washington Bureau και σε άλλους συνεργαζόμενους ειδησεογραφικούς οργανισμούς να βλέπουν τα δεδομένα, τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερα από 880.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

  Πώς διαφέρει από άλλα πρότζεκτ "διαρροής";

  Σε αντίθεση με τα Panama Papers του 2016, όπου η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων επέβλεψε τη συλλογική προσπάθεια, οι συμμετέχοντες του #29Leaks μοιράστηκαν πληροφορίες αλλά εργάστηκαν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα και οργανώθηκαν συχνά σε μικρότερες συνεργατικές ομάδες με βάση το ιστορικό ενδιαφέρον.

  Είκοσι μία οργανώσεις ειδήσεων από όλη την υφήλιο συμμετείχαν σε αυτή τη συνεργασία των μικρότερων υποσυνόλων και έλαβαν το ελεύθερο να δημοσιεύσουν από τα μεσάνυχτα (GMT) της 4ης Δεκεμβρίου 2019.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Τα #29Leaks φέρνουν ξανά στο φως την "κομπίνα" με το εμπόριο χρυσού από την Τουρκία στο Ιράν

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ